REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pamažu auga, bet epidemijos iki Naujųjų metų dar nesitikima.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakyti tiksliai, ar gripo epidemijos dar galime sulaukti šiemet, labai sunku. Daug kas priklausys ir nuo orų, bet vilčių, kad viruso šėlsmas nusikels į 2012-uosius, medikams teikia netrukus prasidėsiančios moksleivių žiemos atostogos.

REKLAMA

Paprastai būtent vaikų susibūrimo vietose – t. y. mokyklose ir fiksuojamas didžiausias sergamumas.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 50-ąją šių metų savaitę (nuo gruodžio 12 iki 18 dienos) bendras sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Panevėžio apskrityje siekė 43,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Savaitę prieš tai (gruodžio 5–11 dienomis) jis buvo kiek mažesnis – 38,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Tačiau ne visur sergamumas kilo – Kupiškio ir Pasvalio rajonuose šiek tiek nukrito. Daugiausia sergančiųjų buvo Panevėžyje. Čia sergančiųjų skaičius siekė 63,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų (prieš savaitę buvo 50,6 atvejo).

REKLAMA
REKLAMA

Gripuojančiųjų dar nedaug

„Negaliu pasakyti – tai priklausys nuo orų“, – į vis dažniau užduodamą klausimą, kada Panevėžyje galima sulaukti gripo epidemijos, atsako Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjas Rimgaudas Markelis.

Kol kas epidemijos nėra, kaip ir sergančiųjų gripu dar labai mažai – vyrauja ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Centro duomenimis, šių metų gruodžio 5–11 dienomis gripu sirgo trys asmenys, du iš jų vaikai. Jie buvo paguldyti į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę gripo atvejų nustatyta nebuvo.

R. Markelio teigimu, kol kas sergamumas kyla nežymiai, tačiau orai ligoms plisti yra gana palankūs: lietus, sniegas, šaltas oras. „Kai buvo geras oras, sergamumas kilo nežymiai“, – primena R. Markelis.

Pristabdys atostogos?

Specialistų manymu, ligų plitimą skatina ir prieškalėdinis laikotarpis – parduotuvėse didesnė žmonių koncentracija, tad ir užsikrečiama dažniau. Kita vertus, šiemet vyrauja tokia pati gripo atmaina, kaip ir pernai, tad neatmetama galimybė, jog dalis žmonių gali turėti jam imunitetą. Be to, veikia ir skiepai – skiepijamasi tiek mokamai, tiek nemokamai.

REKLAMA

Panevėžio apskričiai 2011–2012 metų gripo sezonui skirtos 8 325 gripo vakcinos dozės, kurios naudojamos rizikos grupių skiepijimui. Centro duomenimis, spalio–lapkričio mėnesiais jau yra sunaudota 82 procentai sezoninio gripo vakcinos dozių, tai yra 6 851.

Į Panevėžio miesto polikliniką taip pat daugiausia ateina asmenys, sergantys peršalimo ligomis, – vyrauja virusinės infekcijos. Serga tiek vaikai, tiek jaunimas, tiek suaugusieji. „Gripo nėra, bet tikrai bus“, – įsitikinusi poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė.

REKLAMA

Nors prognozuoti epidemijos pradžią ir sunku, vadovė mano, kad ji prasidės jau po Naujųjų, galbūt kaip ir įprasta – vasario–kovo mėnesiais. I. Čeilitkienės teigimu, džiugu, kad moksleiviai greitai pradės atostogauti. Būtent dideliuose vaikų kolektyvuose sparčiausiai ir plinta gripas.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų