REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar visai neseniai nemažai vidurinę mokyklą pabaigusių jaunuolių nuspręsdavo universitetines studijas atidėti bent vieneriems metams ir paskirti savo laiką poilsiui nuo mokslų ar kokiai nors prasmingai veiklai. Kaip pasakoja „Guardian.co.uk“, dabar ši situacija po truputį keičiasi.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, jog šių metų spalį mokesčiai už aukštąjį mokslą Didžiojoje Britanijoje išaugs tris kartus. Be to, nedarbo lygis šalyje ir toliau grėsmingai kyla, tad ką tik mokyklą pabaigęs jaunimas dabar jau nebeturi laiko blaškytis. Augantys mokesčiai už mokslą privertė daugelį abiturientų pakeisti savo įpročius – 2010 metais studijas bent metams ketino atidėti 16 tūkst. mokyklą baigusių žmonių, tuo tarpu praėjusiais metais tokių bebuvo vos 6 tūkst.

REKLAMA

Mokslus atideda dėl darbo

„American Express“ atliktos apklausos duomenimis, 43% jaunuolių, kurie po mokyklos ketino padaryti pertrauką, per laisvus metus planavo susirasti darbą bei užsidirbti pinigų. Tuo metu tik mažiau nei penktadalis apklaustųjų teigė, kad laisvus metus praleis poilsiaudami.

„Gapyear.com“ tyrimo duomenimis, 63% apklaustų darbdavių manė, kad metai, praleisti savanoriaujant ar dirbant užsienyje, yra labai svarbi bandančiojo įsidarbinti patirtis. 85% apklaustųjų teigė, kad darbo patirtis yra vertingiau nei eilinės specialybės aukštojo mokslo diplomas.

REKLAMA
REKLAMA

„Gapyear.com“ vadybininko Timo Fentono teigimu, jaunuoliai, nusprendę vienerius metus susilaikyti nuo tolimesnių studijų, vis dažniau renkasi savanorystę arba darbą užsienyje. Anot jo, šiuo metu vis labiau didėja susidomėjimas darbo galimybėmis Pietryčių Azijoje ir Pietų Amerikoje. „Tai yra labai reikšminga patirtis. Darbdaviams patinka, kai jūs galite papasakoti kokią nors įdomią savo veiklos istoriją. Jei laisvus metus paskirsite prasmingai veiklai, tai taps puikia galimybe tokią patrauklią istoriją sukurti ir jums“, - paaiškina Fentonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur geriausia keliauti ir į ką atsižvelgti?

„Gapyear.com“ rekomenduoja darbo ieškoti Australijoje. „Ten jūs uždirbtumėte maždaug 30% daugiau nei Didžiojoje Britanijoje“, - paaiškina vienas „Gapyear.com“ specialistas. Be abejo, savo kelionės maršrutą greičiausiai planuosite, vertindami ne vien tai, kokios yra uždarbio galimybės. Kita vertus, nepraleiskite progos atsižvelgti į keletą svarbių tokios kelionės organizavimo aspektų, kurie tikrai padėtų jums sumažinti jūsų išlaidas.

Išsirinkite geriausią kreditinę kortelę. Jei keliausite į užsienį, pasirinkite tokią kreditinę arba apmokėjimo kortelę, kuria naudojantis nereikėtų kaskart sumokėti 2,75% mokesčio už atliktas transakcijas. Pavyzdžiui, naudojant „Metro Bank“ kreditinę kortelę, už pinigines transakcijas, atliktas užsienio teritorijoje, jums nereikės mokėti papildomo mokesčio. Tokio mokesčio taip pat nereikėtų mokėti, jei naudotumėtės „Halifax Clarity“ kreditine kortele. Kita vertus, galite įsigyti tokią kreditinę kortelę, už kurios naudojimąsi reikėtų sumokėti nuolatinį fiksuotą mokestį. Dažniausiai toks mokestis sudaro 5 svarus sterlingų. Be to, nepamirškite, jog keliaujant patogiausia yra naudotis internetinės bankininkystės paslaugomis.

REKLAMA

Išsiaiškinkite, kokios vizos jums prireiks. Į tai ypač reikalinga atsižvelgti, jei svečioje šalyje ketinate dirbti. Be abejo, yra kompanijų, kurios specializuojasi tokių kelionių organizavimu ir mielai už jus sutvarkytų visus reikalus, bet reikia turėti omenyje, kad tokios kompanijos dažnai mėgsta įvairius formalumus sutvarkyti savo nuožiūra - tokiu atveju už kelionės organizavimą jums tektų sumokėti ir didesnius pinigus. Tad parankiausia būtų, jei kelionės organizavimu užsiimtumėte savarankiškai, mat taip išvengsite bereikalingų išlaidų.

REKLAMA

Tiksliai susiplanuokite savo kelionės maršrutą. Čia jums galėtų pagelbėti specialūs konsultantai, kurie padėtų kaip įmanoma pigiau suorganizuoti jūsų kelionę. Kita vertus, už tokias konsultavimo paslaugos reikėtų susimokėti.

Išsiaiškinkite, kokius mokesčius jums reikės mokėti. Tai itin svarbu, nes neretai atvykėliai į svečias šalis už daugelį dalykų tiesiog permoka. Štai pavyzdžiui, nukeliavę į Australiją, pirmiausia turėtumėte kreiptis į Australijos mokesčių tarnybą, kur jūs busite užregistruotas – taip jums bus sumažinti kai kurie mokesčiai. Atvykę į JAV, turėtumėte mokėti tik federalinius ir valstijų lygmens mokesčius, bet ne socialinės apsaugos mokesčius. Kita vertus, JAV jums reikėtų išsiimti specialią socialinės apsaugos kortelę. Taigi prieš vykdami dirbti ir savanoriauti, išsiaiškinkite, kam ir kokius mokesčius turėsite sumokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsigykite tinkamą draudimą. Vykdami į ilgesnę nei vieno mėnesio kelionę, turėtumėte įsigyti sveikatos draudimą. Apmąstykite, ar svečioje šalyje planuosite užsiiminėti sveikatai pavojingesne veikla – pavyzdžiui, vandens sportu ar slidinėjimu, – ir į tai atsižvelgdami išsiimkite jums tinkamą draudimą. Pasitikrinkite, ar jūsų draudimas apdraus jus nuo fizinių traumų – juk darbas ir savanorystė užsienyje yra dažnai neatsiejami nuo fizinės veiklos.

Įvertinkite, kiek išleisite už mobiliojo ryšio ir interneto paslaugas

Neretai nutinka taip, jog mobiliojo ryšio ar interneto sąskaitos į užsienio šalį ką tik atvykusius jaunuolius tiesiog šokiruoja. Tiesa, jei ketinate vykti į Europos Sąjungos valstybę, mobiliojo ryšio paslaugų įkainiai jums turėtų būtų įprasti. Visgi jei planuojate keliauti į tolimesnius kraštus, gerai išnagrinėkite jūsų mobiliojo ryšio operatoriaus teikiamus pasiūlymus bei pasirinkite jums naudingiausią (pigiausią) mobiliojo ryšio planą.

REKLAMA

Prieš išvykdami susitvarkykite svarbiausius organizacinius reikalus. Nepamirškite pasižiūrėti, kiek laiko galios jūsų pasas. Geriausia būtų, jei jūsų pasas galiotų dar bent pusmetį po planuojamos kelionės pabaigos. Be to, pasitikrinkite, ar jums prireiks išsiimti vizą. Atminkite, kad už vizos išsiėmimą jums greičiausiai prireiks susimokėti. Taigi susisiekite su šalies, į kurią ketinate vykti, ambasada ir neatidėliokite vizos susitvarkymo reikalų.

Kelionės biudžeto planavimas yra nuobodus darbas, bet jį atlikti yra tiesiog būtina. Nuspręskite, kokią didžiausią pinigų sumą galėtumėte išleisti. Nepamirškite pasiskaičiuoti visų išlaidų: keliavimo išlaidų, mokesčių, apsigyvenimo bei maisto išlaidų. Atminkite, jog šiek tiek pinigų turėtumėte pasilikti ir laisvalaikio reikmėms bei suvenyrams.

Ir nepamirškite apie savo kelionę pranešti kitiems žmonėms. Savo artimiesiems ir draugams nurodykite tikslią įsikūrimo vietą. Be to, keliaudami po svečią šalį, apie tai informuokite ir savo artimuosius – nelaimės ar stichinių nelaimių atveju jie žinos, kaip su jumis susisiekti ir kur jus rasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų