REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du skaičiaus pi entuziastai pasiekė naują rekordą, apskaičiavę daugiau kaip 10 trilijonų matematinės konstantos skaitmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Kompiuterių mokslininkas Alexanderis Yee iš Amerikos ir sistemų inžinierius Shigeru Kondo iš Japonijos, stengdamiesi pagerinti anksčiau pačių pasiektą 5 trilijonų skaitmenų „Guinnesso“ rekordą, kovojo su kietojo disko gedimais, o jų pastangų vos nesužlugdė Japoniją supurtęs žemės drebėjimas, rašo NewScientist.com.

REKLAMA

Kaip rodo pranešimo jų tinklalapyje antraštė, skelbianti „Ta pati programa, tas pats kompiuteris, tik ilgesnis laukimas“, buvo tik laiko klausimas, kada rekordas bus pagerintas.

Tokios daugybės pi skaitmenų apskaičiavimas neatlieka jokios naudingos matematinės funkcijos. Pi tęsiasi be galo, tačiau jau 39 skaitmenų užtenka norint apskaičiuoti mūsų stebimos visatos dydžio apskritimo perimetrą, o paklaida yra ne didesnė nei vandeninio atomo spindulys.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip parodė A. Yee ir Sh. Kondo pastarasis žygdarbis, ši užduotis vis dar įžiebia didžiulę aistrą, rodančią neblėstantį šio įdomaus koeficiento keliamą žavesį.

A. Yee sukūrė pi skaičiuojančią programinę įrangą, o Sh. Kondo pačio sukonstruotu kompiuteriu, į kurį įdėjo dešimt papildomų kietųjų diskų, atliko skaičiavimus.

Skaičiavimai prasidėjo praėjusių metų spalio 16 dieną. Buvo baigta daugiau kaip trečdalis darbo, kai dėl kietojo disko gedimo gruodžio 9 dieną teko viską pradėti iš pradžių. Gedimas įvyko prieš pat numatytą atsarginės duomenų kopijos sukūrimą. Tuomet kovo 11 dieną Japoniją supurtė žemės drebėjimas, netrukus po to, kai pora buvo baigusi 47 proc. skaičiavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimė, Sh. Kondo nenukentėjo, o žemės drebėjimas skaičiavimų nesutrikdė, mat jo kompiuteris buvo prijungtas prie nepažeistų vakarinių Japonijos elektros linijų.

Tačiau tolesni kietųjų diskų gedimai, po kurių teko juos keisti, sulėtino procesą, vis gi galiausiai rugpjūčio 26 dieną skaičiavimai buvo baigti. Skaičiavimai, kuriuos teko atlikti, buvo tokie intensyvūs, jog Sh. Kondo kompiuteris kambarį, kuriame stovėjo, sušildė iki beveik 40 laipsnių Celsijaus.

„Galėjome ten tuoj pat išsidžiovinti drabužius, tačiau už elektrą kas mėnesį teko mokėti 30 tūkst. jenų (apie 1 tūkst. litų)“, – „The Japan Times“ pasakojo mokslininko žmona Yukkio.

REKLAMA

Tuomet jiems teko patikrinti, ar 10 trilijonų skaitmenų yra teisingi. Vis dėlto niekas iki šiol nebuvo jų apskaičiavęs. Laimė, yra formulė, padedanti apskaičiuoti bet kurį pi skaitmenį. Ją bičiuliai ir panaudojo. Vienas tyrėjas, naudodamas tą pačią formulę, pernai nustatė 2 kvadrilijoninį binarinį pi skaitmenį.

Tuomet liko paskutinis žingsnis: perversti skaitmenis iš šešioliktainės sistemos, kuri naudota skaičiavimams atlikti, į įprastinę dešimtainę sistemą. Šie darbai galiausiai baigti praėjusį sekmadienį.

O jei kam nors įdomu, tai 10 trilijoninis pi skaitmuo yra 5.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų