REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos valdininkai, Ukrainos politikai, Meksikos narkotikų karteliai, Azijos triados, tarptautiniai prekeiviai ginklais norėdami legalizuoti savo pajamas naudoja tas pačias lengvatinėse mokesčių zonose veikiančias kompanijas, tuos pačius operatorius ir tuos pačius bankus.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos kompanija Latvijoje plovė Vietnamo triadų, kurios užsiėmė kontrabanda Rumunijoje ir iš Rusijos biudžeto išvogtus pinigus, dėl kurių tyrimą atliko Sergejus Magnitskis.

REKLAMA

Vėliau fondo „Hermitage Capital“ teisininką surakintą antrankiais S. Magnitskį guminėmis lazdomis mirtinai uždaužė aštuoni kalėjimo „Matrosovskaja tišina“ darbuotojai.

Ekonomika.lt toliau pristato tyrimą, kurį po S. Magnitskio mirties atliko leidinio „Novaja gazeta“ žurnalistai ir Tarptautinio korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo centras.

Vietnamo kontrabandininkai

Britų kompanija „Nomirex“ dalyvavo ne tik per Latvijos banką vykdytame pinigų tranzite į Vladleno Stepanovo sąskaitas, iš kurių vėliau buvo apmokėtas nekilnojamasis turtas, „Nomirex“ buvo naudojama galingos Azijos grupuotės, užsiiminėjusios kontrabanda Rumunijos teritorijoje, finansiniams interesams.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu vyksta šios grupuotės nariams iškeltos bylos teisminis nagrinėjimas – grupuotė įtariama 600 mln. dolerių išplovimu ir nusikalstamos veiklos organizavimu Rumunijos teritorijoje. Kratų metu buvo paimti kompiuteriai, kuriuose rasta informacija, jog šios grupuotės nariai pervedinėjo pinigus į tos pačios „Nomirex“ kompanijos sąskaitas.

Kaip teigiama kaltinamojoje išvadoje, ši grupuotė nuo 2006 iki 2010 metų importavo į Rumuniją prekių iš Kinijos, Honkongo ir Vietnamo, nemokėdama jokių mokesčių ir muitų. Šios prekės vėliau buvo pardavinėjamos Rumunijoje, o gauti pinigai automobiliu vežami į Moldovą, iš kur juos vėl veždavo į Ukrainą, o jau iš Ukrainos pinigai buvo pervedami į lengvatinėse mokesčių zonose viekusių kompanijų sąskaitas. Tarp tokių buvo ir britų kompanija „Nomirex“ su sąskaita Latvijos banke „Trasta Komercbanka Riga LV“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš šios grupuotės narių, Choa Le Duk, sutiko susitikti su Tarptautinio korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo centro atstovu šių metų rugpjūčio mėnesį Bukarešte. Jis papasakojo, kad prieš keletą metų susipažino su Ngo Trong Tu ir kitu vietnamiečiu, gyvenančiu Rusijoje, Čiu Chai Cha. „Jie turi savo maisto gamybos verslą Rusijoje. Abu jie – Rusijos institutų absolventai ir gyvena Rusijoje. Aš susipažinau su jais per kitus vietnamiečių bendruomenės narius“. Susisiekti su Ngo Trong Tu ir Čiu Chai Cha nepavyko.

REKLAMA

Ėmus kalbėti apie grupuotės finansines operacijas, Choa Le Duk tampa ne toks kalbus: „Ši byla vis dar nagrinėjama teisme, todėl aš nenoriu komentuoti. Na, pasakykime paprastai – partneriai mūsų paprašė pervesti pinigus iš vienos vietos į kitą. Mes jiems padėjome, bet mes nežinome, kur yra tie pinigai dabar. Tai ne mūsų reikalas. Mes paprasčiausiai padarėme jiems paslaugą“. Kaip teigiama Rumunijos prokuratūros kaltinamojoje išvadoje, Choa Le Duko grupė specializavosi stambių pinigų sumų perkėlime per ofšorinius tinklus už du procentus nuo pinigų apimties.

REKLAMA

Sausakrūvis laivas „Faina“ ir tankai T-72, vakcina nuo kiaulių gripo, 2012 metų Europos futbolo čempionatas.

Su britų kompanija „Nomirex“ susiję žmonės ir banko operacijos veda ne tik prie Rusijos mokesčių inspektorių, švystelėjusių S. Magnitskio byloje, ir Azijos kontrabandininkų, bet ir prie korupcinių ir su ginklų prekyba susijusių skandalų Ukrainoje.

2009 metų liepą „Nomirex“ direktore buvo paskirta jogos instruktorė iš Kipro Lana Zamba. Suskaičiuoti, kiek tiksliai yra visame pasaulyje kompanijų, kuriose kukli jogos instruktorė iš Kipro užima direktorės postą, neįmanoma: panašu, kad jų šimtai. Pavyzdžiui, Lana Zamba užėmė direktorės postą britų kompanijoje „Eurobalt Limited“, kuri, savo ruožtu, valdo 56 proc. dalį Donecko kelių statybos kompanijos“Altkom“. Dar 43 proc. Donecko „Altkom“ priklauso kitai britų kompanijai - „Sorena Export Limited“. Abi britų kompanijas, savo ruožtu, valdo vienas savininkas – Belizo kompanija „Trinitron Investments Limited“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tirdamas “Altkom“ veiklą, laikraštis „Ukrainskaja pravda“ pažymėjo, kad ši kompanija be konkurso gauna daugybę rangos darbų už milijardus grivinų. O kaip  pastebėjo „Ukrainskaja pravda“, šie rangos darbai „Altkom“ pasipylė kaip iš gausybės rago po to, kai į valdžią Ukrainoje atėjo dabartinis prezidentas Viktoras Janukovičius ir jo komanda iš Donecko. 2010 metų balandžio ir gegužės mėnesiais „Altkom“ tapo Lvovo oro uosto kilimo tako rekonstrukcijos generaliniu rangovu. 2010 metų birželį „Altkom“ direktorius pareiškė, kad jo kompanija pasirengusi įsisavinti 2,5 mlrd. grivinų „Euro-2012“ objektuose. 2010 metų spalį „Altkom“ laimėjo vieninteliam dalyviui organizuotą konkursą trasos Lvovas - Krakovecas statybai – šios statybos kaina – 1,4 mlrd. grivinų...

REKLAMA

Kaip rašė „Ukrainskaja pravda“, visi sprendimai, susiję su rangovų parinkimu „Euro-2012“ projektams įgyvendinti, priklauso nuo „Boriso Kolesnikovo ir jam pavaldžios „Euro-2012 pravedimo nacionalinės agentūros“. Komentuodamas laikraščiui rangovų pasirinkimą Europos futbolo čempionatui numatytiems objektams statyti vicepremjeras B. Kolesnikovas pranešė, kad „Altkom“ skiria generaliniu rangovu ryšium su tuo, kad nėra laiko organizuoti konkursą rangovui pasirinkti. Kompanijos tampa konkursų, kuriuose dalyvauja tik vienas dalyvis, nugalėtojomis tiems objektams statyti, kuriuos statyti būtina nedelsiant. Kai mes patekome į ceitnotą su „Euro-2012“, tai iškart pasakėme: „Mes patys rinksimės rangovus“ - paaiškino B. Kolesnikovas „Ukrainos pravdai“.

REKLAMA

Be „Euro-2012“ numatytų objektų britų kompanija „Nomirex“ susijusi ir su kitais įtartinais ukrainietiškais šimtų milijonų dolerių vertės projektais. Kartu su Rusijos firmomis, pervedusioms į „Nomirex“ sąskaitas 300 mln. dolerių, tyrimo autoriams pavyko aptikti ir ne vieną įdomiais ryšiais susaistytą kompaniją iš kitų pasaulio šalių. 2006 metais Panamos kompanija „Miller Industrial Inc.“ pervedė į „Nomirex“ sąskaitą banke „Trasta Komercbanka Riga LV“ 650 tūkst. dolerių. 2007 metais Naujosios Zelandijos kompanija „ScaNex Limited“ į „Nomirex“ sąskaitą pervedė apie 6 mln. dolerių. Taip pačiais metais kita Naujosios Zelandijos kompanija - „Dominus Limited“ - pervedė kompanijai „Nomirex“ taip pat apie 6 mln. dolerių. Šias trijų, kaip iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, skirtingų kompanijų iš Naujosios Zelandijos ir Panamos transakcijas sieja vienas dalykas – jų direktoriai ir savininkai buvo tie patys Latvijos piliečiai Stenas Gorinas ir Erikas Vanagels, švystelėję grandioziniuose skandaluose – ginklų prekybos ir vakcinos nuo kiaulių gripo tiekimo Ukrainai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienu iš skandalingiausių laivų užgrobimų, kuriuos vykdo Somalio piratai, galima laikyti laivo „Faina“ užgrobimą 2008 metų rugsėjį, kada laive buvo rasti 33 tankai „T-72“, sunkiosios ginkluotės ir šaudmenų. Oficialiai laivas plaukė iš Odesos į  Kenijos uostą Mombasą. Tačiau šios istorijos liudytojai pareiškė maną, jog tikrasis „Faina“ paskirties uostas galėjo būti Džuba Sudano pietuose. Oficiali „Faina“ savininkė buvo Panamos kompanija „Waterlux AG“, kurią, savo ruožtu, valdė dar dvi Panamos kompanijos - „Cascado AG“ ir „Systemo AG“. Tai štai abi šias kompanijas, savo ruožtu, valdė tie patys latviai Erikas Vanagels ir Stenas Gorinas, kurie vadovavo Naujosios Zelandijos firmoms, pervedinėjusioms pinigus į „Nomirex“ sąskaitas.

REKLAMA

Ir, pagaliau, 2011 metų gegužę JAV Oregono valstijos apygardos teismas paskelbė nepalankią nutartį amerikiečių kompanijai „Olden Group LLC“, kuri  laikotarpiu nuo 2008 iki 2009 metų tiekė Ukrainos valstybinei įmonei „Ukrvakina“ vakciną nuo kiaulių gripo. Teismas nustatė, kad vakcina buvo tiekiama užkelta kaina ir per ofšorinių kompanijų tinklą – su kai kuriomis iš šių kompanijų buvo susiję tie patys latviai E.Vanagels ir S. Gorinas, kurie vadovavo firmoms iš Naujosios Zelandijos ir Panamos, pervedinėjusioms milijonus dolerių į „Nomirex“ sąskaitas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip veikia pasaulinė pinigų plovykla? (I)

Kaip veikia pasaulinė pinigų plovykla?(II)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų