REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 6-7 dienomis Vilniuje vyksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų Tarybos susitikimas bus tarsi prologas 2013-ųjų metų Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai, sako ESBO pirmininkas, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. „Jeigu Lietuva jaučiasi pasaulio bendrijos, regiono bendrijos atsakinga nare, tai bet kuris išsprendžiamas konfliktas, bet kuris užgesintas lauželis ar žiežirba prisideda prie Lietuvos saugumo ir Lietuvos klestėjimo. Tiesiogine prasme. Nepadarysi ekonomikos klestinčia, nepadarysi prekybos ryšių glaudžiais, jeigu tai vienur, tai kitur sproginėja ir šaudo“, – apie didžiausio tarptautinio renginio per visą Lietuvos nepriklausomybės istoriją naudą kalbėjo A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

ESBO pirmininkas pabrėžė, kad tiktai stabilioje atmosferoje gali plėtotis ryšiai tarp valstybių.

REKLAMA

„Lietuva, aš tikiu, dar kartą pasirodys kaip valstybė, kuri sugeba vadovauti įvairioms tarptautinėms organizacijoms, ką mes pamatėme ir iš dvejų metų Lietuvos pirmininkavimo Demokratijų bendrijai. Tikiu, kad pasiseks ir šį kartą, ir manau, kad tai bus geras prologas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai“, – sakė ministras.

Gruodžio 6-7 dienomis Vilniuje rengiamas aukščiausio lygio ESBO Ministrų Tarybos susitikimas, primena ELTA.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi sulaukti 68 organizacijos šalių ir valstybių partnerių ministrų, apie pusantro tūkstančio užsienio svečių. Savo dalyvavimą jau patvirtino daugiau kaip 40 ministrų, Europos Sąjungos (ES) aukštoji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, laukiama Rusijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrų Sergejaus Lavrovo ir Guido Westerwelle.

ESBO Ministrų Tarybos susitikime ketina dalyvauti ESBO narių Ukrainos, Švedijos, Nyderlandų, Liuksemburgo, Kazachstano, Graikijos, Turkijos, Ispanijos, Lenkijos, Baltarusijos, Azerbaidžano, Belgijos, Kanados, Danijos, Suomijos, Gruzijos, Airijos, Serbijos, Latvijos, Estijos užsienio reikalų ministrai. Laukiama NATO, Jungtinių Tautų pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvykiai Šiaurės Afrikoje paskatino į renginį atvykti Egipto, Tuniso, Maroko, Jordanijos, Afganistano ministrus.

Tarptautinį renginį nušvies daugiau kaip 180 žurnalistų.

ESBO Ministrų Taryba Vilniuje bus pirmasis aukšto lygio 56 ESBO šalių narių susitikimas po ESBO vadovų susitikimo Astanoje praėjusių metų gruodį. Susitikimo metu tikimasi priimti sprendimus kovos su naujomis grėsmėmis, paramos Afganistanui, energetinio saugumo, žiniasklaidos laisvės, kibernetinio saugumo klausimais, bus kalbama apie žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje, Padnestrės konfliktą.

1973 m. įkurta ESBO yra didžiausia pasaulyje regioninė tarptautinė organizacija, plėtojanti priemones, skirtas mažinti karinę konfrontaciją ir stiprinti saugumą Europoje. Ji vienija 56 Šiaurės Amerikos, Europos ir Vidurio Azijos šalis.

Lietuva prie šios organizacijos prisijungė 1991 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų