REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalų ir centro sąjungos ir Tautos prisikėlimo partijos pirmininkai pasirašys politinę deklaraciją dėl partijų susijungimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai įvyks jau šį ketvirtadienį, Seime, II rūmų spaudos konferencijų salėje. Tą pat dieną bus pateiktas prašymas Seimo sekretoriatui dėl Jungtinės (Liberalų ir centro sąjungos ir Tautos prisikėlimo partijos) frakcijos pavadinimo pakeitimo. Jungtinė frakcija taps Liberalų ir centro sąjungos frakcija.

REKLAMA

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) bei Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovai Seime į bendrą frakciją susijungė lygiai prieš metus – 2010 rugsėjo 21 d. Esant sklandžiam bendram darbui Seime, buvo nuspręsta suvienyti jėgas ir partijų lygmenyje.

Deklaracijoje, kurią ketvirtadienį pasirašys Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas ir Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas Arūnas Valinskas, aptariami bendros politinės veiklos prioritetai ir dalyvavimas 2012 Seimo rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

LiCS ir TPP deklaracijos pasirašyme ketina dalyvauti abiejų partijų atstovai Seime ir Vyriausybėje, – pabrėžiama Jungtinės frakcijos pranešime spaudai.

Politologas Antanas Kulakauskas portalui „Balsas.lt“ sakė, kad jo nestebina A. Valinsko ir ir A. Čapliko jungtuvės. „Manau ta dalis TPP, kuri nenori grįžti iš Seimo į ankstesnes vietas, ieško būdų išlikti aukštojoje politikoje. Kalbant apie naudą, kurią gaus LiCS, sunku pasakyti kaip bus. A. Valinskas yra žinomas ir nors jo daug kas nemėgsta, bet už jį balsuos ta mažuma, kuri mėgsta. LiCS, kaip ir Liberalų Sąjūdis, neturi didelio elektorato, tad gal kažkokios naudos ir gaus“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kulakauskas pritarė minčiai, kad panašūs susijungimai ir prisijungimai tęsis ir intensyvės rinkimams artėjant, tačiau nesiėmė spėlioti ar įvairių pakraipų liberalai galiausiai imtųsi telktis apie Artūrą Zuoką, jei šiam sėkmingai sektųsi kurti patetines struktūras ir kurti ne Vilniaus, o nacionalinio masto darinį.

Pavyzdžiui Liberalų Sąjūdis turi mažą, tačiau ištikimą elektoratą, tad sunku prognozuoti, kaip jis reaguos, jei bus pasiprašyta į A. Zuoko glėbį arba nutarta susijungti visiems – nuo Liberalų Sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio iki A. Valinsko ir A. Zuoko“, – abejojo jis.

REKLAMA

Dekalogo į programą neberašys

TPP lyderis A. Valinskas į portalo „Balsas.lt“ klausimą ar Dešimt Dievo įsakymų, kuriuos partija skelbė savo programa eidama į Seimo rinkimus, bus įtraukti į Jungtinės partijos partijos programą, atsakė, kad tai nebūtina. „Dekalogas niekada neprieštaravo ir negalėjo prieštarauti liberalizmo principams. O dėl to, kad mūsų indėlis mažesnis, kad susijungia mažesnis su didesniu, tai galiu pajuokauti, kad kai kurie dideli atsiranda ir tuomet, kai susijungia vyras su moterimi“, - juokavo jis.

REKLAMA

Pasak A. Valinsko, į LiCS jis ir jo bendražygiai atsineša tam tikrą entuziazmą ir patirtį. „Ji skaudi, bet kuo skaudesnė, tuo vertingesnė“, - sakė politikas.

A.Valinskas sakė, kad neatmeta ir tolesnių liberalių jėgų vienijimosi galimybių. Paklaustas ar jungtųsi ir su A. Zuoku, sakė: „Dėl pastarojo nelabai galiu kalbėti, nes kol kas nėra net tokios partijos. Yra tik savivaldos rinkimams sukurtas darinys. O dėl vienijmolsi proceso, tai mes tokią mintį išsakėme dar prie 2008 metų priesaiką Seime. Jau tada sakiau, kad būtent taip įsivaizduojame šių jėgų ėjimą į 2012 metų Seimo rinkimus. Tada nubrėžėme bent tam tikrus riboženklius, pasirašydami tam tikrus susitarimus bent jau su tuo pačiu Liberalų Sąjūdžiu. Mes jam ilgai laikėme ištiesę ranką, bet ilgai ištiestą belaikant – ranka pavargsta. Tad ir toliau liekame pasiryžę ją ištiesti, tik laikinai įsidedame į kišenę“, - aiškino A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Čaplikas: partijų per daug

LiCS pirmininkas A. Čaplikas nebuvo linkęs plačiau komentuoti susijungimo motyvų ir sakė poziciją pagrįsiąs rytdienos spaudos konferencijoje. „Tiesiog visada maniau, kad partijų Lietuvoje yra per daug. Jų susiliejimas leidžia sutelkti politinį, organizcainį ir intelektualinį potencialą. Kviesčiau ir kitas partijas sekti mūsų pavyzdžiu ir kurti ideologiškai pagrįstus, aiškius blokus. Europoje krypčių yra trys: socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai. Mes tai ir darome – kuriame stpirpią liberalų partiją“, - sakė A. Čaplikas portalui „Balsas.lt.

REKLAMA

***

TPP 2008 metų Seimo rinkimuose gavo 15,10% balsų ir 13 mandatų daugiamandatėje apygardoje (antra vieta po Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD)), viso – 16 mandatų. LiCS atiinkamai surinko (5,34% - 5) – 8.

Abi partijos įėjo į valdančiąją koaliciją, kartu su Liberalų Sąjūdžiu ir TS-LKD. Nuo TPP vėliau atskilo dalis narių, suformavusių Krikščionų frakciją. Vyriausybėje abi partijos kontroliuoja po dvi ministerijas.

Pagal rugpjūčio mėnesį atliktas sociologines apklausas, jei Seimo rinkimai vyktų šiandien, abi partijos liktų už parlamento ribos, nes neįveiktų 5 procentų barjero. Už LiCS, anot sociologų, balsuotų 1,5 proc., o už TPP – vos 0,1 proc. rinkėjų balsų. Liberalų Sąjūdis balansuotų ties 5 procentų riba.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų