REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mielieji, turim dar vieną naujieną – klausimų atsakymų skyrelį, kurį kuriant pasitelkėme į pagalbą advokatus, draudimo ekspertus ir šiaip įvairių galų meistrus. Šįkart į Jūsų klausimus atsako draudimo ekspertas Andrius Skruzdys, rašoma kelionių tinklalapyje  Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Daugybė žmonių įsigyja Europos Sąjungoje galiojančią draudimo kortelę iš ligonių kasų nemokamai ir jiems nėra būtina pirkti draudimo. Ar tai tiesa? Ar nemokama kortelė prilygsta mokamam draudimui? Galbūt verčiau mokėti pinigus už draudimą, kai keliaujama už ES ribų?

REKLAMA

Andrius Skruzdys: Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) turėtojui, susižalojus bet kurioje ES šalyje, EEE šalyse narėse ir Šveicarijoje, medicininės išlaidos būtų apmokamos pagal konkrečioje šalyje galiojančią valstybinės sveikatos apsaugos sistemos tvarką.

Tačiau nemokama kortelė gali tik iš dalies padengti patirtas išlaidas. Kaip ir Lietuvoje, atsitikus nelaimei būtinoji medicininė pagalba suteikiama nemokamai, bet jeigu reikalingos papildomos sveikatos priežiūros paslaugos, ar speciali medicininė įranga, pvz. įtvaras ar pan., už jį, turint tik ligonių kasų draudimo kortelę, gali tekti susimokėti patiems.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose šalyse (pvz. Prancūzijoje, Belgijoje) už medicinines paslaugas gali tekti iš pradžių sumokėti pačiam ir tik vėliau – kreiptis į tos šalies sveikatos draudimo įstaigą dėl kompensacijos. Prieš keliaujant į tam tikrą šalį, svarbu įsigilinti, kokios medicininės paslaugos apibrėžiamos kaip būtinoji pagalba, nes tai, kas Lietuvoje įprastai kompensuojama (vaistai, transportavimo išlaidos ir kt.), užsienyje gali būti apmokestinta.

Reikia nepamiršti ir to, kad jei tektų naudotis daugelyje ES šalių teikiamomis privačiomis sveikatos priežiūros paslaugomis, neturint papildomo draudimo, tokios paslaugos būtų nekompensuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apibendrinant – nemokama ligonių kasų išduota draudimo kortelė suteikia draudimo apsaugą, bet turint tik tokią kortelę, draudimo apsaugos apimtis yra mažesnė. Keliaujantiems į užsienį, turintiems ESDK ir norintiems būti maksimaliai ramiems dėl savo sveikatos bei išvengti papildomų išlaidų, niekas negarantuotų, kad sveikatos sutrikimo metu nepatirsite minimalesnių ar didesnių išlaidų, kurios gali siekti ne vieną tūkstantį litų. Todėl, net turintiems ESDK, rekomenduojame įsigyti papildomą kelionių draudimą, į kurį visada įeina medicininių išlaidų draudimas. O taip pat ESDK nepakaks norint išvengti nuostolių dėl nelaimingų atsitikimų, bagažo draudimo ar kelionės nutrūkimo.

REKLAMA

Ar yra toks draudimas, kuriuo draudžiantis galima jaustis saugiam, kad pavėlavus persėsti į kitą lėktuvą (ne jungiamąjį skrydį, o tarkim visai kitų avialinijų lėktuvą dėl pirmojo skrydžio ar autobuso vėlavimo), draudimas kompensuos patirtas išlaidas? Daugybė žmonių su Ryanair skrenda su persėdimais, pavyzdžiui, į Kanarų salas. Elementarus pavyzdys: Skrendame Kaunas-Briuselis, ir po valandos persėdimas į reisą Briuselis-Tenerifė. Du reisai vienas nuo kito nepriklausomi (Ryanair jungiamųjų skrydžių neturi, tad jei pavėluoji į bet kurį reisą, pats kaltas). Ir štai, lėktuvas iš Kauno pakilo kaip tik valanda vėliau, o tai leidžia suprasti, kad į Tenerifės reisą nespėsime. Ar kuris nors draudimas galėtų apdrausti tokią kelionę?

REKLAMA

Andrius Skruzdys: Toks draudimo produktas tikrai yra ir tai kelionių draudimo dalis (išplėtimas) – kelionių išlaidų draudimas (dar vadinamas kelionės nutrūkimo draudimu). Prie medicininių išlaidų draudimo papildomai pasirinkus šį išplėtimą atlyginami nuostoliai dėl kelionės atšaukimo, kelionės nutraukimo bei kelionės jungties praradimu (pavėlavimu į tarpinę transporto priemonę) dėl nuo Apdraustojo nepriklausančių priežasčių.) Visiškai išvengti išlaidų nepavyks, nes dažniausiai šiam išplėtimui, draudimo bendrovės, taiko išskaitas (franšizes), kurios svyruoja nuo 100 iki 300 Lt. Kelionės draudimą, į kurį įtrauktas kelionės išlaidų draudimas, įsigyti paprastai galima tik kai iki kelionės pradžios lieka ne mažiau nei 14-a dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat labai svarbus dalykas tiek keliaujant apsidraudus, tiek ir be draudimo – pasirinkti protingą laiko tarpą tarp dviejų skrydžių. Daugumos draudikų taisyklėse yra apibrėžta, kad lėktuvo vėlavimas turi būti ne mažiau kaip viena valanda, kad įvykis būtų pripažintas draudiminiu ir už patirtas išlaidas būtų kompensuojamos. Todėl geriau susikomplektuokite kelionių draudimą patys pagal tai, kas aktualu.

Dėmesio – Makalius pataria: apsidrausk prieš išvykdamas, ypač žiemos kelionių metu – juk tiek daug slidinėti vykstančiųjų draudžiasi ne veltui! Makaliaus puslapyje yra nuostabus varikliukas, kuris tau pateiks pigiausią draudimo pasiūlymą, esantį rinkoje. Sutaupysi ir jausiesi saugus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų