REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ apkaltino Saudo Arabiją, kad ši į „arabų pavasarį“ reagavo pradėdama represijų bangą, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime „Amnesty International“ teigia, kad šalyje buvo suimti tūkstančiai žmonių, dauguma – nepateikus kaltinimų ir be teismo. Žymiems reformistams po neteisingų teismų buvo skirtos ilgos kalinimo bausmės. Žmogaus teises ginanti organizacija savo pranešime kaltina Saudo Arabijos valdžią šimtų žmonių sulaikymu už tai, kad šie reikalavo politinių ir socialinių reformų arba prašė paleisti jų giminaičius, kurie kali, nors jiems nepateikti jokie kaltinimai ir nebuvo teismo.

REKLAMA

„Amnesty International“ rašo, kad nuo kovo mėnesio per 300 žmonių, kurie dalyvavo taikiuose protestuose, buvo sulaikyti. Tai daugiausia šiitai šalies rytuose. Dauguma buvo paleisti, kai pažadėjo daugiau nebeprotestuoti. Daugeliui uždrausta keliauti.

Praėjusią savaitę 16 vyrų, įskaitant devynis žinomus reformistus, buvo nuteisti kalėti nuo 5 iki 30 metų. „Amnesty International“ teigia, kad per teismą jie buvo surakinti ir užrištomis akimis, o jų advokatui neleista dalyvauti pirmuose trijuose teismo posėdžiuose.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, šalies vyriausybė vis dar suima tūkstančius žmonių dėl su terorizmu susijusių priežasčių. Be to, nors Saudo Arabija tai neigia, „Amnesty International“ tvirtina, kad sulaikytieji dažnai kankinami. Pasak organizacijos, šalies valdžia sukūrė kovos prieš terorizmą įstatymą, pagal kurį, nesutikimas su vyriausybės nuomone laikomas „teroristiniu nusikaltimu“ ir už tai galima asmenį ilgą laiką kalinti be teismo. Suabejojusiems Saudo Arabijos karaliaus sąžiningumu skiriama mažiausiai 10 metų kalinimo bausmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų