REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Australų mokslininkai išsiaiškino, kad atviri biurai, vadinamosios „Open Space“ erdvės, tampa daugybės stresų ir konfliktų priežastimi. Tokiame biure dirbantys žmonės jaučia nepasitikėjimą savimi, jiems sunkiau sukoncentruoti dėmesį nei kolegoms, dirbantiems uždaruose kabinetuose. Pažįstama situacija? Turi skubaus darbo, bet niekaip negali susikaupti. Garsūs kolegų plepalai, nuolat skambantys telefonai, be perstojo burzgiantis spausdintuvas ir tvankus patalpos oras nepalieka nė menkiausių vilčių atlikti užduotį laiku. Didžiosios kompanijos pradėjo sodinti savo darbuotojus ne atskiruose kabinetuose, o vienoje didelėje erdvėje, kur vieną darbo stalą nuo kito ar darbo stalų grupę skiria pertvaros. Nauda darbdaviams akivaizdi: tenka mažiau investuoti kabinetų įrengimą. Be to, taip užtikrinamas laisvesnis bendravimas tarp kolegų, tarsi išnyksta rango barjerai, daugiau problemų sprendžiama kolektyviškai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kažkodėl pavaldiniams dažnai sunkiau įžvelgti daug tokios darbo erdvės privalumų. Biuro darbuotojams biuras akvariumas – tai nuolatinis triukšmas, tvankumas, dirbtinis apšvietimas. Ir dar elementaraus privatumo praradimas: smalsūs kolegos gali klausytis jūsų telefono pokalbių, per petį žvilgčioti į jūsų monitorių. O vadovai gali kontroliuoti kiekvieną jūsų žingsnį – tokiame biure bemaž visada darbuotojai sėdi nugara į šefo kabinetą. Vadinasi, vadovybė visada žino, kuo užsiimate būtent jūs šią akimirką. Tokia nuolatinė nervinė įtampa neretai provokuoja stresą ir konfliktus. Jei dirbate tokiomis sąlygomis, turite dvi išeitis: išeiti iš darbo arba pasistengti prisitaikyti.

REKLAMA

Iš tiesų daugiau nei 80 procentų erzinančių faktorių biure akvariume – tai ne vadovybė ir darbo sąlygos, o kiti darbuotojai. Jie tarsi nesupranta, kad savo plepėjimu trukdo kolegoms dirbti, pamiršta, kas tai yra privatumas ir nesikuklindami kemša sumuštinius tiesiog prie darbo stalo. O gal ir tu elgiesi taip pat? Vadinasi, pats metas keistis.

Biuro akvariumo etiketas

•    Kad kolegos gerbtų tavo asmeninę erdvę, visų pirma išmok gerbti jų erdvę. Pavyzdžiui, neik pernelyg arti kolegos darbo stalo neperspėjęs (-usi). Taip nesugluminsi bendradarbio ir leisi suprasti, kad nesidomi jo ar jos paslaptimis.

REKLAMA
REKLAMA

•    Stenkis nesiklausyti asmeninių pokalbių telefonu.  Tai sudėtinga, bet įgyvendinama. Beje, taip dar ir treniruosi savo valią.

•    Savo telefono signalą nustatyk kaip galima tylesnį. Juk tave erzina nuolatinės „strėlės“ iš visų pusių?

•    Kalbėdamas (-a) su kuo nors nekelk balso, audringai nereikšk emocijų – tiek džiaugsmo, tiek nusivylimo. Jei reikia paplepėti su drauge, pasiimk telefoną ir išeik į fojė, poilsio kambarį ar kavinukę. Taip nei tu kam nors trukdysi, nei rizikuosi, kad kolegos nugirs pikantiškų tavo asmeninio gyvenimo detalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

•    Nepietauk prie darbo stalo. Tam jūsų biure tikriausiai yra virtuvėlė. Arba kavinė. Maisto kvapas nevėdinamoje patalpoje laikysis beviltiškai ilgai.

•    Jei esi peršalęs (-usi), imk nedarbingumo lapelį ir saugok savo kolegas, kad neužkrėstum. Priešingu atveju, po kelių dienų kosčios ir šnirpščios visas biuras.

•    Nerėk iš savo darbo vietos atokiau sėdinčiam kolegai. Kur kas paprasčiau paskambinti arba prieiti prie jo stalo.

•    Eidama per biurą stenkis neskubėti, kad nieko neužkliudytum, nenumestum nuo stalo kieno nors daiktų. Galbūt ilgainiui ir kiti liausis netyčia spardę tavo šiukšliadėžę?

REKLAMA

•    Sutramdyk savo smalsumą ir nežvilgčiok, kas parašyta kolegos monitoriuje. Anksčiau ar vėliau tavo smalsumą pastebės – ir tau bus nejauku.

Išgyvenimo dėsniai tam, kad dirbtum produktyviai ir neįsitaisytum skrandžio opaligės, psichologai rekomenduoja sudėtingiausiais periodais atlikti nedidelę treniruotę. Įsivaizduok, kad aplink tavo kaklą – vėduoklė. Mintimis ją suskleisk. Po tokios vizualizacijos tu „suspausi“ ir savo dėmesį ties tuo, kas iš tikrųjų svarbu.

Kad darbo vietoje jaustumeisi patogiai, sukurk savo asmeninę erdvę – vietą, kuri būtų tik tavo. Papuošk savo stalą pagal savo skonį, pasistatyk keletą niekučių, šeimos nuotraukų. Arba daiktų, kurie tau keltų nuotaiką. Kruopščiai organizuok savo darbą: atsakingiausias užduotis daryk tada, kai biure būna mažiausiai žmonių arba tvyro ramiausia atmosfera. Kartais verta į darbą ateiti kiek anksčiau, kad ramiai padarytum svarbius susikaupusius darbus iki kolegoms ateinant. Pasikalbėk su darbuotojais, kurie erzina tave labiausiai. Paaiškink, kad savo elgesiu jie trukdo kitiems dirbti. Patikėk, gali būti, kad kai kurie žmonės nė nenutuokia, kaip jų elgesys trukdo aplinkiniams.

REKLAMA

Biure be sienų visi mato, ką darai. Jei tau kelia nerimą toks nuolatinis dėmesys, pamėgink įsivaizduoti, kad tave nuo visų kolegų skiria nematomos durys, darbuotojai nemato vienas kito ir negali ateiti pas tave neperspėję. Išmok susikaupti bet kokiomis sąlygomis – tai tikrai nėra sunku. Kasdien po 10-15 minučių atlik paprastą pratimą: pavyzdžiui, skaityk knygą kai fone girdėti televizorius. Arba, kad būtų linksmiau, pamėgink triukšme deklamuoti eilėraštį. Po tokių treniruočių biure nebeatrodys taip baisu.

Na, o pats lengviausias būdas užblokuoti triukšmą – klausytis muzikos per ausines. Jei muzika tave atitraukia nuo darbo, įjunk įrašą su jūros ošimu, paukščių čiulbėjimu, lietaus barbenimu. Jei jauti, kad negali susikaupti, išeik į lauką, pasivaikščiok ar bent jau prieik prie lango kad įkvėptum gaivaus oro. Per pietų pertrauką būtinai pasivaikščioti. O kai viskas atrodys visai beviltiška, pagalvok, kiek daug tavo lygio specialistų ieško darbo ir svajoja atsidurti tavo vietoje, kad ir „akvariume“.

Parengta pagal Edinstvennaya.ua

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų