REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išmaniųjų technologijų, inovacijų ir ekologijos entuziastas Boydas Cohenas, remdamasis įvairiais kriterijais ir skirtingų organizacijų sudarytais reitingais pristato pirmąjį pasaulyje išmaniųjų miestų sąrašą, rašo fastcoexist.com.

REKLAMA
REKLAMA

Terminas „išmanusis miestas“ gali pasirodyti šiek tiek dviprasmiškas. Siauraja prasme ši sąvoka yra naudojama norint apibūdinti miestus, kurie teikdami gyventojams įvairias paslaugas efektyviai išnaudoja komunikacines bei informacines technologijas. Plačiąja prasme išmanūs miestai informacines ir komunikacines technologijas pasitelkia efektyviai naudodami išteklius, teikdami kokybiškesnes paslaugas gyventojams ir mažindami neigiamą poveikį aplinkai.

REKLAMA

Šiame dešimtuke pateikti miestai yra laikomi išmaniaisiais plačiaja prasme.

Susipažinkite su dešimt išmaniausių mūsų planetos miestų.

1. Viena

Viena tapo staigmena šiame sąraše, nes iš pirmo žvilgsnio išmaniosios technologijos neatrodo suderinamos su Austrijos sostinės dvasia. Vis dėlto Viena inovacijų kategorijoje užėmė 5 vietą, ekologijos kategorijoje – 4, gyvenimo kokybės – 1, o elektroninės valdžios – 8 vietą. Viena yra užsibrėžusi ilgalaikius išmaniojo miesto vystymo planus tarp kurių galima surasti tokius kaip „Išmanioji energetika 2050“, „Kelių sistema 2020“ ar „Veiksmų planas 2012-2015“. Vienos kūrimo strategai deda dideles pastangas ateityje sumažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį ir reformuoti miesto transporto sistemą bei užstatymo planavimą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Torontas

Torontas yra laikomas išmaniausiu miestu visame Šiaurės Amerikos žemyne. Šis miestas dalyvauja didmiesčių programoje „Clinton 40“, kuri siekia miestuose sukurti mažo užterštumo oro sąlygas. Privatūs verslininkai mielai prisideda prie išmanaus miesto įvaizdžio kūrimo. Kurdamas išmanaus miesto infrastruktūra Torontas bendradarbiauja su IBM.

3. Paryžius

Tampa tradicija, kad Europos didmiesčiai panašaus pobūdžio reitinguose visada užima didžiąją sąrašo dalį. Tad nenuostabu, kad Paryžius atitinka daugelį išmanaus miesto kriterijų. Pagal inovacijas Paryžius užėmė 3 vietą, elektroninės valdžios išplėtojime – 11, o pagal ekologinius kriterijus – 10 vietą. Paryžius pasaulyje garsėja dėl gerai išplėtotos dviračių nuomos programos „Velib“, tačiau visiškai neseniai viešojo transporto sektorių papildė ir elektromobilių „Autolib“ nuomos sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Niujorkas

Niujorkas aplenkė konkurentus pagal daugelį rodiklių išskyrus vieną. Gyvenimo kokybė JAV didmiestyje įvertinta itin prastai, pagal šį rodiklį miestas užima vos 47 vietą. Vis dėlto jis atsigriebė kitose srityse. 2009 Niujorkas pradėjo bendradarbiavimą su IBM, kuriuo siekiama sukurti mieste išmanią aplinką ir pritaikyti miestą ne tik gyevntojų, bet ir verlo poreikiams. IBM mieste veikia įvairiose srityse, viena jų – gaisrų prevencija.

5. Londonas

Londonas įvertintas aukšta vieta dėl išvystytos viešojo transporto sistemos ir inovatyvių sprendimų tvarumo srityje. Netrukus Londonas priglaus Išmaniųjų miestų tyrimo centrą, kuris žada įsikurti Imperatoriškajame koledže. Tikimasi, kad tyrimų centras padės tobulinti transporto sistemos, miesto valdymo, verslo aplinkos, švietimo ir gyvenimo sąlygas. Pastebėtina, kad visiškai neseniai Londone, bendradarbiaujant su O2, buvo atidarytas didžiausias visoje Europje „Wi-Fi“ interneto tinklas.

REKLAMA

6. Tokijas

Tokijas yra pirmasis, tačiau ne paskutinis Azijos miestas, patekęs į sąrašą. Inovacijų srityje jis užėmė 22 vietą, o skaitmeninės valdžios srityje 15 vietą. Praėjusiais metais Tokijas pasiryžo sukurti išmaniuosius priemiesčius. Bendradarbiaujant su „Panasonic“, „Accenture“, „Tokyo Gas“ ir kitomis kompanijomis priemiesčių regionai bus aprūpinami saulės energijos jėgainėmis, elektros akumuliatoriais ir energiją taupančia buitine įranga. Be to Tokijo valdžia siekia sukurti išmanią miesto transporto sistemą.

REKLAMA

7. Berlynas

Berlynas yra dar vienas miestas, kuris gerai įvertintas sudarant išmaniųjų miestų sąrašą. Už pastangas ekologijos srityje Berlynui atiteko 14 vieta, o gyvenimo kokybės atžvilgiu jam teko tenkintis 17 pozicija. Berlynas savo ateitį sieja su elektromobiliais, todėl miestas bendradarbiauja su BMW ir „Vattenfall“ kuriant elektrifikuotos transporto sistemos projektą.

8. Kopenhaga

Praėjusiais metais „Siemens“ paskelbė Danijos sostinę ekologiškiausiu Europos miestu. Kopenhaga investuoja į tvarias technologijas. Iki 2025 metų miestas įsipareigojo itin ženkliai sumažinti anglies dvideginio emisiją. 40 proc. Kopenhagos gyventojų nuolatos važinėja dviračiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Honkongas

Daugelyje sričių Honkongas pasirodė puikiai, pavyzdžiui, elektroninės valdžios reitinge jis užėmė 3 vietą, vis dėlto gyvenimo kokybės požiuriu jam atiteko tik 70 pozicija. Jeigu ne ši kliūtis Honkongas galėjo tapti išmaniausiu pasaulio miestu. Mieste išpopuliarėjo išmaniosios kortelės, kurios suteikia galimybę naudotis viešuoju transportu, bibliotekomis, patekti į pastatus, parkuoti automobilį ir apsipirkti.

10. Barselona

Miestas stengiasi įgyvendinti projektus, mažinančius anglies dvideginio emisijas. Barselonos valdžia stengiasi populiarinti elektromobilius ir saulės energetiką.

REKLAMA

Be išvardintų miestų verta paminėti ir kitus, kurie nusipelno pagyrimo ir pretenduoja artimiausioje ateityje pakeisti išmaniausių miestų dešimtuko sudėti. Tarp šių miestų patenka Amsterdamas, Melburnas, Sietlas, San Paulas, Stokholmas ir Vankuveris.

Tikimasi, kad artimiausioje ateityje išmaniųjų miestų infrastruktūros kūrimas taps milžiniška verslo šaka. Ekspertų teigimu 2016 metais išmaniųjų miestų kūrimui bus išleista apie 40 mlrd. JAV dolerių. Tikėtina, kad tokie miestai pritrauks išsilavinusią ir kvalifikuotą darbo jėgą, tad išmaniojo miesto kūrimas tuo pat metu reiškia investicijas į nekilnojamo turto kainą ir kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų