REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėra abejonės, kad dauguma finansų rinkų, korporacijų ir šalių vyriausybių 2011-uosius prisimins kaip itin sudėtingus metus. Bet visuomet galima pasiguosti tuo, kad viskas nebuvo taip blogai, kaip iš tiesų galėjo būti. Kai kurie praėjusiais metais priimti neapgalvoti sprendimai, grubios klaidos ar neparankūs atsitiktinumai vertė investuotojus griebtis už galvų bei kėlė rimtą grėsmę ekonominės būklės stabilumui. Internetinis tinklalapis „Businessinsider.com“ sudarė tokių grėsmingų atsitikimų sąrašą – didžiausių klaidų, kurios praėjusiais metais vos nesužlugdė finansų sistemų.

REKLAMA
REKLAMA

Graikijos ketinimas surengti visuotinį balsavimą dėl griežtų taupymo priemonių įvedimo

George Papandreou. AFP/Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)George Papandreou (AFP/Scanpix nuotr.) 

2011 m. lapkritį buvęs Graikijos ministras pirmininkas George'as Papandreou pareiškė, kad šalyje ketinama surengti referendumą, kurio metu šalies piliečiai galės nuspręsti, ar Graikijai reikia prisiimti griežtus taupymo įsipareigojimus. Europos Sąjungos lyderiai nieko nelaukę puolė kritikuoti premjero siūlomą iniciatyvą – jei Graikija nuspręstų nevykdyti taupymo plano priemonių, šaliai grėstų automatinis pašalinimas iš euro zonos.  Galiausiai išaiškėjo, kad Papandreou kalbos apie referendumą tebuvo blefas. Ministras pirmininkas atšaukė planus surengti referendumą, pareikšdamas, kad „referendumas niekada nebuvo tikslas savaime, o svarbiausia yra tai, kad kilusi diskusija privertė žmones suvokti tikrąją reikalo esmę“. Netrukus Papandreou atsistatydino iš Graikijos ministro pirmininko pareigų.

REKLAMA

Dėl sugedusio kopijavimo aparato uždelsta išplatinti JAV Federalinio atvirų rinkų komiteto (Federal Open Markets Committee) pranešimą

JAV Federalinis rezervų bankas (nuotr. SCANPIX)JAV Federalinis rezervų bankas (nuotr. SCANPIX)

Tuomet, kai JAV Federalinis atvirų rinkų komitetas turėjo viešai paskelbti „Operation Twist“ plano detales, oficialų pranešimą turėjusi išspausdinti kopijavimo mašina netikėtai ėmė ir sugedo. „Operation Twist“ programoje buvo numatyta pirkti ilgalaikio federalinės skolos padengimo obligacijas, tuo pat metu išparduodant trumpalaikes. Visgi dėl techninių problemų taip visų laukto pranešimo paskelbimas užsivėlino. Oficialusis pranešimas buvo dvigubai didesnės apimties nei įprastai. Tikėtina, kad būtent tai ir sukėlė problemas, kopijuojant dokumentą.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė nekilnojamojo turto agentūrų asociacija pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis

Koks yra kaimynystės etiketas? (nuotr. freedigitalphotos.net)Nekilnojamojo turto rinka  (nuotr. freedigitalphotos.net)

Po nuolatinių pastabų dėl Nacionalinės nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (NAR) pateikiamų JAV nekilnojamojo turto rinkos duomenų netikslumo, NAR teko pripažinti, jog renkant ir sisteminant duomenis, asociacija keletą kartų iš tiesų apsiskaičiavo ir taip padvigubino kai kuriuos pardavimų skaičius. Patikslinus NAR duomenis, nekilnojamojo turto objektų pardavimai sumažėjo 14%, kas reiškė, kad pateikdama pirminius duomenis asociacija priskaičiavo bent dviem milijonais daugiau pardavimų, nei jų būta iš tikrųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„MF Global“ bankrotas sutrikdė biržos prekiautojų veiklą

Pinigai (nuotr. SCANPIX)Pinigai (nuotr. SCANPIX)

Vienos stambiausių JAV biržos brokerių įmonių „MF Global“ žlugimas sukėlė tikrą chaosą ir sudavė skaudų smūgį biržos prekiautojams. Prekiautojai, savo transakcijas atlikę per „MF Global“, liko iš esmės be nieko. Daugeliui prekiautojų prireikė kelių dienų, kol jų transakcijos buvo padengtos ir iš naujo aktyvuotos. Kita vertus, prekiautojai kelias dienas niekaip negalėjo reaguoti į kainų pokyčius biržoje. Vieno analitiko teigimu, stambias transakcijas vykdžiusiems žmonėms po „MF Global“ žlugimo tiesiog beliko nusirauti plaukus.

REKLAMA

„Standard and Poor's“ iškreipė tikruosius Prancūzijos, Brazilijos ir „Goldman Sachs“ reitingus

Standart&Poors (nuotr. SCANPIX)Standart&Poors (nuotr. SCANPIX)

2011 metais kreditų reitingų agentūra „Standard and Poor's“ buvo priversta daugiausiai mažinti kredito reitingus. Agentūra dažnai skelbė, kad krenta tiek valstybių, tiek korporacijų kredito vertingumo reitingai. Visgi pernelyg įsijautusi agentūra keletą kartų reitingą sumažino visai nepagrįstai. Visų pirma, taip nutiko su Prancūzija, vėliau kredito reitingas buvo sumažintas Brazilijai ir „Goldman Sachs“, nors realaus pagrindo tam ir nebuvo. Visais atvejais „Standard and Poor's“ reagavo sparčiai ir nedelsdama atitaisė savo skelbiamus klaidingus reitingus.

REKLAMA

„Standard and Poor's“ klysta toliau – 2,1 trilijono dolerių vertės matematinė klaida

Doleriai (nuotr. freedigitalphotos.net)Doleriai  (nuotr. freedigitalphotos.net)

Reitingo agentūra praėjusiais metais „pasižymėjo“ ir dar vieną kartą. „Standard and Poor's“ paskelbė, jog sumažins JAV skolos reitingą. Visgi JAV iždo departamentas pastebėjo, jog sudarinėdama JAV kredito reitingą, agentūra apsiskaičiavo 2,1 trilijonais JAV dolerių. Be abejo, tai tebuvo paprasčiausia matematinė klaida, visgi JAV politikams tai nepadarė teigiamo įspūdžio. Savo ruožtu „Standard and Poor's“ kandžiai atsikirto, pareikšdama, kad JAV nėra verta AAA reitingo būtent dėl šalies politikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutrinka „BlackBerry“ paslaugų tiekimo sistema – prekybininkai negali komunikuoti su rinkų analitikais

Neoficialus „Blackberry 9800“ atvaizdas. (nuotr. Balsas.lt) „Blackberry“  (nuotr. Balsas.lt)

Tie žmonės, kurie dirbdami naudojasi „BlackBerry“ ir „BBM“ paslaugomis, praėjusiais metais buvo nemaloniai nustebinti, kuomet suvokė, jog jų telefonai nebegali priimti ir išsiųsti žinučių. „BlackBerry“ sutrikimai truko net keletą dienų, tai pajautė tiek JAV, tiek kitų kraštų vartotojai, o „BlackBerry“ paslaugų tiekimo problemos labiausiai sąlygojo verslo žmonių veiklą – informacijos sklaida itin sulėtėjo, o tokie sutrikimai varžė komunikacijos galimybes tarp prekybininkų ir rinkų analitikų.

REKLAMA

„Bank of America“ paskelbia, kad jam nereikia papildomo kapitalo, ir tučtuojau imasi didinti savo kapitalą

„Bank of America“ (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)„Bank of America“  (nuotr. SCANPIX)

Praėjusieji metai „Bank of America“ buvo iš tiesų nelengvi – investitoriai itin nerimavo, jog norint sėkmingai pratęsti veiklą, bankui gali prireikti papildomo kapitalo. Kuomet analitikai paskelbė, jog „Bank of America“ gali prireikti apie 200 milijardų vertės papildomo kapitalo, bankas tučtuojau paneigė tokias prognozes ir užtikrintai pareiškė, jog papildomas kapitalas „Bank of America“ yra nereikalingas. Nepaisant to, darbai pasirodė besą priešingi nei kalbos – bankas ėmė pardavinėti savo turtą, be to, milijardines sumas surinko, paremiant Warrenui Buffettui. Dabar „Reuters“ prognozuoja, jog „Bank of America“ prireiks dar daugiau papildomo kapitalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų