REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Australijos ministrė pirmininkė paragino atšaukti šalyje galiojantį draudimą parduoti uraną Indijai, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Julia Gillard laikraščiui rašė, kad nelogiška pardavinėti branduolines medžiagas Kinijai, Japonijai ir JAV, o Indijai - ne.

REKLAMA

Julia Gillard Darbo partija draudimą įvedė 2008 m., nes Indija nepasirašė branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.

Australija turi apie 40 proc. visame pasaulyje esančio urano išteklių ir juo aprūpina apie 20 proc. pasaulio rinkos. Australija neturi branduolinių jėgainių, bet leidžia uraną eksportuoti taikiems tikslams.

Indija jau seniai turi branduolinės energijos programą, bet turi ir branduolinių ginklų. Delis atsisakė pasirašyti branduolinio ginklo neplatinimo sutartį, nes ji neva diskriminuojanti. Pagal sutartį, teisėtai branduolinių ginklų gali turėti tik tos šalys, kurios atliko branduolinius bandymus iki 1967 m. Nepaisant to, JAV neseniai pasirašė susitarimą su Naujuoju Deliu bendradarbiauti kuriant civilinę branduolinę programą.

REKLAMA
REKLAMA

Julia Gillard teigia, kad panaikinus draudimą Australijoje atsirastų naujų darbo vietų ir išaugtų ekonomika. Analitikai mano, kad ministrė pirmininkė susidurs su savo partijos kairiųjų pažiūrų narių pasipriešinimu, bet jai tikriausiai užteks rėmėjų, kad draudimas būtų panaikintas.

Indija planuoja per ateinančius 30 metų pasistatyti 30 naujų branduolinių reaktorių ir iki 2050-ųjų iš branduolinės energetikos gauti ketvirtadalį šaliai reikalingos elektros energijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų