• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vargu ar jau susitaikėme, kad normalios žiemos šiemet nepamatysime, tačiau dabartinė pameta mums vis naujų siurprizų. Pasak sinoptikų, iki Naujųjų metų sniego greičiausiai nesulauksime, o sausio ir vasario mėnesį oro sąlygos pastoviai svyruos tarp šalnų ir atšilimų.

REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio orai buvo ne tik nežiemiškai šilti, bet ir drėgni bei debesuoti. Dėl to net daugumas sveikų žmonių jaučiasi nekaip... Kodėl taip yra ir kaip save apsaugoti?

REKLAMA

Šilta žiema Lietuvoje – ne retas reiškinys

Sinoptikai tokio oro jau nebevadina neįprastu mūsų žiemai, paanalizavus istorinius duomenis, galime aptikti faktų, kad šiltos žiemos Lietuvoje nėra didelė retenybė. Pvz.,

1407 metais apie Naujuosius metus pražydo kai kurie medžiai, o 1864 metų žiema buvo tokia trumpa ir šilta, kad kovo mėnesį medžiai sužaliavo, o gegužės pradžioje prisirpo žemuogės. Vien praėjusiame šimtmetyje perkūnija sausio mėnesį griaudėjo net 8 kartus. O šį gruodį galima buvo rasti voveraičių ir žaliuokių...

REKLAMA
REKLAMA

Sveikiems sunkiau nei ligotiems

O kol kas žmogaus organizmas į tokį orą reaguoja prislėgta nuotaika, kraujo spaudimo problemomis, galvos skausmais ir begaliniu mieguistumu. Pasak medikų, kai ore mažai deguonies, kraujas tampa tirštesnis, kraujotaka – lėtesnė, todėl širdis ir kraujagyslės patiria didesnį apkrovimą. Iš čia – nuovargis, galvos skausmai, žiovulys (be to, jis – būdingas smegenų audinių hipoksijos (deguonies bado) požymis. Šlapdriba ir drėgmė silpnina kraujagyslių tonusą. Rezultatas – hipotenzinio tipo vegetacinės kraujagyslių distonijos priepoliai (hipotonikų kraujospūdis dar labiau krenta, o hipertonikų – svyruoja nuo aukšto iki žemo).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustebsite, bet sveiki žmonės šią būklę pakelia sunkiau nei širdininkai arba hipertonikai „su stažu"! Taip yra todėl, kad sergančiųjų chroniškomis ligomis savijauta pablogėja, kai orai yra permainingi, o štai nestandartiškai šiltą, bet stabilų orą tokie žmonės pakelia be ligos paūmėjimų.

Beje, o kokios prognozės mūsų sveikatai

Dėl neįprastų orų gali atsirasti daugiau sergančiųjų bronchitu ir plaučių uždegimu. Gerai nors tai, kad gripo banga, kuri turi tendenciją užplūsti atšilus orui, nekyla. Per pastarąsias savaites susirgimų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu užregistruota mažiau. Tačiau gali atsirasti grėsmė, kad kai kurios bakterijos, kurių veisimąsi sumažina žiemos speigai, išgyvens ir sukels daugiau ligų. Ir dar keistenybė: paprastai erkės, pernešančios tokias infekcines ligas, kaip erkinis encefalitas, Laimo liga, būna aktyvios pavasarį, o esant šiltiems orams – ir rudenį. Tačiau šiais metais neužmigusių erkių buvo pastebėta Klaipėdoje gruodžio mėnesį. Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistų, kol nepasnigs ir nepašals, erkės rėplios ir kels riziką. Taigi šilti žiemos orai gali turėti įtakos ir infekcinių ligų plitimui.

REKLAMA

Kas dar „gero" šiltą žiemą?

Organizme mažiau gaminasi melatonino (jis atsako už aktyvumą ir gerą nuotaiką). Šis hormonas mūsų odoje susidaro tik veikiams saulės spindulių. Todėl „amžinos sutemos" daugeliui sukelia vangumą ir liūdesį. O jei žmogaus psichika jauri ar nestabili, jis jaučiasi tiesiog blogai: sustiprėja nerimas, baimės, apatija, arba priešingai, agresija.

Tamsiomis dienomis silpsta regėjimo aštrumas.Tokiu oru moteris neretai vargina skausmingas PMS. Dėl drėgmės paaštrėja artritai, artrozės, reumatai. Apie save primena senos žaizdos ir traumos.

REKLAMA

SPA, citrusų aromatai ir vitaminas B

Taigi kaip save apsaugoti?

Daugiau šviesos! Žinoma, kad normaliam smegenų funkcionavimui 18 kv.m kambaryje reikia ne mažiau kaip 250 W apšvietimo. Darbo kambariuose ir svetainėse patariama naudoti halogenines ir liuminescencines lempas – jų šviesa artima dienos šviesai.

Kvapų terapija: mūsų organizmas gyvai reaguoja į kvapus. Padidinti darbingumą ir sumažinti nuovargį padės citrinos, mandarino, greipfruto aromatai.

Sportas: medžiagų apykaita dabar žymiai sulėtėjusi, todėl fizinis apkrovimas turi būti konkrečiai dozuotas. Daugiau aerobikos pratimų, jogos ir įvairiausių šokių, duodančių apkrovą skirtingoms raumenų grupėms. Visada naudinga plaukimas ir vandens aerobika, puiku apsilankyti SPA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energija: kad energijos pakaktų visai dienai, visų baltymų, riebalų ir angliavandenių organizmas turi gauti apibrėžtomis proporcijomis, bet pradėti laikytis dietos (ypač jei ji susijusi su badavimu) energijos stokos laikotarpiu tiesiog pavojinga!

Deguonis: padės deguonies kokteiliai ir kosmetika su deguonies molekulėmis.

Daugiau B grupės vitaminų: jie perneša deguonį iš kraujo į vidaus organų audinius. Ypač naudingi – vitaminas B1 (tiaminas) – jo rasite pomidoruose, morkose, kopūstuose, jautienos kepenyse, B6 (piridoksinas) – daigintuose kviečiuose, avižose, žirniuose, B8 (inozitas) – apelsinuose, žaliuose žirneliuose, obuoliuose, burokėliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų