REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Europos Sąjungos vadovai nusprendė – naftos įvežimas iš Irano į ES bus uždraustas. Nuo šiol draudžiama su Iranu sudaryti naujas sutartis dėl naftos, bet jau esantys susitarimai gali būti įgyvendinami iki liepos 1-osios. Tokiu būdu ES siekia Iranui parodyti, kad nepritaria jo planams neatsisakyti branduolinės programos. Iranas atkerta nesiekiantis susikurti branduolinių ginklų, o kilusį konfliktą siūlo spręsti derybomis, o ne sankcijomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Geriausias indikatorius, kuris rodo, kad naftos tiekimas iš Irano į Europą sutriks – naftos kaina, – sako „Swedbank“ vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis. – Vakar „Brent“ rūšies nafta brango apie pusę procento, kas rodo, kad reakcija finansų rinkose į tą sprendimą buvo pakankamai švelni“.

REKLAMA

Tačiau, kaip pastebi ekonomistas, Irano situacija sudėtinga ir gali pakrypti labai nepalankia kryptimi.

„Reikia suprasti, kad Irano grasinimas, geopolitinė Irano situacija yra labai pavojinga. Manau, kad yra maža tikimybė, bet vis tiek tikimybė, kad nafta būtų labai brangi. Jeigu prasidėtų kariniai veiksmai Ormūzo sąsiauryje, per tą sąsiaurį keliauja trečdalis visos naftos, kuri pasaulyje yra prekiaujama jūros keliais. Bet kokie kariniai veiksmai tame sąsiauryje būtų  tikrai labai didelis šokas naftos rinkai ir naftos  kainai. Pats Iranas tiekia maždaug 5 proc. visos pasaulio naftos, tai yra dar toks pakenčiamas lygis, kurį  didžiąja dalimi galėtų kompensuoti visos kitos pasaulio valstybės išgaunančios naftą. Tačiau, jeigu Ormūzo sąsiauryje prasidėtų karinės operacijos, tada naftos rinkoje būtų labai sudėtingi procesai“, – perspėjo N. Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo,  ES sprendimas neimportuoti naftos iš Irano į ES, gali turėti įtakos naftos prekybos kelių pasikeitimui. „Iranas gali eksportuoti į kitas valstybes, o kitos valstybės nebeimportuoti naftos iš Saudo Arabijos“, – kaip vieną iš tikimybių įvardijo ekonomistas.

Papildyta 17.00 val.

Nepriklausoma Irako naujienų agentūra „Aswat al-Iraq“ praneša, kad jeigu Ormūzo sąsiauris būtų uždarytas, naftos kainos gali pašokti iki 200-300 JAV dolerių už barelį. Tokių veiksmų grasina imtis Iranas, jeigu kiltų pavojus šalies saugumui. Tokie apribojimai neabejotinai paveiktų pasaulio rinkas, nes jos negautų 17 mln. barelių naftos per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ormūzo sąsiaurio uždarymas nebūtų labai lengva užduotis, nes iki jo 35 mylios vandens kelio, rašo „Aswat al-Iraq“. Irako naujienų agentūros kalbintas ekspertas Majeed al-Hiti teigė, kad  sąsiaurio uždarymo atveju, kai kurios iš ten naftą eksportuojančios šalys bandytų ieškoti kitų priėjimo kelių, tačiau ne visoms šalims tai būtų įgyvendinamas uždavinys, nes kai kurios turi priėjimą prie naftos telkinio tik per Ormūzo sąsiaurį.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Ispanija Irano naftą pakeis nafta iš Saudo Arabijos

ES įvedė Irano naftos embargą

Vėl užfiksuotas degalų kainų kilimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų