• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Prancūzijos Gvianos Pietų Amerikoje „Sojuz“ raketa į kosmosą iškels du „Galileo“ visuotinės padėties nustatymo sistemos (GPS) palydovus, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos kartos technologijų palydovai veiks išvien ir teiks tikslesnius laiko ir vietos nustatymo duomenis nei šiuo metu naudojama JAV GPS sistema. Vis dėlto „Galileo“ sistema negreitai pradės veikti visu pajėgumu. Reikės į orbitą iškelti dar 28 palydovus. Kol kas projektą inicijavusi Europos Komisija įsigijo tik 18 palydovų ir ketina paskutinius paleisti 2015-ųjų pradžioje.

REKLAMA

„Sojuz“ raketa nešėja pakils ketvirtadienį 7.34 val. vietos laiku (13.34 val. Lietuvos laiku). Šis įvykis reikšmingas ir dėl to, kad pirmą kartą rusiška raketa bus paleista iš Vakarų teritorijos.

Palyginus su JAV GPS sistema, „Galileo“ turės tikslesnius – atominius laikrodžius, kurie labai svarbūs navigacinės sistemos darbui. Teoriškai Europos navigacijos sistema turėtų veikti geriau nei JAV. JAV GPS sistemos paklaida yra apie 10 metrų, o „Galileo“ paklaida bus tik apie metrą. Be to, didėjant „Galileo“ sistemos palydovų skaičiui sistema bus patikimesnė ir vis geriau veiks ją naudojantys prietaisai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų