REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norite sužinoti, kaip žodžiai „drakonas, ženklelis, riestainis ir šachtininkas“ gali padėti įsiminti žalingų maisto priedų numerius? E 220, E 230, E 110 ir daugelis kitų cheminių elementų egzistuoja beveik visuose maisto produktuose. Tiesa, mes mažai težinome, kurie iš jų kenkia sveikatai, o kurie – ne. Antradienį vakare per Pirmąjį Baltijos kanalą laidos „Gyvenamoji aplinka“ kūrėjai žiūrovams atskleis visą tiesą apie maisto priedus.

REKLAMA
REKLAMA

Konservantai yra beveik visuose maisto produktuose, kuriuos mes perkame parduotuvėje. Specialistai iki šiol ginčijasi, ar verta rinktis maisto produktus be konservantų. Vieni teigia, kad dėl šių produktų mes galime susirgti astma ar net vėžiu. Kiti įsitikinę, kad konservantai nekenksmingi. Be to, be konservantų mus ištiktų maisto produktų krizė. Maistas kainuotų labai brangiai. Laidos kūrėjai padarė eksperimentą. Buvusi žinomos grupės solistė Olga Orlova ir jos septynmetis sūnus visą mėnesį valgė tik natūralius produktus. Laidos žiūrovai sužinos, kiek užtruko ekologiškų produktų paieškos ir kaip tai paveikė šeimos biudžetą.

REKLAMA

Dauguma žmonių mano, kad parduotuvėje lengvai gali išsirinkti maisto produktus be konservantų. Tam, kad patikrintų šį teiginį, filmo kūrėjai turgaus pirkėjams surengė egzaminą. Ant prekystalio jie padėjo vaisius, daržoves, žuvies ir mėsos konservus, žalumynus ir paprašė žmonių paskirstyti šiuos produktus į dvi dalis. Maistą su konservantais – į dešinę, maistą be konservantų – į kairę. Nei vienas potencialūs „studentas“ negavo aukščiausio pažymio.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikai gyventi ir sveikai maitintis Olgą Maniną privertė aplinkybės. Namuose pagaminti pietūs ir vakarienė jai ne prabanga, o vienintelis būdas likti gyvai. Viskas prasidėjo netikėtai. Olga pabudo vidury nakties, nes nebegalėjo kvėpuoti. Gydytojai nustatė jai Kvinkės edemą, kurią sukėlė konservantų vartojimas. Bet viskas ne taip paprasta. Kartais be konservantų tiesiog neįmanoma apsieiti.

Voronežas, 2011-ųjų rugpjūtis. Pirmą kartą per pastaruosius 20 metų mieste ištiko salmoneliozės protrūkis. Viskas prasidėjo, kai vienos įmonės darbuotojams buvo pateikti dienos pietūs. Jau tos pačios dienos vakare visi darbuotojai pasijuto blogai. Visi susirgusieji valgė mišrainę – silkę patale. Mišrainę pagamino viena Voronežo kulinarinė įmonė. Pirmo Baltijos kanalo filmavimo grupė pakalbėjo su šios įmonės direktoriumi. Jis įsitikinęs – viskas buvo pagaminta teisingai, produktai virtuvėje buvo tik natūralūs. Gaminant patiekalus jie nenaudoja nei konservantų, nei dažiklių. Bet iš tikrųjų į paruoštas mišraines kaip tik būtina dėti konservantus – skruzdžių rūgštį. Šis konservantas žudo salmonelę. Jei skruzdžių rūgštis būtu įdėta į paruoštą mišrainę, apsinuodijimo nebūtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sultys. Pagal gamybos technologiją, juose išviso netūri būti konservantų. Filmo kūrėjai nusprendė patikrinti gamintojų sąžiningumą. Jie nusipirko penkis butelius granatų sulčių ir atliko jų tyrimus. Dviejuose pavyzdžiuose ekspertai aptiko konservantus. Specialistai sako, kad konservantai į granatų sultis  dedami... dėl grožio. Be konservantų sultys greitai praranda savo prekybinę išvaizdą. Laidos kūrėjai kreipėsi į teisėsaugą, kad ši išsiaiškintų, kaip konservantai patenką į granatų sultis.

Dažikliai. Mes tiesiog neatpažintume gerai mums žinomų maisto produktų, jei pamatytume jų „tikrąjį veidą“. Dažikliai maistui suteikia visas ryškias spalvas. Jie padaro maistą tokį, kokiu mes įpratome jį matyti.

Laida „Gyvenamoji aplinka“ atliko dar vieną eksperimentą. Mėsos kombinatas pagamino keletą partijų dešrelių. Tiesa, jos tūri savo ypatumų. Kiekviena dešrelių partija tūri skirtingus dažiklius. Žalios, mėlynos, oranžinės ir violetinės dešrelės. Žmonės ragavo dešreles užmerktomis akimis ir nepajuto jokio skirtumo. Bet dažiklis dažikliui nelygus. Televizijos žiūrovai sužinos, kurie iš jų labiausiai kenksmingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų