• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pirmadienį paskelbs, ar ryžis jau trečią kartą per šitos Vyriausybės darbą didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Šį kartą jis būtų didinamas 2 procentais.

REKLAMA
REKLAMA

Kad būtų užlopyta 800–900 mln. litų galinti siekti biudžeto skylė, reikia arba 3,5–4 proc. sumažinti valstybės išlaidas, ką siūlo liberalai, arba iki 23 proc. didinti PVM.

REKLAMA

Dėl galimo PVM didinimo sutarimo valdančiojoje koalicijoje kol kas nėra. PVM didinimui nepritaria Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga, tam priešinasi ir opozicija.

Penktadienį Visagine Vyriausybės vadovas tikino, kad liberalų siūlymas nebus ignoruojamas, tačiau dėl tokio žingsnio galimumo jis nebuvo užtikrintas.

„Šiandien koalicijos partneriai pasiūlė ir su Finansų ministerija sutarėm, kad jie pabandys suskaičiuoti (...). Pasiūlymas buvo mažinti išlaidas 3,5–4 proc. visiems asignavimų valdytojams, ir pirmadienį matysime, koks iš to bus rezultatas“, – sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio, išlaidas apkarpius 3,5 proc. būtų pasiektas toks pat efektas kaip ir padidinus PVM iki 23 proc.

Šį pasiūlymą koalicijos partneriai turėjo apsvarstyti per savaitgalį, nes jau šią savaitę Seimui turi būti pateiktas biudžeto projektas.

Jei Lietuva nepriims reikalingų sprendimų, skirtų mažinti biudžeto deficitą, skolinimosi kaina augs, nes tarptautinės finansų rinkos skaudžiai baudžia šalis už politinės valios trūkumą. Todėl ir svarstomas pridėtinės vertės mokesčio didinimas, teigia Premjeras A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daug tų komentarų, kažin ar visada jie labai racionalūs. Mes tarėmės pasitarimuose, kad kol nesutarėm, tol per daug ir nekomentuojam, bet vis tiek neišlaikoma“, – taip liberalcentristo Algio Čapliko teiginius, kad konservatorių siūlymai dėl PVM ir biudžeto deficito pavers Lietuvą „gražiu pakaruokliu“, sakė Premjeras.

PVM didinimas 2 procentiniais punktais, iki 23 proc., būtų vienas iš greitai įgyvendinamų sprendimų, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Pasak I. Šimonytės, Finansų ministerija turi pabloginti kitų metų makroekonomines prognozes, dėl to esą laikytis 3 proc. valstybės biudžeto deficito ribos be papildomų sprendimų yra sunku.

REKLAMA

„Pasirinkimai tokiu atveju yra trys: arba didesnis deficitas ir didesnė skola, o didesnė skola visada yra didesni mokesčiai tik su palūkanomis, arba mokesčių, išlaidų pakeitimai, jeigu ministrai ras rezervų ta pačia suma sumažinti išlaidas. Viskas labai paprasta“, – yra sakiusi ministrė.

Asmeniškai I. Šimonytė teigė mananti, kad geriausias būdas yra ieškoti pakeitimų išlaidose, bet juose nėra daug rezervų, ministrams gali būti sunku apkarpyti savo kuruojamų sričių biudžetus.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas griežtai nepritaria Vyriausybės ketinimui didinti PVM. Augančio biudžeto deficito iššūkį LLRI ragina spręsti kuo skubiau mažinant valstybės biudžeto išlaidas ir privatizuojant valstybei priklausantį komercinį turtą.

REKLAMA

Vėl didinamas PVM bus žalingas ir skurdins visus šalies gyventojus be išimties, kadangi mažės jų perkamoji galia. PVM brangina įsigyjamas prekes visiems žmonėms, nepriklausomai nuo žmonių finansinės padėties. Todėl PVM kėlimas skaudžiausiai smogs skurdžiausiems gyventojams, kurie dar nespėjo pajusti atsigaunančios ekonomikos: pensininkams, socialiai remtiniems asmenims ir mažus atlyginimus uždirbantiems žmonėms. Mažėjantis vartojimas reikš nuostolius šalies įmonėms, kurios bus priverstos dar sykį imtis skausmingų diržų veržimosi priemonių, mažinant darbuotojų atlyginimus ar juos atleidžiant. PVM didinimas blogins šalies ūkio padėtį: lėtės ūkio augimas, augs nedarbas, nekils atlyginimai. Padidinus PVM, išaugs paskatos vengti mokesčių, augs šešėlinė ekonomika. Savo ruožtu tai prieštaraus Vyriausybės užsibrėžtai krypčiai mažinti šešėlį. Prastėjanti ūkio būklė ir auganti šešėlinė ekonomika gali reikšti, kad neišsipildys prognozė dėl papildomų pajamų padidinus PVM, sako instituto ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys mano, kad kai kurių politikų reiškiamas nenoras nuo kitų metų kelti mokesčių yra tolygus siūlymui neatkurti pensijų į 2008 metų lygį.

„Reikėtų kalbėti atvirai žmonėms, kad visos diskusijos viešoje erdvėje apie tai, ar didinti, ar nedidinti mokesčių iš esmės yra diskusijos – atkurti ar neatkurti pensijų nuo Naujųjų metų. Manau, kad reikia ieškoti papildomų mokesčių, kuriais galėtume papildyti biudžetą. Esmė ta, kad, jeigu nerasime papildomų šaltinių, iškyla grėsmė pensijų atkūrimui. Tą puikiai visi žino, ir vienas iš galimų kelių yra didinti PVM“, – Eltai sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas R. J. Dagys.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija teigia prieštaraujanti Vyriausybės siekiams padidinti PVM iki 23 proc.

Konfederacijos teigimu, padidinus PVM brangs prekės ir paslaugos, mažės žmonių perkamoji galia, didės emigracija, tai turės neigiamų pasekmių šalies ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų