• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę į  redakciją kreipėsi ponia Zelma ir papasakojo apie keistą nutikimą. Petro Laugalio turgelyje, mėsos kioske, kuriame prekiaujama UAB „Samsonas“ mėsa, prieš savaitę jos pirkta šviežia atšaldyta kiauliena naktį švytėjo ryškiai rausvai, tartum žarijos.

REKLAMA
REKLAMA

Moteriai ši mėsa jau buvo sukėlusi įtarimą, nes jos neėdė katinas. Tauragės maisto ir veterinarijos tarnybos (TMVT) išvados griežtos – tokia mėsa netinka nei žmonių, nei gyvūnų maistui, ją reikia grąžinti į parduotuvę.

REKLAMA

Ekspertas – katinas

Su ta moterimi susitarėme, kad galėsime apžiūrėti švytinčią mėsą, o po to paprašysime, kad mėsą ištirtų specialistai. Deja, iš šaldymo kameros išimta mėsa nebešvytėjo, matyt, ne visa buvo kažkuo užkrėsta, todėl nebeliko prasmės organizuoti jos tyrimą. Sumaniau pati įsitikinti, kokia mėsa prekiaujama dviejuose kioskuose P.Laugalio turgelyje. Pakalbintos pardavėjos Kristina ir Bronislava, prekiaujančios „Samsono“ mėsa, teigė pirmą kartą girdinčios, kad mėsa gali švytėti, tikino, nė viena tokios mėsos nepardavusi.

REKLAMA
REKLAMA

Eksperimentui abiejuose kioskuose nusipirkau po gabaliuką „Samsono“ atšaldytos kiaulienos. Atpjovusi jos pasiūliau ten pat turgelyje šmirinėjusiam „ekspertui“. Mat, daugelis gyvūnų, taip pat ir katės, už žmones daug jautresnės, be to, jau buvo įsitikinta, kad katinas švytinčios mėsos neėdė. Tačiau alkanas katinas bematant surijo mėsos gabaliukus. Ir kolegės Birutės katinas mėsą kirto apsilaižydamas. Norėdami įsitikinti, ar mėsa tamsoje švyti, nusinešėme į redakcijos tamsią fotostudiją, bet mėsa nešvytėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl beliko situaciją aiškintis teoriškai, Mato Kazlausko, laikinojo TMVT viršininko, paprašėme atsakyti, kodėl švytėjo mėsa, ar tokią mėsą galima valgyti, kaip ją apdoroti, jei ne, ką su ja daryti, ar aptarnaujamoje zonoje ir šalyje sulaukta panašių nusiskundimų? M.Kazlauskas, atsakydamas į redakcijos klausimus, pažadėjo susisiekti ir su veterinarijos tarnybos specialistais, aptarnaujančiais zoną, kurioje įsikūrusi „Samsono“ bendrovė, kad jie vietoje pasiaiškintų situaciją.

Švyti nekokybiška mėsa

Pasak M.Kazlausko, mėsos švytėjimas atsiranda, kai mėsos paviršiuje vystosi fotobakterijos (obligatiniai aeronai). Jomis mėsa dažniausiai užteršiama atvėsinimo kamerose ir šaldytuvuose pažeidus temperatūros ir drėgmės režimą. Fotobakterijos vystosi 5–30°C temperatūroje. Tokiomis sąlygomis mėsos fosforescencija tęsiasi iki proteolizinių bakterijų joje išsivystymo (t.y. mėsos sugedimo). Fosforescencinės mikrofloros buvimas rodo, kad mėsoje dar neprasidėjo puvimo procesas. Toksinių medžiagų fotobakterijos negamina.

REKLAMA

Mėsa, užteršta fotobakterijomis, tamsoje švyti žydra, žalsvai gelsva arba melsva spalva. Švytėjimas gali būti taškinis, židininis ir ištisinis. Mėsos švytėjimą gali sukelti pelėsiniai grybai (įvairūs atspalviai), mielės (dažniau mėsos gaminiams ir žuviai), Pseudomona rūšies bakterijos. Mėsos spalva pakinta dėl mikroorganizmų gaminamų medžiagų.

Fotobakterijos, kaip ir daugelis kitų aplinkoje esančių bakterijų, ligų nesukelia, tačiau švytinčios mėsos ar kitų maisto produktų vartoti žmonėms ar šerti gyvūnams nepatartina, šie produktai nekokybiški.

REKLAMA

Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, tai ne pirmas atvejis, kai vartotojai praneša apie švytinčią mėsą. Pirmą kartą su tokiu reiškiniu susidurta 2006-aisiais, toks atvejis buvo užfiksuotas ir pernai Kaune, kai vartotojas pastebėjo, kad švyti jo nusipirkta mėsa, bei šių metų kovo mėnesį, kai vartotojas pastebėjo švytinčią nusipirktą vištieną.

Vartotojai, nusipirkę mėsos su švytinčiomis bakterijomis, turi kreiptis į pardavėją, kuris privalo tokią prekę pakeisti arba grąžinti pinigus. Pardavėjui atsisakius tai padaryti galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokama telefono linija (8 800) 40 403 arba į Tauragės valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą telefonais (8 446) 61 264, (8 446) 55 010, raštu arba el.paštu [email protected].

Apie nusipirkus nekokybiškus maisto produktus vertėtų pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kad būtų apsaugoti vartotojų interesai ir nekokybiški ar nesaugūs maisto produktai negalėtų patekti į rinką.

Jovita STRIKAITIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų