REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu gyventojas nemoka kalbos, jo nepriima dirbti ne tik valstybės įstaigos, tačiau kratosi ir privačios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Estijos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šalyje gyvena daugiau nei 100 tūkstančių asmenų, neturinčių nustatytos pilietybės. Norint ją gauti būtina išmokti estų kalbą ir išlaikyti egzaminą.

REKLAMA

Nemokantys kalbos gyventojai nepriimami dirbti ne tik į valstybės tarnybą, bei ir į privatų sektorių.

Daugelis mėginę išlaikyti egzaminą tikina, jog klausimai yra pernelyg sudėtingi ir net tikri estai sutinka, jog jo neišlaikytų.

Per egzaminą klausiama apie šalies Konstituciją, kitus svarbius įstatymus, būtina parašyti diktantą bei atlikti keletą gramatikos užduočių. Egzaminas vyksta estų kalba.

„Mes esame kaip bomžai. Iki šiol estų kalbos neprireikė, juk visi kalba rusiškai aplink, tačiau dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis ir, norint, gauti darbą, būtina įsigyti pilietybę. Norint ją turėti reikia išlaikyti sudėtingą egzaminą“, – skundėsi jau daugiau nei 30 metų Estijoje gyvenantis Andrejus Lepeško.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak atvykėlio iš Ukrainos, kuris tarnaudamas sovietų armijoje vedė rusakalbę, jam uždaryti visi keliai: „Kalbos nežinau, pilietybės neturiu. Nuo liepos 1–osios dienos privalu išlaikyti egzaminą, kitaip būsime pašalinti iš darbo. Ką pasakysiu vaikams?“.

Liudi ir privačioje saugos tarnyboje triūsiantis Valerijus Baruninskij. Vyriškis mėgino išlaikyti egzaminą estų kalba, bet nesėkmingai. Mėgins dar kartą, tačiau žino, jog Konstitucijos egzaminas jį sužlugdys: „Reikia viską tobulai žinoti ir pasakoti estų kalba“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurios įmonės pačios organizuoja kursus savo lėšomis, kuriuos lanko nemažai rusakalbių.

„Laimei, darbovietė apmoka beveik visą sumą, kitaip pražūčiau. Bet pamokų per mažai norint išlaikyti egzaminą“, – pasakojo V.Baruninskij.

Anot vyriškio, daug sudėtingesnė padėtis privačiame versle. Jeigu asmuo dirba pats sau, jis neturi lėšų rengti kursus.

Nors rusakalbiai stengiasi kalbėti estiškai, daugelis jų to padaryti negali dėl paplitusios rusakalbių diasporos. Daugelyje miestų rusų kalba yra įprasta.

Kai kurie Estijoje gyvenantys rusakalbiai vyiškiai mielai ima savo žmonų pavardes. Vienas jų, anksčiau dirbęs policijoje, paėmė žmonos estės pavardę ir tik taip galėjo susirasti darbą: „Atkrito nemažai problemų. Tačiau dabar, priėmus naują įstatymą dėl piletybės suteikimo, teks laikyti egzaminą“.

Estijoje gyvenančių 100 tūkstančių rusakalbių turi taip vadinamus pilkuosius pasus, kurie suteikia tik teisę į gyvenimą respublikoje. Tačiau dabar šiems asmenims, norintiems įsitvirtinti, būtina išlaikyti egzaminą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų