REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai nepavyksta išsivaduoti iš šešėlio. Tokia išvada darytina paskelbus sulaikytų kontrabandinių prekių skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Mastai didėja

Kaip portalui balsas.lt teigė Muitinės departamento komunikacijos skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė, 2011 metais sausį–birželį Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė kontrabandinių prekių daugiau nei už 44 mln. litų.

REKLAMA

Minėtu laikotarpiu akcizais apmokestinamų prekių sulaikyta daugiau nei už 42,8 mln. litų.

Akcizinių prekių sulaikymo atvejų per šių metų pirmąjį pusmetį (2 083), palyginti su 2010-ųjų tuo pat laikotarpiu (1 927), nustatyta 8,1 proc. daugiau.

Manoma, kad neretai kontrabandines prekes veža ir plačiai pagarsėjusios vežėjų kompanijos. Tačiau tokie atvejai itin retai atskleidžiami.

Iškalbingas faktas

Neoficialių portalo balsas.lt šaltinių duomenimis, 2002 metais Lietuvos muitininkai sulaikė bendrovės „Transekspedicija“ sunkvežimį, vežusį į Norvegiją 738 700 vienetų cigarečių. Įdomiausia, kad šiandien bendrovės „Transekpedicija“ vadovas Vidmantas Pelėda yra Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ TIR ir muitų komiteto narys.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinia, šio komiteto jurisdikcijoje yra vežėjų, dirbančių TIR sistemoje, važiuojančių į Rusiją, Kazachstaną bei kitas ne Europos Sąjungos šalis, vertinimas.

Jei minėtas komitetas nusprendžia, kad kuris nors narys padarė šiurkštų pažeidimą ar nusižengė TIR konvencijai, komiteto sprendimu jis gali būti šalinamas iš TIR sistemos. Vadinasi, faktiškai jis nebegali vykdyti su TIR dokumentais jokių gabenimų į minėtas šalis.

„Pagal TIR konvencijos 38 straipsnį, šalis, užfiksavusi tokį pažeidimą, turi teisę panaikinti TIR turėtojo leidimo galiojimą. Tokiu atveju to nebuvo padaryta. Kodėl, reikėtų teirautis tos užsienio valstybės muitinės. Sprendžiant, kad bendrovė „Transekspedicija“ vadovas V. Pelėda yra Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ TIR ir muitų komiteto narys. Tai yra vidinis „Linavos“ organas, tad muitinė neturi įtakos šio komiteto sudėčiai bei veiklai“, – kalbėjo H. Rukšėnienė.

 

 Muitinės pažyma apie bendrovės „Transekspedicija“ krovinį (nuotr. Balsas.lt)

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų