REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) nepritartų Seimo narės socialdemokratės Marijos Aušrinės Pavilionienės siūlymui, įteisinančiam partnerystę tarp tos pačios lyties asmenų, trečiadienį pareiškė partijos lyderis Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nepritarsime. O jeigu tai atspindi socialdemokratų ideologiją, tai neturiu ką daugiau pasakyti“, - žurnalistams sakė A. Kubilius.

REKLAMA

ELTA skelbė, kad Seimo narė M. A. Pavilionienė Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektą ir jį lydinčias Civilinio kodekso pataisas.

Pasak aiškinamojo rašto, atsižvelgiant į Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos nuostatas ir Europos žmogaus teisių teismo suformuotą doktriną, Žmogaus teisių tarybos rekomendacijas Lietuvai, Partnerystės įstatymas būtų taikomas ne tik skirtingų, bet ir tos pačios lyties asmenų šeimoms.

REKLAMA
REKLAMA

Projektu siekiama reglamentuoti partnerystės registravimo sąlygas, partnerystės negaliojimą, partnerystės pasibaigimą, nutraukimą ir išregistravimą. Projektu siekiama įgyvendinti Civilinio kodekso numatytą galimybę įregistruoti partnerystę kaip faktinių šeimos santykių sukūrimą ne santuokos pagrindu.

Lyginant su santuoka, partnerystė būtų nutraukiama daug lengviau - bendru ar vienasmeniu pareiškimu, kurį tvirtina notaras. Nutraukiant partnerystę vienasmeniškai būtina per notarą įspėti partnerį prieš du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlomas įstatymas nekeičia partnerių turtinių santykių reglamentavimo. Turtinių santykių reglamentavimas išlieka toks, kaip nustatyta Civiliniame kodekse. Pasak M. A. Pavilionienės, išlieka ir kiti partnerių ir sutuoktinių statuso skirtumai: specialus ir skirtingas nuo sutuoktinių turtinių santykių reglamentavimas, nėra partnerių tarpusavio išlaikymo pareigos nutraukus partnerystę. Paveldėjimo teisė suteikiama tik testamentu, netaikoma tėvystės prezumpcija.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Seimas, koncepcijoje nustatęs, jog šeima yra laikomi tik susituokę ar buvę susituokę vyras ir moteris bei jų vaikai (įvaikiai), ir taip susiaurinęs šeimos, kaip konstitucinio instituto, turinį, nesilaikė iš Konstitucijos kylančios šeimos, kaip konstitucinės vertybės, kuri gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, sampratos, primena ELTA.

Tai, kad Seimas ir Vyriausybė, rengdami teisės aktus šeimos politikos srityje, atsižvelgia ir derina juos su šios koncepcijos nuostatomis, prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų