• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas patikslino naftos ir dujų išteklių mokesčių tarifus.

Tai reglamentuota ypatingos skubos tvarka priimtose Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisose.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo sprendimu nutarta nuo 2012 m. liepos 1 d. visiems naftos ir dujų telkinių eksploatuotojams taikyti lanksčią mokesčio skalę pagal naftos gavybos iš telkinio apimtis.

REKLAMA

Pakeitimais taip pat nuspręsta patikslinti bazinio naftos ir dujų išteklių mokesčio tarifus sausumos telkiniams. Gavybai iš telkinio iki 1 tūkst. tonų per metus bus taikomas 2 proc. tarifas, 1-5 tūkst. tonų – 6 proc., 5–10 tūkst. tonų – 8 proc., 10-15 tūkst. tonų – 10 proc., 15-20 tūkst. tonų – 12 proc., 20-25 tūkst. tonų – 16 proc., daugiau kaip 25 tūkst. tonų – 20 proc.

Naftai ir dujoms, išgaunamoms iš telkinio, kuris surastas ir išžvalgytas vien valstybės lėšomis, yra nustatytas 9 procentų kompensacinis naftos ir dujų išteklių mokesčio tarifas.

REKLAMA
REKLAMA

Priimtais teisės akto pakeitimais nuspręsta šią nuostatą papildyti ir nustatyti, kad jeigu telkinio žvalgybai buvo panaudotos ne vien valstybės lėšos, kompensacinis naftos ir dujų išteklių mokesčio tarifas gali būti sumažinamas proporcingai ne valstybės lėšoms tenkančiai daliai, tačiau ne daugiau nei iki 4,5 procento.

Pagal galiojantį įstatymą naftos ir dujų išteklių mokesčio dydį sudaro bazinis ir kompensacinis mokesčio tarifai. Kompensaciniu naftos ir dujų išteklių mokesčio tarifu apmokestinama nafta ir dujos, išgaunamos iš telkinių, jeigu jiems surasti ar surasti ir išžvalgyti arba tik išžvalgyti buvo panaudotos valstybės lėšos.

Baziniai mokesčio tarifai taikomi skirtingi, priklausomai nuo naftos ir dujų telkinio eksploatavimo pradžios bei metinių gavybos apimčių. Pavyzdžiui, šiuo metu telkiniams, kuriuose gavyba pradėta iki 2003 m. liepos 1 d., taikomas 20 proc. bazinis mokesčio tarifas, išskyrus telkinius, iš kurių išgauta trys ketvirtadaliai ir daugiau naftos išteklių. Telkiniams, kuriuose gavyba pradėta po 2003 m. liepos 1 d., taikomas nuo 2 iki 16 procentų mokesčio tarifas priklausomai nuo metinių gavybos apimčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų