REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos suverenumas dar labiau nukentėjo, kai ketvirtadienio rytą Vokietija išsireikalavo nuolatinės priežiūros, kaip šalyje įgyvendinama griežta taupymo politika pagal 130 milijardų eurų vertės gelbėjimo programą.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis gelbėjimo planas numato, kad nurašoma 50 procentų Graikijos skolų privatiems skolintojams, jis apima laikotarpį iki 2020 metų.

REKLAMA

Tačiau, kaip pažymi „euobserver.com“, dabar Europos Komisija, Tarptautinis valiutos fondas ir Centrinis Europos bankas Atėnuose nepertraukiamai stebės valdžios veiksmus. Iki šiol šių institucijų „trojkos“ atstovai atvykdavo inspektuoti Graikijos kas trys mėnesiai.

Pasak Europos Sąjungos vadovų susitikimo komunikato, nuolatinės „trojkos“ misijos tikslas bus „patarti ir pasiūlyti pagalbą, kad būtų laiku ir visiškai įgyvendintos reformos“.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos kanclerė Angela Merkel žurnalistams po ES vadovų susitikimo sakė, kad nuolatinė „trojkos“ misija įtvirtinta Vokietijos reikalavimu.

Kartu susitikimo komunikate kalbama ir apie Europos Komisijos vadovaujamą 25 ekspertų grupę, kuri iš Briuselio atvykdavo į Atėnus padėti vyriausybei įgyvendinti reformas ir surinkti mokesčius.

„Mes visiškai remiame Komisijos įkurtą techninės pagalbos grupę“, sakoma susitikimo komunikate.

Trečiadienį tos grupės vadovas Atėnuose žurnalistams gynė jo grupės teisėtumą, nurodydamas, kad ji suburta, kai to šią vasarą paprašė Graikijos premjeras Georgas Papandrėjas (Georgios Papandreou), įkalbėtas Europos Sąjungos vadovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak šio ES vadovų susitikimo komunikato, dabar G. Papandrėjas paprašė nuolatinio „trojkos“ atstovavimo, rašo „euobserver.com“.

Ketvirtadienio rytą žurnalistams G. Papandrėjas sakė esąs dėkingas už pagalbą.

„Mes šitame skolų nurašymo reikale esame (bandomosios) jūrų kiaulytės. Mes turėjome įgyvendinti griežtą pinigų politiką, mums reikėjo Europos sprendimų“, - sakė jis.

Bent jau viešai Graikijos premjeras apie Vokietijos reikalavimus atsiliepė palankiai.

„Šalis, kuri mums skolino pinigus, trokšta, kad mums pasisektų, ir mes prašome jos pagalbos. Norėčiau, kad jie būtų šalia mūsų, kai iškils kokie nors klausimai, ir kad dėl jų diskutuotume iškart, o ne po trijų mėnesių“, - sakė G. Papandrėjas.

Pusės Graikijos skolų nurašymas turėtų padėti iki 2020 metų sumažinti Graikijos valstybės skolą iki 120 proc. planuojamo šios šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų