REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiksli statistika, kiek studentų kiek-vieną vasarą išvyksta dirbti į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), neskelbiama, tačiau „Work and Travel USA“ (WT USA) programą vykdančių agentūrų atstovai teigia, jog kasmet vasarą už Atlanto dirbdami praleidžia keli tūkstančiai jaunuolių. Sakoma: roges ruošk vasarą, ratus – žiemą... Ir ateinančias atostogas pradėk planuoti jau rudenį. Todėl, „Studentų era“ ieškojo atsakymų į dažniausiai kylančius klausimus – kaip išvykti į Ameriką, ir ar verta tai daryti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo ko pradėti?

Pirmas žingsnis – išsirinkti agentūrą ir pasirašius sutartį pradėti darbo paieškas. Jeigu nori kitą vasarą išvykti į „svajonių šalimi“ vadinamą Ameriką, patartina kelionę pradėti planuoti jau nuo rudens. Agentūros „Zip Travel“ atstovių Evelinos Ragėnaitės ir Jovitos Skrupskelytės teigimu, anksčiau pradėjus tvarkytis dokumentus programos mokestis bus mažesnis, be to, turėsi didesnes galimybes susirasti geresnį darbą. „Šią programą naudoja ne tik Lietuvos, bet ir užsienio studentai, todėl likus vos porai mėnesių iki vasaros sezono pradžios pelningiausios ir geografiškai patogiausios vietos jau būna užimtos“ – sakė J.Skrupskelytė.

REKLAMA

Kiek kainuos?

Programos WT USA kaina priklauso nuo to, kurį iš dviejų programos variantų pasirinksi. Pirmoji galimybė – agentūra suteikia darbdavių kontaktus, pas kuriuos dirbo ankstesnių metų dalyviai, ir dalyvis darbą susiranda pats. Pasirinkęs tokį programos variantą, gali siuntinėti motyvacinius laiškus potencialiems darbdaviams, ieškotis darbo per giminaičius ar pažįstamus.

Studentai, pasirinkę šį varinatą, turėtų būti ryžtingi: norint susirasti darbą kartais reikia išsiųsti kelias dešimtis, o kartais – ir kelis tūkstančius laškų. Agentūrų, dirbančių su WT programa duomenimis, šiuo atveju studentui tektų sumokėti nuo 450 iki 470 JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Kita galimybė – studentui darbo ieško agentūra. Šis variantas yra brangesnis – nuo 800 iki 850 dolerių, bet studentui tereikia pasirinkti vieną iš jam pasiūlytų darbų arba sudalyvauti mugėje. Studentams, kurie programoje dalyvauja ne pirmą kartą, taikoma 20 dolerių nuolaida.

Pasak „Zip Travel“ konsultantės E.Ragėnaitės, į programos mokestį yra įtrauktas dokumentų tvarkymas, vizos mokestis ir paruošimas pokalbiui JAV ambasadoje. Jos kolegė J.Skrupskelytė priduria, kad susimokėti reikia dar ir papildomus mokesčius: SEVIS mokestis JAV migracijos tarnybai, konsulinis mokestis JAV ambasadai, sveikatos draudimas ir lėktuvo bilietai į abi puses. Anot „East West Consulting“ (EWC) agentūros vadovės Kristinos Mečinskaitės, lėktuvų bilietų kainos priklauso nuo to, kada jie bus perkami – įsigyjant bilietus vėliau, jie bus brangesni. Kainos svyruoja nuo 1 700 Lt iki 2 500 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susumavus visas išlaidas, tenka investuoti apie 4000 Lt. Likus mažiau laiko iki vasaros, tiek programos, tiek bilietų kainos kyla, todėl kelionė į JAV gali kainuoti ir apie 5000 Lt. ar daugiau.

Kur dirbti?

Agentūrų, dirbančių su WT USA programa, atstovai teigia, jog studentai gali dirbti tik kvalifikacijos nereikalaujančius darbus, dažniausiai aptarnavimo sektoriuose: viešbučiuose, kavinėse, kazino, pramogų parkuose, kraustymo ir pergabenimo agentūrose.

„Darbo su drauge pradėjom ieškoti jau vasario mėnesį, sekėsi sunkiai, tad galų gale pradėjom prašyti darbdavių kontaktų iš draugų, anksčiau buvusių JAV. Važiavau turėdama sutartį, jog dirbsiu fotografe, tačiau vėliau ieškojausi kitų darbų. Tiesiog eidavau į visas įstaigas miestelyje ir klausdavau, ar neieško darbuotojų“, – patirtimi dalijasi Vilniaus universiteto studentė Rosita Garškaitė.

REKLAMA

Populiariausios darbo vietos – did-miesčiai arba kurortiniai miesteliai. Tačiau pastaruosiuose, nors vasaros sezono metu siūloma daug darbo vietų, o ir aplinka viliojanti, gali būti nesaugu dėl įvairių audrų. Be to, jei vasara lietinga, mažėja ir darbo valandų skaičius. Agentūros EWC konsultantė K.Mečinskaitė patarė stebėti orų statistiką, prieš pasirenkant darbo vietą.

Pašnekovė taip pat įvardijo ir labiausiai Lietuvos studentų pamėgtas vietas, tai – Florida, Niudžersis, Niujorkas, Kalifornija.

Kodėl reikalinga viza?

Pasirašius darbo kontraktą ir sulaukus dokumentų iš JAV, kitas žingsnis – pokalbis JAV ambasadoje dėl darbo vizos suteikimo. Dažnai studentams iškyla klausimas: „Kam viza, juk yra bevizis režimas?“ Remiantis JAV ambasados Lietuvoje teikiama informacija, 2008 m. Lietuvos Respublikos piliečiams suteikta galimybė vykti į JAV be vizų, tačiau bevizis režimas skirtas tik vykstant turizmo ar verslo reikalas, t. y., jis nesuteikia galimybės legaliai dirbti JAV. Studentams, gavusiems vizas, suteikiama galimybė dirbti JAV nuo 2 iki 4 mėnesių ir, baigus darbus, dar mėnesį legaliai keliauti po šalį.

REKLAMA

Norint gauti darbo vizą, reikia dalyvauti pokalbyje su JAV konsulu. „ZIP Travel“ atstovės E.Ragėnaitė ir J.Skrupskelytė teigė, kad studentai šio pokalbio labai bijo, tačiau, anot merginų, jeigu anglų kalbos žinios yra geros, bijoti nereikia. Dažniausiai studentų anglų kalbos žinias patikrina agentūros, ruošiančios studentą kelionei. Pokalbio, kuris paprastai trunka apie penkias minutes, metu studentas turi įrodyti, kad geba kalbėti angliškai ir motyvuoti, kodėl nori važiuoti į JAV.

Kaip suderinti su studijomis?

Studentai, kurie dalyvauja WT USA programoje, neretai ne tik anksčiau išsilaiko sesiją, bet ir vėluoja į naują studijų semestrą. „Zip Travel“ agentūros atstovės sakė, kad šiuo metu (kalbėta rugsėjo pradžioje - aut. past.) iš JAV yra grįžę tik trys dalyviai. Kai kurių universitetų fakultetai į tai žiūri griežtai, kitų – atlaidžiau. Tačiau, nepaisant kylančių problemų, norintys beveik visada išvažiuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei reikia, EWC parašo pažymą, jog studentas dalyvauja WT USA programoje ir jam reikia išvykti. Anot politikos mokslų studenčių Eglės Buivydaitės ir Rositos Garškaitės, jos bėdų dėl to niekada neturėjo – dėstytojai tik skatina keliauti ir daugiau pamatyti, o už praleistas paskaitas leidžia atsiskaityti grįžus.

Tačiau kartais tenka ir pasukčiauti. Prisistatyti nenorėjusi VU studentė dalijosi sudėtingesne patirtimi – ji sesiją išsilaikė anksčiau, bet turėjo iš gydytojos gauti raštą, kad yra guldoma į ligoninę.

REKLAMA

Ar verta?

Nereikia išsigąsti didelių investicijų, kadangi dažniausiai jos atsiperka tiek finansine prasme, tiek įgaunama darbo patirtimi bei šalies ir jos kultūros pažinimu. Amerikoje mokamas valandinis atlyginimas. Anot EWC įstaigos vadovės K.Mečinskaitės, minimalus atlyginimas, kurį galima gauti – 7,25 dolerio už valandą. Jei studentas važiuoja antrą kartą į tą pačią vietą – atlyginimas gali būti ir didesnis, pvz., 9–10 dolerių, priklausomai nuo darbo vietos ir darbdavio. Dirbant kavinėse galima gauti ir arbatpinigių.

REKLAMA

Didžiausia suma, kurią gali uždirbti studentas – 16 dolerių per valandą, tačiau tokios algos pasitaiko retai. Darbo savaitės trukmė – nuo 40 iki 80 valandų. Studentai beveik visada turi galimybę susirasti ir antrą darbą, jeigu pavyksta suderinti su pirmuoju. EWC atstovė teigė, kad programų dalyviai, grįždami iš JAV, parsiveža vidutiniškai apie 6000 Lt, jeigu jų neišleidžia kelionėms arba pirkiniams.

Miglė Narkevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų