• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė darbo inspekcija, kad ir kiek daug dėmesio nelegaliam darbui skyrusi, skaičiuoja išaugusį pažeidimų skaičių. Inspektoriai tikina norintys pagelbėti verslui, todėl nenuolaidžiausiantys samdantiesiems nelegalus.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė darbo inspekcija pasiryžusi iš baubo tapti patarėja verslininkams. Tačiau primena, jog vis dėlto liks kontroliuojančia institucija – netaps konsultacine bendrove.

REKLAMA

Valys sektorius

Pasak Valstybinės darbo inspekcijos vadovo Viliaus Mačiulaičio, pirmiausia bus orientuojamasi į pagalbą verslui įgyvendinant teises ir pareigas, padedama suprasti, kaip reikia elgtis, ką atlikti, kad įmonėje nebūtų pažeidimų.

Veiklos prioritetų nustatyme svarbi projektinė veikla, tai yra darbas su rizikingiausiais sektoriais. Tikrinama ne tai, kas papuolė, bet sektoriai, kuriuose darbuotojai patiria daugiausia traumų, yra didžiausia nelegalaus darbo tikimybė. Taigi tikrintojų prioritetas bus statybos, lentpjūvės.

REKLAMA
REKLAMA

„Išvalysime sektorių po sektoriaus“, – tikisi V. Mačiulaitis ir primena: „Švelnaus tikrintojo vaidmuo tikrai nebus atliekamas kalbant apie nelegalų darbą.“

Darbo inspektoriai kelis kartus jau yra tikrinę prekybos centrus ir teigia, jog gauti rezultatai – neblogi. Tačiau šiemet dėl nelegalaus darbo patikrinta gerokai daugiau įmonių, tad ir pažeidimų aptikta atitinkamai daugiau.

Pastebėta, kad klasikinio nelegalaus darbo būna mažai – jis keičiamas darbo laiko slėpimu. Žmogus faktiškai įdarbinamas, tačiau realiai dirba ilgiau, nei numatyta darbo sutartyje. Tokiu būdu nuslepiamos pajamos ir mokesčiai, be to, nukenčia ir darbuotojo socialinės garantijos. Atsitikus nelaimingam atsitikimui, susirgus ar tiesiog sulaukus pensinio amžiaus, tokia padėtis skaudžiai atsiliepia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, nelegalus darbas daro nuostolių ir valstybei. V. Mačiulaičio teigimu, vienas šalies bankas yra apskaičiavęs, kad nelegalus darbas sudaro apie 8 proc. šešėlinės ekonomikos. „Tai milijardai, kurie vaikšto išvengiant mokesčių mokėjimo. Slepiamas kiekis yra milžiniškas“, – neabejoja jis.

Stabdyti tegali žodžiais

Penkiose šalies apskrityse veikia mobilios nelegalaus darbo kontrolės grupės. Dirbama net savaitgaliais.

Bene stipriausia inspektorių komanda darbuojasi sostinėje. Panevėžio apskrities mobilioje nelegalaus darbo kontrolės grupėje dirba mažiau žmonių, tačiau situacija keičiasi – vakar kaip tik vyko konkursas į tuščius inspektorių etatus.

REKLAMA

Kaip teigia Valstybinė darbo inspekcija, kol kas tokios grupės nėra tokios, kokių norėtųsi – kitose šalyse veikia ir sukarintos įstaigos, turinčios termokameras, sraigtasparnius, kitos specialiosios įrangos. Viso to prireikia, nes inspektoriai dirba darbą, kur neišsiverčiama be fizinės kontrolės: reikia pagauti nelegalus, nustatyti jų asmenybę. Dabar į pagalbą pasitelkiami kitų tarnybų atstovai: policijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, „Sodros“.

Pasak V. Mačiulaičio, sučiupti nelegalius darbuotojus darbo vietoje neretai tampa išbandymu. Vilniuje būta atvejo, kai statybose dirbo apie pusšimtį darbininkų, kurie, inspektoriams atvykus tikrinti dėl nelegalaus darbo, pradėjo šokinėti net ir pro antro aukšto langus.

REKLAMA

„Operatyvių darbo priemonių inspektoriai neturi. Vienintelė priemonė – gėdinti bebėgantįjį, – pripažįsta VDI vadovas.

Dauguma dar bijo kreiptis

Kovodama su nelegaliu darbu VDI ne tik organizuoja seminarus darbdaviams šviesti. Patys darbdaviai irgi gali paprašyti inspektorių patikrinti jų bendrovę. Nauda būna akivaizdi: jei surandamos bėdos, verslininkas nėra baudžiamas – tik informuojamas, ką įmonėje reikėtų susitvarkyti.

„Kviečiasi tie, kuriems rūpi verslo ateitis“, – neišskiria kurio nors verslo sektoriaus VDI Piliečių prašymų tyrimo ir analizės skyriaus vedėjas Jonas Gricius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmonės jau pradėjo naudotis tokia galimybe, tačiau pastebima, kad kol kas drąsesnis yra stambesnis verslas – mažesnieji dar abejoja. „Natūralu, kad bijo, – supranta V. Mačiulaitis. – Esame kontrolės įstaiga, tad nuogąstaujama, kad galime nubausti, užsisėsti.“ VDI vadovas tikina, kad inspektoriai griežti tiems, kurie nenori tvarkytis, vis dar turi nelegalių darbuotojų.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų