REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su Japonijos užsienio reikalų vyresniuoju parlamentiniu viceministru Ryuji Yamane susitikusi Seimo Pirmininkė Irena Degutienė aptarė branduolinės energetikos perspektyvas, domėjosi Japonijos požiūriu į energetikos išteklių įtaką ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Seimo spaudos tarnybos pranešimo, Lietuvos parlamento vadovė susitikime klausė, ar pasikeitė Japonijos Vyriausybės požiūris į branduolinę energetiką po kovo mėnesį šią šalį užklupusio cunamio ir jo sukeltų avarijų Fukušimos atominėje elektrinėje.

REKLAMA

„Pastaruoju metu vis pasigirsta naujų abejonių dėl atominių elektrinių ateities, jų perspektyvų. Ar Japonija yra suformulavusi oficialų požiūrį į branduolinės energetikos perspektyvas, jos ateitį“, – klausė I. Degutienė.

R. Yamane informavo I. Degutienę, kad šiuo metu Japonijos Vyriausybė rengia dokumentą, kuriame turėtų būti atskleistas Japonijos požiūris į branduolinės energetikos perspektyvas šioje šalyje, šios energetikos šakos įtaką ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis Japonijos Vyriausybės dokumentas turėtų būti baigtas ir pristatytas visuomenei jau kitais metais. Tačiau jau dabar galiu pasakyti, kad dokumento projekte daug dėmesio skiriama skirtingų energijos išteklių balansui, tačiau pabrėžiama, kad branduolinė energetika yra nepaprastai svarbi siekiant išlaikyti mūsų ekonomiką konkurencingą“, – sakė Japonijos užsienio reikalų viceministras.

Jis pažymėjo tikįs, kad, nepaisant abejonių, pastaruoju metu kilusių dėl branduolinės energetikos perspektyvų, Japonijos visuomenė pritars tolesnei atominės energetikos plėtrai ir siekiams branduolinę energetiką paversti saugesne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė susitikimo metu iškėlė ir Lietuvos gyventojams itin aktualų klausimą dėl elektros energijos kainų ir domėjosi, koks yra iš skirtingų išteklių gaminamos elektros energijos kainų skirtumas.

Japonijos užsienio reikalų vyresnysis parlamentinis viceministras atkreipė dėmesį, kad skirtingos kilmės elektros kainos savikaina skiriasi iki aštuonių kartų.

„Nors kainų skirtumas yra išties didelis, mes privalome rasti tinkamą balansą ir išnaudoti tiek atsinaujinančius gamtos resursus, tiek branduolinę energetiką ir užtikrinti, kad mūsų pramonė galėtų konkuruoti su gamintojais iš kitų valstybių ne tik kokybe, bet ir kaina“, – sakė Japonijos Vyriausybės atstovas.

REKLAMA

Anot Japonijos Vyriausybės ir ekspertų skaičiavimų, brangiausiai kainuoja saulės energijos pavertimas elektra, hidroelektrinių gaminama energija kainuoja du kartus mažiau, vėjo jėgainių elektros kaina – keturis kartus mažesnė, o atominių elektrinių gaminamos energijos savikaina yra net 8 kartus žemesnė nei saulės energijos jėgainių produkcija.

Lietuva – netoli siekio pasirašyti svarbias dvišales ekonominio bendradarbiavimo sutartis

Su darbo vizitu Tokijuje viešinti Seimo Pirmininkė Irena Degutienė ir vicepirmininkai Algis Čaplikas bei Virginija Baltraitienė išgirdo, kad Lietuva yra netoli tikslo pasirašyti dvišales sutartis dėl dvigubo apmokestinimo panaikinimo bei investicijų skatinimo ir apsaugos. Tai Lietuvos Seimo vadovams pareiškė Japonijos užsienio reikalų vyresnysis parlamentinis viceministras Ryuji Yamane.

REKLAMA

Anot Seimo spaudos tarnybos pranešimo, Lietuvos parlamento vadovų ir Japonijos URM viceministro susitikime buvo kalbama apie ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas, tarptautinės politikos aktualijas, Japonijos tikslą tapti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatine nare.

R. Yamane kreipėsi į I. Degutienę su prašymu, kad Lietuva paremtų Japoniją, kuri norėtų sudaryti ekonominio bendradarbiavimo sutartis su Europos Sąjunga.

Seimo Pirmininkė atkreipė Japonijos užsienio reikalų viceministro dėmesį į tai, kad tokių sutarčių sudarymas yra sudėtingas ir ilgai trunkantis procesas, bei pasiūlė žengti bent vieną žingsnį į priekį ir pasirašyti Lietuvos verslui ir gyventojams svarbias dvišales sutartis dėl dvigubo apmokestinimo panaikinimo bei investicijų skatinimo ir apsaugos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokių sutarčių pasirašymas būtų geras žingsnis į priekį siekiant ir Jūsų tikslo sudaryti ekonominio bendradarbiavimo sutartis su Europos Sąjunga. Lietuvos žmonėms šios sutartys reikštų, kad Japoniška produkcija, Jūsų kuriama aukšto lygio technologinė įranga mūsų šalyje kainuotų pigiau. Žinoma, ir Japonijos gyventojai galėtų įsigyti itin kokybiškos lietuviškos produkcijos kiek pigiau“, – sakė I. Degutienė.

Japonijos užsienio reikalų viceministras į šį Seimo Pirmininkės pasiūlymą atsakė, kad Lietuva jau yra labai arti šio savo tikslo.

REKLAMA

„Galiu pasakyti, kad šiandien, stiprėjant Lietuvos ir Japonijos ekonominiams ryšiams, šių sutarčių galutinis suderinimas ir pasirašymas – jau tik laiko klausimas“, – sakė R. Jamanis.

Japonijos užsienio reikalų viceministras taip pat paprašė Lietuvos paramos Japonijai kandidatuojant į Jungtinių Tautų Saugumo tarybos nuolatines nares ir gavo patikinimą, kad Lietuva šiuo klausimu remia Japoniją.

„Lietuva jau ne kartą viešuose debatuose Jungtinėse Tautose yra išsakiusi tvirtą paramą Japonijos kandidatūrai į Saugumo Tarybos nuolatines nares. Galiu patvirtinti, kad š Lietuvos pozicija nesikeičia“, – sakė I. Degutienė.

Susitikime taip pat buvo aptartos tarptautinės geopolitinės tendencijos, pasikeista mintimis apie senųjų demokratinių valstybių vaidmenį stiprėjant naujosioms ekonomikoms, kurios ne visuomet atitinka demokratijos tradicijas ir principus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų