• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paroda „Expo Aukštaitija 2011“ tradiciškai sutraukė daug lengvosios, maisto pramonės, smulkiųjų prekybininkų, statybų, bankų, turizmo paslaugų sektorių atstovų. Tačiau joje šiemet daugiausia buvo kalbama apie švietimą ir inovacines energetikos technologijas.Reikia specialistų

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai krepšininkus išlydėjusioje „Cido“ arenoje visą savaitgalį šurmuliuos vakar atidaryta 16-oji tarptautinė verslo ir pasiekimų paroda „Expo Aukštaitija 2011“. Ši paroda turėtų ypač sudominti jaunus žmones, nes čia veikiausiai bus padėti pamatai jų ateičiai Lietuvoje.

REKLAMA

Parodos organizatorius – Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai (PPPAR) – šiemet daugiausia dėmesio nutarė skirti švietimo, tiksliau – profesinio rengimo – problemoms. Į paro-dos atidarymą buvo pakviestas švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Pasak PPPAR prezidento Sigito Gailiūno, verslas suinteresuotas aukštos kvalifikacijos specialistais.

Jų jau dabar trūksta, o ateityje, jeigu švietimo įstaigos neturės glaudžių sąlyčio taškų su verslu, nemažės emigracija, kvalifikuotos darbo jėgos stygius gali paralyžiuoti Lietuvos ekonomikos augimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją parodos dieną PPPAR kartu su Hansos parlamentu, vienijančiu 45 apie Baltijos jūrą esančių šalių prekybos ir pramonės rūmus, surengė tarptautinę konferenciją „Profesinio rengimo patrauklumo verslui didinimas“.

Verslininkai, profesinio rengimo mokyklų darbuotojai, profesinio orientavimo specialistai ir visi, besidomintieji specialistų rengimo klausimais bei galintis pasidalinti gerąja patirtimi, buvo kviečiami diskutuoti su Lietuvos, Norvegijos, Vokietijos, Suomijos, Olandijos, Lenkijos profesinio rengimo ekspertais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hansos parlamento vadovas, daktaras Jurgenas Hogeforsteris sakė, kad Lietuvos ekonomika turi gana didelį potencialą augti, jeigu darbo rinkoje bus pakankamai kvalifikuotų specialistų.

Todėl šaliai labai svarbu imtis ryžtingų žingsnių profesinio rengimo srityje, kad verslui netrūktų specialistų. Ypač daug dėmesio reikėtų skirti aukštųjų technologijų specialistams rengti.

Švietimas – tai irklavimas prieš srovę. Kas nustoja irkluoti, tą nuneša srovė“, – oficialiame parodos atidaryme kalbėjo svečias.

Hansos parlamentas, kuriame Lietuvai atstovauja Panevėžio ir Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai, savo veiklos prioritetu laiko mažas įmones.

REKLAMA

Pasak J.Hogeforsterio, vidutinės ir smulkios įmonės yra ekonomikos šerdis, nes jos sukuria iki 70 procentų visų darbo vietų.

Todėl į jų poreikius tiek specialistų, tiek įstatymų bazės ir kitais klausimais būtina reaguoti operatyviai ir lanksčiai.

PPPAR prezidentas S.Gailiūnas, paklaustas, ar verslininkai galvoja apie tai, kaip Lietuvoje parengtus aukštos kvalifikacijos specialistus sulaikyti, kad jie neemigruotų, atsakė, kad tokie darbuotojai ateityje dar labiau bus motyvuojami darbo užmokesčiu.

Jis mano, kad Lietuvoje ekonominė situacija gerės, tad tokių specialistų poreikis tik augs.

REKLAMA

Verslui ir švietimui būtina dirbti ranka rankon todėl, kad darbo rinkai būtų rengiami tokie darbuotojai, kuriems po mokslų baigimo netektų eiti į darbo biržą ar ieškoti laimės užsienyje, o verslininkams – skųstis, kad trūksta specialistų.

Švietimo ir mokslo ministro G.Steponavičiaus teigimu, šiuo metu Lietuvoje vyksta profesinio rengimo sistemos reforma – siekiama suteikti galimybę verslui turėti įtakos rengiant specialistus.

S.Gailiūno nuomone, švietimo sistema turėtų orientuotis ne tik į samdomų darbuotojų, bet ir potencialių verslininkų, galinčių susikurti darbo vietą sau ir kitiems, rengimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PPPAR prezidentas švietimo ir mokslo ministrui siūlė įtraukti verslumo ugdymo pamokas į vidurinių mokyklų aukštesniųjų klasių mokymo programas.

Rekordo nesumušė, bet išsiplėtė

Šiais metais „Expo Aukštaitija 2011“ parodoje dalyvauja apie 180 įmonių, bendrovių, organizacijų. Gausu Panevėžio, apskrities, įvairių šalies miestų švietimo įstaigų.

Nors pernai parodoje buvo rekordinis dalyvių skaičius – 190, šiemet jos plotas didesnis.

Pirmą kartą mugėje pakviesti dalyvauti amatininkai.

Be išskirtinio dėmesio profesiniam rengimui, šiemet dar viena parodos naujovė – pristatomos inovacinės energetikos technologijos.

Mugėje – naujausios kartos šilumą saugančios stogų dangos, fasadų šiltinimo medžiagos, krosnelės, židiniai, šilumos siurbliai, atsinaujinantys energijos šaltiniai, vėjo generatoriai, saulės baterijos ir kolektoriai, infraraudonųjų spindulių šildymo technologijos ir kt.

REKLAMA

Šioje parodoje-mugėje, kaip ir ankstesnėse, akys raibsta nuo įvairių skanėstų, modernių buities prietaisų, kosmetikos, sveikatinimo ir kitokių prekių.

Parodos lankytojai gali pamaloninti ir savo sielas – jiems paruošta kultūrinė ir muzikinė programa.

Vakar jiems koncertavo grupė „N.E.O.“ ir Raigardas Tautkus. Šiandien ir rytoj bus galima stebėti įvairių miesto šokių kolektyvų pasirodymus, koncertus, bus svečių iš Latvijos bei Švedijos.

Parodos dalyviai galės pamatyti 2010–2011 metų svarbiausių miesto įvykių vaizdo metraštį, vaizdo medžiagą apie Europos vyrų krepšinio čempionatą.

REKLAMA

Aukcionas prasidėjo nuo laikrodžių

Ketvirtą kartą mugėje dalyvaujantys Lietuvos muitinės Kauno teritorinės muitinės pareigūnai savo stende demonstruoja kontrabandos ir jos slėptuvių pavyzdžius, konfiskuotų garsių prekių ženklų klastotes, saugomų nykstančių pasaulio augalų ir gyvūnų ar dirbinių ir jų dalių pavyzdžius.

Vakar muitinės kinologai parodė, ką gali jų keturkojai augintiniai.

Muitininkų organizuotas konfiskuotų prekių aukcionas sutraukė gausų dalyvių ir dar gausesnį smalsuolių būrį.

Rusų gamybos laikrodžiai „Komandirskije“ ir „Pobeda“, kurių pradinė kaina buvo 9 litai, parduoti keliasdešimt kartų brangiau. Tiesa, laikrodžių pradinė kaina nebuvo pati mažiausia.

Pačių pigiausių konfiskuotų prekių – laikrodžio-radijo imtuvo „Artech“ pradinė kaina buvo 1 litas, o radijo imtuvo „Sonitec“ – 2 litai.

Aukcione buvo parduodami ir trys automobiliai – 1998 metų SAAB, jo pradinė kaina 3528 litai, 1999 metų VAZ-2110, pradinė kaina 735 litai, 2001 metų „Dodge Neon“ pradinė kaina buvo 3430 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų