REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

657 kilometrų aukštyje virš Žemės skriejantis palydovas „Aquarius“ pradėjo preciziškus pasaulio jūrų ir vandenynų sūrumo matavimus. Jie padės mokslininkams geriau suprasti globalius kritulių susidarymo, vandens garavimo ir  jūrų srovių procesus.

REKLAMA
REKLAMA

„Aquarius“ palydovą NASA raketa į numatytą orbitą iškėlė šių metų birželio 10 dieną. „Aquarius“ tyrimų programą finansavo ir joje dalyvauja ne tik JAV, bet ir Argentina, Brazilija, Kanada, Prancūzija ir Italija. Pranešama, kad po palydovo mokslinių prietaisų kalibravimo ir tikrinimo buvo  pradėta vykdyti matavimų programa, o remiantis pirmaisiais pustrečios savaitės stebėjimų duomenimis sudarytas pirmasis pasaulyje itin tikslus Žemės jūrų sūrumo žemėlapis, skelbia „Space.com".

REKLAMA

„Aquarius“ prietaisai yra tokie jautrūs, kad palydovas gali fiksuoti vandens sūrumo skirtumus, siekiančius vos dvi tūkstantąsias jo dalis. Tai maždaug atitinka 4 litrų talpos inde ištirpintą vieną aštuntąją arbatinio šaukštelio druskos.  Mokslininkų teigimu, net subtilūs druskingumo skirtumai daro didelį poveikį vandenynų temperatūrai ir cirkuliacijai, o tai savo ruožtu įtakoja visą planetos klimatą. Itin tikslūs vandenynų sūrumo matavimai padės kurti tikslesnius klimato modelius, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal „Aquarius“ tyrimų programą jūrų druskingumo matavimai iš kosmoso bus vykdomi vieną kartą per savaitę 3 artimiausius metus. Pirmajame pagal gautus duomenis sudarytame jūrų sūrumo žemėlapyje dominuoja kelios spalvos. Geltona ir raudona žymi didelio, o mėlyna ir violetinė – žemo vandens sūrumo sritis. Juodai nuspalvintos sritys reiškia, kad šiose pasaulio vietose buvo surinkta per mažai matavimo duomenų.

Žemėlapis patvirtino jau anksčiau mokslininkams žinomas didelio druskingumo sritis subtropikuose, o taip pat tai, kad vidutinis Atlanto vandenyno sūrumas yra didesnis už Ramiojo ir Indijos vandenynų sūrumą. Kaip ir tikėtasi, mažesnio sūrumo sritys buvo užregistruotos vadinamosiose liūčių  juostose palei pusiaują bei Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų dalyje.

Pasak mokslininkų, šie skirtumai susiję su vandenynuose vykstančiais didelio masto garavimo ir kritulių susidarymo procesais, į jūras įtekančių upių poveikiu ir vandenynų cirkuliacijos sistema. „Aquarius“ prietaisai fiksuoja, kaip šios savybės keičiasi laiko požiūriu ir tiria jų poveikį klimato ir orų pokyčiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų