REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainoje viešintis nušalintas banko „Snoras“ prezidentas ir valdybos pirmininkas Raimondas Baranauskas dienraščiui „Respublika“ sakė, kad įvykdytas suplanuotas veiksmas – atimtas jo partnerio Vladimiro Antonovo turtas ir verslas, nes šis žmogus visada kai kam nepatiko Lietuvoje. Kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ R. Baranauskas pabrėžė: „Mes netylėsime. Jeigu nuleisime rankas, bus žlugdomos kitos privačios Lietuvos bendrovės“.

REKLAMA
REKLAMA

„Snoras“ buvo normaliai valdomas ir veikiantis bankas, kuris neturėjo jokių problemų. Bankas visada buvo mokus, nors sulaukdavome įvairių provokacijų“, - „Respublikai“ sakė R. Baranauskas.

REKLAMA

- Ar SNORO nacionalizavimas buvo iš anksto numatytas žingsnis siekiant šį banką perleisti skandinavų bankininkams?

- Praėjusį penktadienį, lapkričio 11 dieną, Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko sudaryta komisija SNORE vykdė planinę, kasmetinę inspekciją, kokios atliekamos visuose bankuose.

Įprastai po tokio inspektavimo yra per 20 dienų parašoma Lietuvos banko ataskaita, į kurią mes turime teisę atsakyti, pateikti galbūt papildomų dokumentų. Po tokio inspektavimo surinktus duomenis Lietuvos bankas apibendrina ir paskelbia savo išvadas maždaug po dviejų mėnesių. Aš juk banke esu jau 18 metų, todėl žinau tas procedūras.

REKLAMA
REKLAMA

Bet šį kartą nuo inspektavimo praėjo tik kelios dienos ir buvo nuspręsta nušalinti SNORO valdybą, tiesiog nacionalizuoti banką, net nežinant, ar jis turi kokių nors problemų.

Aš manau, kad tokiu būdu buvo tiesiog atimtas privatus verslas, nes SNORAS buvo rakštis Skandinavijos bankams. SNORAS buvo didžiausias ne skandinavams priklausantis bankas.

Mūsų atžvilgiu buvo atlikti tikslūs veiksmai eliminuoti SNORĄ iš bankininkystės rinkos. Išrauti tą rakštį, kuri, matyt, trukdė skandinavams, sudarė rimtą konkurenciją. Juk SNORĄ mes sukūrėme patys, nuo nulio. Sukūrėme apie 2500 darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau privataus verslo atėmimas juk jau ne naujiena Lietuvoje. Taip atsitiko ir su LEO LT išardymu. Kai kada privatus verslas kai kam tiesiog tampa nenaudingas.

- Kuo remiantis Lietuvos bankas nusprendė ir pranešė, kad SNORO turto kokybė yra prasta, kredito rizika vertinta neatsakingai?

- Neturiu supratimo, nes Lietuvos banko ataskaita dėl SNORO dar net nepradėta rengti. Apie kokią prastą turto kokybę galima kalbėti, jei dėl mūsų banko iš Lietuvos banko aš negirdėjau jokių pretenzijų.

- Ar, jūsų manymu, iš anksto buvo pasirūpinta nauju SNORO administratoriumi Saimonu Frikliu, atstovaujančiu JAV kompanijai?

REKLAMA

- Žinoma, kad tai sudėtinė SNORO perėmimo dalis, kuria buvo pasirūpinta iš anksto, nors labai abejoju, ar tas žmogus, skirtas vadovauti lietuviškam bankui, ką nors supranta lietuviškai.

Manau, kad jis nieko net nenutuokia apie SNORĄ, tačiau, mano žiniomis, dirba už 140 tūkst. eurų atlyginimą. Tokį žmogų Lietuvos bankui reikėjo rasti iš anksto, susitarti, pasamdyti.

Apskritai šie Lietuvos banko veiksmai yra išpuolis prieš SNORO klientus. Tai pakartotas „Parex“ banko scenarijus, kai Latvijos Vyriausybė per krizę nusprendė nacionalizuoti šį banką, o ši operacija kainavo milžiniškus biudžeto pinigus.

REKLAMA

- Kiek gali kainuoti SNORO nacionalizavimas?

- „SNORO banko turto balansas siekia daugiau nei 8 mlrd. litų“, - „Respublikai“ sakė R. Baranauskas.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ R. Baranauskas sakė, kad tai vagystė tiesiogine to žodžio prasme. Mes netylėsime. Jeigu nuleisime rankas, bus žlugdomos kitos privačios Lietuvos bendrovės.

Mus kaltina, kad banko likvidumas - per mažas, tačiau kodėl pusę metų buvo visais būdais trukdoma didinti įstatinį kapitalą?

Tai prezidentės ir Lietuvos banko politinis susidorojimas su privačiu banku, kurio pasekmės bus skaudžios visai šaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdžia jau ieško visokių pasiteisinimų, kodėl reikėjo nacionalizuoti pelningai dirbantį ir autoritetą visuomenėje išsikovojusį banką.

Bet tai - tik nevykę bandymai pateisinti sveiku protu nesuvokiamus sprendimus, - “Lietuvos rytui" sakė R. Baranauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Prie „Snoro“ padalinių – klientų ašaros ir grasinimai

Bankas „Snoras“ nacionalizuotas, prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą

Prieš kelias dienas skelbtame bankų reitinge „Snoras“ – vienas iš geriausių

V. Antonovo karjerą lydėjo skandalai ir šūviai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų