REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Septynių vyrų ir penkių moterų karatė rinktinė penktadienį išskrenda į Japoniją, kur spalio 22-23 dienomis Tokijuje dalyvaus kas ketveri metai rengiamame dešimtajame Absoliutaus pasaulio karatė čempionate, dar vadinamame karatė olimpiada.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien 32-ą gimtadienį švenčiantis vienas Lietuvos rinktinės lyderių Donatas Imbras tikino, kad mūsų šalies komanda šiais metais pati stipriausia: „Laimėti gali bet kuris lietuvis“. Tačiau anot jo, nereikėtų galvoti, kad finalas – ranka pasiekiamas.

REKLAMA

„Pasaulio čempionate bus septynios dvikovos ir negali realiai įvertinti, kaip pasibaigs viena ar kita. Jau per pirmąją dvikovą gali gauti rimtą traumą. Matėme praėjusiose planetos pirmenybėse kaip lūžta šonkauliai, blauzdos ir lyderiai traukiasi“, – prisiminė D. Imbras.

Tikslas vienas – medaliai

Varžybose bus kovojama dėl vyrų ir moterų absoliutaus pasaulio čempiono titulo. Pasaulio karatė organizacija (WKO), jungianti 82 šalis, šias varžybas vykdo pagal karatė kyokushin pilno kontakto taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrų absoliučioje kategorijoje startuos 129 dalyviai iš 53 šalių. Norint tapti pasaulio karatė čempionu teks laimėti 7 kovas (kiekviena kova gali trukti iki 9 min.). Moterų absoliučioje svorio kategorijoje varžysis 29 dalyvės.

„2007 metais vykusiame 9-ajame pasaulio čempionate Donatas Imbras iškovojo sidabro medalį, Darius Gudauskas užėmė 6 vietą, Mindaugas Pavilionis – 9 vietą, Margarita Čiuplytė tapo penkta, Inga Mikštaitė – devinta. Lietuviai karatė meistrai 2010 ir 2011 metais laimėjo Europos čempionatus. Manau kad visi rinktinės nariai turi vieną tikslą – kovoti dėl medalių“, – teigė Europos karatė organizacijos (EKO) viceprezidentas Romas Vitkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonės – kaip kamikadzės

Rugsėjo mėnesį vyko burtų traukimai ir vyrai pretendentai į pasaulio čempiono titulą buvo išskirstyti į keturias grupes po 32 sportininkus. Aukščiausius reitingus gavo D. Imbras, japonai Takayuki Tsukagoshi ir Norichika Tsukamoto, bulgaras Valerijus Dimitrovas. Moterys išskirstytos į 4 grupes po 8 sportininkes, kuriose stipriausiomis įvardytos Margarita Čiuplytė, vengrė Edit Abraham ir japonės Misaki Sato ir Emi Shoguchi.

Anot lietuvių, turnyro šeimininkams kaip visada padės, o svečiams trukdys trys dalykai: japonų teisėjai, japonų salė ir japonų sportininkai. „Šiaip visos varžovės pavojingos. Europietės stipresnės už japones, bet šios jau turi namų pranašumą, lengvesnės ir imasi visokių gudrybių. Jos kaip kamikadzės – niekada nepasiduoda“, – pasakojo trečią kartą į Japoniją vykstanti M. Čiuplytė.

REKLAMA

Rita Pivoriūnaitė tikino, kad kiekviena kova bus kaip finalas: „Iki finalo – penkios kovos. Tiek japonės, tiek europietės, o ir kitos gali pateikti staigmenų. Negalime galvoti apie pusfinalį ar finalą.“ Europos čempionė tik pasidžiaugė, kad šįkart nereikės „mesti“ svorio, nes kovos vyks absoliučioje svorio kategorijoje.

Paskutinis D. Imbro pasaulio čempionatas

Burtai vyrų grupėje D. Imbrą šįmet privertė radikaliai keisti pasirengimo planą. „Pirmą kartą susitiksiu su lengvesniais varžovais. Reikėjo radikaliai keisti taktiką – jeigu nekoreguočiau, tai per kovą uždusčiau ir pralaimėčiau. Pastaruosius du mėnesius buvo ką veikti“, – teigė jis.

REKLAMA

Rinktinės lyderis pasidžiaugė, kad anksčiau nei pusfinalyje su kitais lietuviais susidurti neteks: „Pusė rinktinės – vilniečiai, dažnai susitinkame, darome bendras treniruotes, žinome mintinai vieni kitų veiksmus. Truputį nesmagiai jausčiausi, jeigu tektų kovoti su savo šalies atstovu, bet žinote, pirma vieta yra viena.“

Gimtadienį spalio 11 dieną švenčiantis sportininkas taip pat patvirtino, kad tai bus jo paskutinis pasaulio čempionatas. „Neapsigalvojau. Lietuvos rinktinė galinga. Manau, kad ne taip matysis, kai pasitrauksiu. Pirmų vietų tikrai dar bus, ne taip bus skausminga ir ne tokį spaudimą jausiu iš federacijos“, – juokėsi D. Imbras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokėsi iš V. Aleknos klaidų

Vienas rinktinės trenerių Paulius Klapatauskas kalbėjo, kad merginoms šansai tapti nugalėtojomis geresni. „Moterų grupėje konkunrencija mažesnė, mažiau kovų ir daugiau galimybių laimėti. Tikimybė, kad atvešime aukso ar sidabro medalį, pakankamai didelė. Joms kelias iki apdovanojimų sąlyginai trumpesnis“, – teigė jis.

Treneris priminė, kad pasirengimas vyko sklandžiai, rimtų traumų, trukdančių laimėti, niekas neturi. „Dabar – paskutinis etapas – penktadienį išskrendame į Japoniją, kur pagrindinis tikslas – aklimatizuotis ir pasiekti aukščiausią sportinę formą“, – sakė jis.

REKLAMA

Aklimatizacijos svarbą pabrėžė ir D. Imbras: „Trečią ar ketvirtą dieną startuoti varžybose Japonijoje nėra gerai, tai patvirtino ir disko metiko Virgilijaus Aleknos pasirodymas šįmet pasaulio lengvosios atletikos čempionate (buvo gerai pasirengęs, tačiau liko penktas, – aut.p.). Todėl, kaip ir pernai, vykstame ten likus 10 dienų iki turnyro pradžios.“

Paskutiniame pasiruošimo etape su rinktine dirbs treneriai Ričardas Poška, P. Klapatauskas, Vladimiras Silvaško, komandos gydytojas Tomas Vorobjovas.

TIK FAKTAI

Lietuvos kyokushin karatė delegacijos sudėtis:

Vyrai: Andžej Milevskij (Vilniaus „Spartanika“), Orest Proc, Mindaugas Pavilionis (Kauno „Rifas“), Donatas Imbras (Vilniaus „ Budora“), Lukas Kubilius (Klaipėdos „Shodan“),  Dmitrij Aleksandrov  (Vilniaus „Shin“), Darius Gudauskas (Vilniaus „Toshi“).

REKLAMA

Moterys: Rita Pivoriūnaitė (Vilniaus „Saulės ženklas“), Inga Mikštaitė (Kauno „Kariai“), Margarita Čiuplytė (Vilniaus „Shin“), Rūta Brazdžionytė (Panevėžio „Argus“), Eimantė Leliukaitė (Kuršėnų „Dao“).

Pasaulio čempionate teisėjaus tarptautinės kategorijos teisėjai: Vladas Korsakovas, Vidmantas Poškaitis, Vladimiras Silvaško ir Romas Vitkauskas. Pasibaigus čempionatui įvyks pasaulio karate organizacijos (WKO) Generalinė Asamblėja, kurios metu naujai kadencijai bus renkami organizacijos prezidentas ir prezidiumo nariai.

Karatė yra trečia tarp populiariausių sporto šakų Lietuvoje – šalyje veikia apie 100 klubų ir įvairių karatė stilių mokyklų. Nors tai neolimpinė sporto šaka, pasaulio ir Europos organizacijos siekia patekti į olimpines žaidynes. Lietuvos kyokushin karatė – WADA Antidopingo konvencijos narė, koordinuoja savo veiklą su SPORT ACCORD ir Nacionaliniais olimpiniais komitetais bei sporto departamentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų