REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Penktadienį Vilniuje vykusioje Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Generalinėje asamblėjoje nutarta neleisti buvusiai Lietuvos olimpietei Donatai Rimšaitei atstovauti Rusijai Londono olimpinėse žaidynėse.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad nebūtų leista D. Rimšaitei startuoti Londono olimpiadoje balsavo 49 LTOK Generalinės asamblėjos nariai, prieš – 1, o susilaikiusiųjų buvo 7. Nutarimas priimtas balsų dauguma.

REKLAMA

„Istorija labai ilga, o jos pabaigą vertinu teigiamai. Su Donata kalbėjomės ir ji žinojo visas pasekmes. Iš karto buvo pasakyta, kad, jei išvažiuos į Rusiją, LTOK neleis jai dalyvauti Londono olimpiadoje. Tam, kad sprendimo nepriimtų vien A. Poviliūnas ir LTOK Vykdomasis komitetas, visa tai buvo nuspręsta platesniame rate – Generalinės asamblėjos sesijoje, – pasibaigus sesijai kalbėjo LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas. – Toks buvo mūsų sprendimas. Žmogaus gaila, bet ji suaugusi ir pasirinko tokį kelią.“

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generalinės asamblėjos sesija (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Generalinės asamblėjos sesija (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

– Ar Donatos atvykimas į Generalinę asamblėją nustebino?

– Taip. Gavome raštą, kad nedalyvaus – atsiprašo, nes tikrinasi sveikatą. Po to atvyksta su kitu pareiškimu, kad norėtų dalyvauti. Viską leidome – ir dalyvauti, ir pasisakyti. Čia ne jos teismas, o paprasta procedūra, laikantis Olimpinės chartijos.

– Ji daug kalbėjo apie meilę. Jūs kaip žmogus patikėjote tais pasakojimais?

– Esu daug metų sporte ir žinau, dėl kokių priežasčių gali išvykti vienas ar kitas sportininkas. 2010 metų liepos 12 dieną prie kitų savo kolegų jos klausiau, ar turi širdies draugą. Jis atsakė, kad ne. Klausiau, gal mokytis kitur nori? Ji atsakė, kad Vilniaus pedagoginiame universitete viskas puiku. Paskui greitai atsirado šeimos draugas ir šeimos dalykai. Šiuo atveju ji manęs neįtikino dėl šių priežasčių. Tikras priežastis žinojau – tai finansai. Buvome sutarę su Donata ir 100 proc. įvykdėme savo įsipareigojimus, todėl moraliai esame teisūs. Nemėgstu pilietybės keitimo, bet jei veiksmas būtų vykęs kitaip, ateitų su federacija, tartųsi, tuomet kitaip. Dabar ji paprasčiausiai apgavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokį atlyginimą ji gaudavo?

– Nenoriu finansinius klausimus liesti. Galiu tik tiek pasakyti, kad visus finansinius įsipareigojimus LTOK įvykdė.

– Ar, jūsų nuomone, Donatos santuoka fiktyvi?

– Negaliu to nei patvirtinti, nei paneigti. Nemačiau jos vyro. Džiaugčiausi, jei ten jai sektųsi šeiminis gyvenimas.

– Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (RŠPF) atstovai spaudoje minėjo, kad kreipsis į Sporto arbitražo teismą, jei LTOK Generalinė asamblėja neleis jai dalyvauti Londono olimpiadoje. Kas vyks toliau?

REKLAMA

– Tokių klausimų Sporto arbitražo teismas paprastai nagrinėja. Čia Olimpinė chartija. Ir RŠPF prezidentas Viačeslavas Aminovas ir Rusijos olimpinio komiteto prezidento Aleksandro Žukovo laiškuose yra parašyta, kad prašome „Jūsų“.

– Ar čia padėtas taškas šioje istorijoje?

– Manau, kad taškas padėtas. Ji galės dalyvauti Europos ir pasaulio čempionatuose, ką ji sėkmingai daro, ir ruoštis Rio de Žaneiro olimpiadai 2016 metais.

– Dabar lauksite Rusijos keršto?

– Tikiu, kad čia manęs niekas nelaukia už durų. Viskas demokratiškai vyko – balsavo LTOK Generalinė asamblėja. Nemanau, kad dėl D. Rimšaitės bus kivirčai su Rusijos olimpiniu komitetu ar penkiakovės federacija. Viską užgydo laikas.

REKLAMA

– D. Rimšaitės „pabėgimas“ atskleidė tam tikrų skaudulių Lietuvos sporte. Ar nepasikartos dar toks atvejis?

– Vien į finansus nenorėčiau visko suvesti. Darome viską, kad sportininkams būtų geriau, kad gautų didesnius atlyginimus ir maistpinigius. Ne viskas nuo mūsų priklauso. Tikiu, kad mūsų valdžia supranta – sportas daug duoda ir reklamuoja Lietuvą. Būkime optimistai, ruoškimės Londono olimpinėse žaidynėms ir palaikykime Lietuvos sportininkus.

KOMENTARAS

Virgilijus Alekna, dukart olimpinis ir dukart pasaulio čempionas, disko metikas:

„Kaip lietuvis, patriotas ir olimpietis noriu, kad visiems būtų lygios sąlygos. Olimpinė chartija galioja visiems, todėl net neabejojau dėl sprendimo. Dėl ko susilaikiau balsuojant už ir prieš? Gaila žmogaus. Ji buvo lietuvė, iškovojo Lietuvai du medalius. Dėl to nutariau susilaikyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išrašas iš Olimpinės chartijos, 5 dalis, 42, dalyvių pilietybė:

„Sportininkas, kuris atstovavo vienai šaliai olimpinėse žaidynėse, žemyno arba regiono žaidynėse, pasaulio arba regiono čempionatuose, pripažintuose atitinkamos Tarptautinės federacijos, ir kuris pakeitė savo pilietybę arba gavo naują, savo naujajai šaliai olimpinėse žaidynėse gali atstovauti praėjus ne mažiau kaip trejiems metams nuo paskutinio atstovavimo ankstesnei šaliai. Sutikus atitinkamiems Nacionaliniams olimpiniams komitetams ir Tarptautinei federacijai, Tarptautinio olimpinio komiteto Vykdomasis komitetas, atsižvelgdamas į kiekvieno atskiro atvejo aplinkybes, gali šį laikotarpį sutrumpinti arba visai panaikinti.“

REKLAMA

Ketvirtadienį, LTOK Generalinės asamblėjos išvakarėse į Lietuvą lėktuvu atvykusi D. Rimšaitė lankėsi Balsas.lt redakcijoje ir dalyvavo vaizdo konferencijoje. Interviu penkiakovininkė sakė: „Niekada neatsisakiau Lietuvos pilietybės ir neskelbiu, kad esu rusė“.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Būčiau paleidęs tą vargetą D. Rimšaitę

D. Rimšaitė: niekada neatsisakiau Lietuvos pilietybės ir neskelbiu, kad esu rusė

LTOK Generalinė asamblėja užtrenkė D. Rimšaitei duris į olimpiadą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų