REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Naujųjų liko vos kelios dienos. Prekybos „taškuose“ jau senokai prekiaujama naujametiniais fejerverkais, petardomis, bengališkomis ugnelėmis... Namuose žybsi margaspalvėmis elektros lempučių girliandomis padabintos žaliaskarės eglės, girdisi prieššventinis šurmulys. Ką reikėtų atminti, kad žiemos šventės nebūtų aptemdytos nelaimė?

REKLAMA
REKLAMA

Tokį klausimą užduodame Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiajam specialistui Gintarui Zoniui.

REKLAMA

Nemaloni gaisrų statistika

„Mes, ugniagesiai, ir vėl su nerimu laukiame artėjančių švenčių, kurių metu, kaip rodo praktika, gerokai išauga gaisrų ir juose žuvusių žmonių skaičius. Statistikos duomenimis, pernai, gruodžio pabaigoje, per visą šventinį laikotarpį Lietuvos miestuose ir miesteliuose kilo net 197 gaisrai, nusinešę 12 žmonių gyvybes, o dar 7 buvo traumuoti. Beje, keturi iš jų žuvo šventų Kūčių vakarą, o dar du – pirmąją Naujųjų metų parą... Ir jeigu vėlyvą šių metų rudenį bei žiemos pradžioje gaisrai plyksteldavo dėl netvarkingų krosnių bei dūmtraukių, dėl elektrinių šildytuvų eksploatacinio režimo pažeidimų, tai per šventes ir savaitgalius pagrindinės nelaimių priežastys esti neatsargus rūkymas, girtavimas, neatsargus algesys su ugnimi“, – tvirtina G. Zonis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tokie gaisrai dažniausiai didelių nelaimių nepadaro, tačiau kai kurie pasiglemžia tai, kas visų brangiausia – gyvybes. Šiemet šalyje jau kilo per 12 tūkstančių gaisrų, gaisruose žuvo 127 gyventojai (per tą patį laikotarpį pernai – 223). Per vienuolika šių metų mėnesių Šiaulių apskrityje gaisruose žuvo 7 žmonės, o 13 buvo traumuota. Atitinkamai Šiaulių mieste žuvo vienas ir buvo traumuoti 3 žmonės.

„Nerimaujame ne tik dėl Kalėdų (pokalbis vyko prieš pat Šv. Kalėdas, – aut. past.), bet ir dėl Naujųjų metų nakties, – tęsia G. Zonis. – Dangų nušviečia spalvoti fejerverkai, pokši petardos – žmonėms šventė, tačiau dėl neatsargaus pirotechnikos naudojimo kasmet kyla gaisrų, žalojami žmonės. Todėl mes, ugniagesiai, prašome gyventojų elgtis atsargiai visur: nerūkyti lovose, nepalikti mažamečių be priežiūros. Išvykdami iš namų išjunkite iš tinklo elektrinius šildymo prietaisus, nepalikite perkaitusios ar besikūrenančios krosnies, įsitikinkite, kad dujos išjungtos. Dažnai gaisrų padariniai būna ypač skaudūs dėl pavėluoto ugniagesių gelbėtojų iškvietimo, todėl pastebėję gaisrą, iškart kvieskite ugniagesius telefonu 112. Būkite atsargūs ir kelyje, nes tuokiu metų laiku dažnos plikšalos bei krituliai“, – primena G. Zonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalvinga ir pavojinga pirotechnika...

Pokalbio pradžioje užsiminėte, jog kasmet ugniagesiams rūpestį kelia prasidėjusi prekyba pirotechnikos priemonėmis...

G. Zonis: „Siekiant išvengti nelaimių, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai drauge su policijos pareigūnais griežtai kontroliuoja prekybą pirotechnikos priemonėmis. Šiais gaminiais leidžiama prekiauti tik nuo gruodžio 20 d. iki sausio 15 d. Norinčios prekiauti pirotechnika bendrovės turi gauti vienakartinius policijos bei priešgaisrinės tarnybos leidimus“.

REKLAMA

Tačiau pirotechnika nelygu pirotechnikai... Vienos jos rūšys kainuoja vos kelis litus, kitos – dešimtis ar net šimtus litų...

G. Zonis: „Taip, pirotechnikos priemonės būna skirtingo pavojingumo ir pagal tai yra skirstomos į 4 kategorijas.

1 kategorija – labai mažą pavojų keliantys fejerverkai. Jie sukelia nedaug triukšmo ir gali būti naudojami aptvertose teritorijose bei gyvenamose patalpose.

2 kategorija – mažą pavojų ir mažai triukšmo keliantys fejerverkai, skirti naudoti didelėse, atvirose teritorijose, o leistino triukšmo dydžiai nėra viršijami.

REKLAMA

3 kategorija – fejerverkai, keliantys vidutinį pavojų. Jie naudojami didelėse atvirose teritorijose, o  keliamas ribinis triukšmo dydis nėra viršijamas.

4 kategorija – didelį pavojų keliantys fejerverkai. Jie skirti naudoti tik pirotechnikams. Ribiniai triukšmo dydžiai nėra viršijami.

Beje, pirotechnika uždrausta prekiauti kioskuose bei savitarnos parduotuvėse. Ant pirotechnikos gaminių privalo būti jų naudojimo instrukcijos, galiojimo laikas, nurodytas gamintojas bei importuotojas. O jeigu pirotechnikos gaminiai parduodami po vieną ar kelis, išimti iš fabrikinės pakuotės, tokiu atveju pirkėjas privalo gauti atskirą instrukciją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur yra draudžiama leisti fejerverkus bei sprogdinti petardas? Kokia administracinė atsakomybė numatyta pažeidėjams?

„Pirotechnikos gaminius draudžiama naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų bei vaikų darželių, bažnyčių. Jų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos ryto, išskyrus švenčių dienas. Pirotechnikos naudojimo taisykles pažeidusiems asmenims gresia bauda nuo 50 iki 100 litų“, – teigia pašnekovas.

Keletas patarimų

Turint omeny daugiametę bei skaudžią naujametinių nelaimių patirtį, ką dar galite patarti laikraščio skaitytojams?

REKLAMA

„Nepirkite pirotechnikos gaminių turgavietėse arba savivaldos uždraustose vietose. Prieš naudodami atidžiai perskaitykite instrukcijas. Iš pakuotės išimkite tik dalį petardų, o paketą tuoj pat uždarykite. Daugelis pirotechnikos gaminių naudojami tik lauke, išskyrus pačius silpniausius. Sprogmenis uždekite kuo toliau nuo žmonių, statinių bei automobilių. Jeigu fejerverkus naudojate minioje, nenukreipkite jų į žmones. Uždekite ištiesta ranka ir ją tuoj pat atitraukite. Raketas, vulkanus, fontanus ir baterijas statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus, juos nukreipdami į viršų. Pavojinga nesuveikusi pirotechnika. Nebandykite jų uždegti dar sykį, o prisiartinti galima ne anksčiau kaip po 15 minučių. Petardas pirkite kartu su vaikais ir būtinai dalyvaukite jas sprogdinant. Ir neardykite sprogmenų – pavojinga ne tik jums, bet ir aplinkiniams“, – pataria G. Zonis.

REKLAMA

Kur laikyti įsigytas pirotechnikos priemones iki jos bus panaudotos?

G. Zonis: „Nekaupkite pirotechnikos gaminių atsargų, nes joms laikyti reikalingos tam tikros sąlygos. Pirotechnika turi būti apsaugota nuo šilumos šaltinių, drėgmės, kitų medžiagų poveikio, kuris gali sukelti gedimą bei irimą. Nedera laikyti sprogmenų kartu su degiomis ir greitai užsiliepsnojančiomis medžiagomis.

Naujųjų metų naktį nepalikite balkonuose degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų, o dėl neatsargiai paleistų sprogmenų kilus gaisrui nedelsiant kvieskite ugniagesius“.

Kokiomis parankinėmis priemonėmis galima gesinti nuo pirotechnikos užsiliepsnojusius daiktus?

„Jeigu tai nėra prietaisas su elektros srove, geriausia yra gesinti vandeniu arba gesinimui tinkamu audiniu, pavyzdžiui, veltiniu“, – sako G. Zonis.

Romualdas BALIUTAVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų