REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad organizuotų nusikaltėlių gaujų pagrindinis pajamų šaltinis vis dar yra jaunimo tarpe masiškai vartojami narkotikai patvirtina trečiadienį Vilniaus regione vykusios masinės teisėsaugos pareigūnų kratos, gaujos narių sulaikymai, kurie įvykdyti pasitelkus „Aro" kovotojus.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai leido suprasti, kad taip buvo sulaikyti pastaraisiais metais Lietuvos sostinėje įžūliai siautėję Lapino ir Lopo gaujoms priskirti vyriškiai.

REKLAMA

Apie taip ketvirtadienio popietę Policijos departamente specialiai surengtoje konferencijoje pranešė vieni aukščiausių šalies teisėsaugininkų – Visvaldas Račkauskas, policijos generalinio komisaro pavaduotojas, Andžejus Roginskij, Kriminalinės policijos biuro Organizuotų nusikaltimų tyrimo 1–osios valdybos viršininkas, Ramutis Jancevičius, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Ilgai trukusio tyrimo pasekmė

„Vakar apsivainikavo grupuotės asmenų byla, kurios tyrimas truko 9 – 12 mėnesių. Vakar buvo smūgiuota į pačią narkotikų prekeivių viršūnės dalį. Bus kreipiamasi į teismą, ir prašoma gaujos nariams skirti teismo įpareigojimus", – kalbėjo R. Jancevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kriminalistų ir Vilniaus apygardos prokuratūros bendro tyrimo metu sulaikyta 19 asmenų. Tačiau manoma, kad artimiausiu metus bus sulaikytas ne vienas šiai gaujai lojalus vyriškis.

Gaujos nariams pateikti įtarimai ne tik dėl narkotikų prekybos, bet ir dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Iš viso sulaikyta 50 asmenų

Pareigūnai kategoriškai atsisakė pateikti duomenų apie gaujos veiklą, pavadinimą ir jos narius bei jų kriminalines biografijas. Tačiau buvo leista suprasti, kad ši „ciniška, įžūli, žiauriai veikusi grupuotė nepripažino jokių autoritetų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį vykę sulaikymai ir kratos – tai ankstesnių operacijų tąsa.

Iš viso per pastaruosius metus vykusių sulaikymų metu sulaikyta daugiau kaip 50 asmenų.

Gaujos pavadinimo neatskleidė

„Vadinkite juos kaip norite, bet gaujos pavadinimas yra susijęs su jos vadovo pavarde. Mūsų tikslas – pribaigti morališkai tokias gaujas, kurios vykdo, mano akimis, baisiausią nusikaltimą pasaulyje – jaunosios kartos žudymą kvaišalais ir iš to siekia pasipelnyti", – kalbėjo Vilniaus apygardos prokurorams vadovaujantis R. Jancevičius.

REKLAMA

Grupuotės amžiaus vidurkis – 30 metų.

Keletas asmenų anksčiau buvo teisti.

Gaujoje – valstybės tarnautojas

Šioje gaujoje dalyvavo ir asmuo, dirbęs valstybės tarnyboje.

Pasiteiravus, ar tai buvo su narkotikų prekeiviais galimai ryšius palaikęs muitinės, policijos struktūromis susijęs asmuo, V. Račkauskas atsakė: „Kol kas jam yra pareikšti įtarimai, bet negalime konkretizuoti, kur konkrečiai jis dirbo".

Masiškai visame Vilniaus mieste atliktų kratų metu surasti ir paimti dideli kiekiai šiuo metu juodojoje rinkoje paklausiausių kvaišalų – kokaino, heroino ir amfetamino. Kokie konkrečiai kiekiai sulaikyti, pareigūnai nekonkretizavo.

REKLAMA

Tarptautiniu mastu veikusi Vilniaus nusikaltėlių gauja buvo apsiginklavusi, tad neatmestina, kad per kratas aptiktas ir gaujos ginklų, sprogmenų arsenalas.

Sutriuškinti Lapino gaujos likučiai?

Pareigūnai šią gaują vadina kaip vieną didžiausių narkotikų platintojų gaujų visoje Lietuvoje.

Kai kurie teisėsaugininkų išsakyti faktai leidžia manyti, kad sulaikyti asmenys priklauso pastaraisiais metais ne kartą teisėsaugininkų smūgius patyrusiai Lapino gaujai. Pats Lapinu pasivadinęs gaujos vadeiva Justas Belousovas ilgą laiką slapstėsi nuo policijos, tad tikėtina, kad paskutinės operacijos metu buvo sulaikytas. Tačiau šios informacijos niekas iš pareigūnų nelinkęs nei patvirtinti, nei paneigti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąsyk į policijos akiratį ši grupuotė pateko dar 2007 metais, kai pareigūnai Vilniuje sulaikė vadinamąją Lopo gaują. Vilniaus apskrityje tai buvo stipriausia ir geriausiai organizuota nusikaltėlių grupuotė.

Gauja buvo ypač gerai organizuota. Kiekvienas jos narys turėjo konkrečias užduotis. Už kiekvieną prasižengimą gaujos nariai būdavo griežtai baudžiami.

Portalui Balsas.lt pasiteiravus, ar grupuotės viduje jau atsirado asmenų, kurie ėmė bendradarbiauti su teisėsauga, ir duoti parodymų apie bendrų padarytus nusikaltimus, R. Jancevičius aptakiai atsakė: „Ačiū Dievui, bet galime pasidžiaugti, jog tokių asmenų buvo, yra, ir bus kiekvienoje organizuotų nusikaltėlių gaujoje. Manoma, kad taip nutiks ir šiuo atveju".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų