REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taupyti visuomenės sąskaita jau griebiasi ne tik aukščiausioji šalies valdžia, bet ir savivaldybės. Šiaulių miesto lopšeliuose-darželiuose planuojama įvesti 25 litų abonentinį mokestį darželinukams. Jį tėvai mokėtų net ir už vasaros mėnesius, kai vaikai darželių nelankytų. Argumentas – „užima vietą“. Dar 2 litus tektų pridėti už maisto gaminimą.

REKLAMA
REKLAMA

Abonentinis mokestis – 25 litai

Šeštadienį į Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus salę susirinko miesto lopšelių-darželių vadovės, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Srups, Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė.

REKLAMA

Vedėjos pavaduotoja Asta Lesauskienė pranešė, kad ketinama įvesti du naujus mokesčius.

Po 25 litus per mėnesį už vaiką, lankantį darželį, siūloma mokėti visus metus. Nepriklausomai nuo to, ar vasarą vaikas lankys darželį, ar ne. Tai būsiąs abonentinis mokestis. „Užima vietą darželyje. Už tai ir tektų susimokėti“, – sakė A. Lesauskienė.

Esą tokio abonentinio mokesčio reikėtų už skalbiamą patalynę, smėlio tyrimus smėlio dėžėje ir kitką. Abonentinis mokestis sanatorinių darželių vaikams būtų didesnis – 35 litai. Vadinasi, tėveliams darželis vidutiniškai kainuotų apie 215 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar nebijo, kad tėvai darželius paduos į teismą už mokesčio rinkimą tada, kai neteikiama paslauga, pavyzdžiui, vasarą, V. Strups atsakė: „Ir taip yra per pigi paslauga. Darželiuose vidutinis lankomumas yra 65 procentai. Tai palaikymas darželio. Išlaikyti darželio pastatą, net jei ir vaikas ne visas dienas lanko, – kainuoja“.

Gal uždraus rinkliavas darželiuose už higienos priemones, ploviklius?

„Tokios rinkliavos tėveliams yra savanoriškos“, -- mano V. Strups.

Atleis virėjas, bet mokestį ims

Antras mokestis – už patiekalų gaminimą. Po 2 litus už dieną. Plius dar maisto produktai, už kuriuos tėvai moka jau ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitarime aiškinta, kad reikia atleisti visas darželių virėjas ir virtuvių vyresniąsias darbuotojas. Jas atleidus pats darželis iš tėvų surinktų pinigų samdytų tiek virtuvės darbuotojų, kiek surinktų pinigų – dviem ar dviem su puse etato.

Tėvus paguostų gal tik tai, kad galima būtų pasirinkti, kiek vaikas kartų maitinsis darželyje: vieną ar iš viso nevalgyti.

Siūlyta nebetaikyti lengvatų ir vaikams tų šeimų, kuriose vienam asmeniui tenka mažiau, nei 525 litai.

Ar tikrai bus įvesti tokie mokesčiai ir panaikintos lengvatos už darželį, spręs miesto Taryba, kuriai bus parengtas toks projektas svarstyti.

REKLAMA

Dėl etatų – pasipriešinimas

Švietimo skyriaus vedėjai Violetai Damskienei pasiūlius balsuoti, ar sutinka su naujais mokesčiais, darželių vadovės balsavo vienbalsiai. Tačiau, kai pasiūlyta taupant „peržiūrėti etatų finansavimo normatyvus“, darželių vadovės ėmė priešintis.

„Peržiūrėti etatų finansavimo normatyvus“ reiškia, kad būtų atleistos ne tik virėjos, bet ir sarga, o nedideliuose darželiuose iki 7 grupių direktorių pavaduotojos, slaugytojos, neformaliojo ugdymo mokytojai, ūkio dalies vedėjai dirbtų nebe pilnu, o 0,75 etato.

REKLAMA

Šiaulių Ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė, lopšelio-darželio „Pušelė“ direktorė Florina Varkalienė sakė, kad miesto darželiai jau trejus metus stengiasi taupyti.

Etatų mažinimas, sargų, virėjų atleidimas sukelia labai daug problemų. Ką sutaupysime, kai darbuotojams reikės išmokėti apie 0,4 milijono litų išeitinių kompensacijų?“, – klausė F. Varkalienė.

Jos teigimu, mažinti krūvio minėtiems darbuotojams taip pat negalima.

Pasiūlius, kad dalis grupių darželiuose dirbtų ne 10,5 valandų per parą, kaip dabar, o tik 9 valandas, nes nemažai tėvų vaikus atsiima anksčiau, sutrumpėtų darbo laikas ir sumažėtų atlyginimas ir auklėtojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taupėm, kiek galėjom, bet ir vėl, nors nepasakoma garsiai, apie nemokamas atostogas turim kalbėti ir šiemet“, – šurmuliavo darželių vadovės.

Pasiūlymas „iš viršaus“

Administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Strups į prieštaravimus atsakė: „Jeigu nesugebate taupyti patys, mes nuleidžiame pasiūlymus iš viršaus“.

Jis garsiai apskaičiavo, kad atsisakius sargų darželiuose, kuriems per mėnesį paklojama apie 4000 litų ir įrengus kameras, už jas tektų mokėti tik apie 1700 per mėnesį. Darželių vadovės nusiminė: darželių teritorijos labai gražiai sutvarkytos. Net ir esant kameroms, jos bus niokojamos, nes niokotojai dabar vaikšto su gobtuvais ir jų, nufilmuotų kameromis, nebus įmanoma atpažinti.

REKLAMA

„Nereikia ir išpuoselėtų darželių teritorijų, jeigu miestas ir taip netvarkingas?“, – klausė darželių vadovės.

Išgyvenimas pagal skaičius

Planuojant 2012 metų biudžetą jau dabar, pasak V. Strups, aišku, kad Savivaldybės įstaigoms teks taupyti. Tikimasi, kad darželiams bus nurėžta maždaug 25 procentai nuo šiemet buvusio biudžeto.

„Išdėliojome mažinimo proporcijas pagal įstaigas. Pavyzdžiui, socialinėms įstaigoms nėra kur spaustis ir tai 10–12 procentų mažės. Sporto mokykloms siūloma mažintis 36 procentais. Darželiams – apie 25.

Ir visi turi pateikti išgyvenimo galimybes pagal duodamus skaičius“,– sakė V. Strups.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų