REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijos teisėsauga, bendradarbiaudama su JAV žinybomis, sulaikė septynis asmenis, įtariamus didelio masto sukčiavimu pasitelkiant internetą ir pinigų plovimu.

REKLAMA
REKLAMA

Sukčiai gali būti teisiami ir Estijoje, ir JAV, kur pirmiausia ir buvo pastebėta jų kenkėjiška veikla, praneša Estijos nacionalinis transliuotojas.

REKLAMA

Estijos valstybės prokurorė Piret Paukštys sako, kad nusikaltėliai pasisavino 21,5 mln. JAV dolerių ir 560 tūkst. eurų. Jų sukurtos kenkėjiškos programos buvo užvaldžiusios maždaug 4 mln. kompiuterių visame pasaulyje ir iš jų nukreipdavo paieškų užklausas į specialiai parinktas internetines svetaines ar suklastotas internetinių svetainių reklamas.

Pavyzdžiui, vietoj JAV mokesčių žinybos vartotojas patekdavo į JAV gerai žinomos mokesčių deklaracijas rengiančios bendrovės „H&R Block“ tinklalapį, o laikraščio „Wall-Street Journal“ svetainėje virusu užkrėsto kompiuterio savininkas vietoj „American Express“ reklamos matė „Fashion Girl LA“ reklamą.

REKLAMA
REKLAMA

Reklamos užsakovai, sudarę sutartis su sukčių įkurtomis bendrovėmis, mokėjo pagal reklamos nuorodų spragtelėjimų skaičių.

Trečiadienio naktį sulaikant nusikaltėlius, dalyvavo 70 policininkų, įskaitant specialiojo būrio „Komanda K“ narius. Pasak policijos ir pasienio apsaugos tarnybos kapitono Kalmero Viskos (Kalmer Viska), tai buvo viena didžiausių ir visų sudėtingiausia pastarųjų metų policijos operacija - buvo itin svarbu, kad nusikaltėliai nespėtų perspėti vieni kitų ir kad nesunaikintų įkalčių.

Estijos spauda paskelbė 6 sulaikytų vyrų pavardes, visi jie - 33-26 metų amžiaus rusai. Sulaikytos moters tapatybė dar neatskleista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grupuotei vadovavo 31-erių metų amžiaus programuotojas ir verslininkas Vladimiras Čaščinas. Jo įkurta bendrovė „Rove Digital“ 2007 metais buvo pripažinta Estijos sėkmingiausia informacinių technologijų bendrove.

Tačiau jau 2008 metais Tartu teismas jį nuteisė šešerius metus kalėti dėl dokumentų klastojimo, sukčiavimo ir neteisėto verslo. Palikus galioti bausmę už sunkiausią nusikaltimą, V. Čaščinui skirti treji metai kalėjimo, iš kurių jis už grotų praleido pusmetį, o likusi bausmės dalis liko galioti lygtinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų