REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Černobylio atominės elektrinės sprogimo pasekmės iki šiol sunkiai prognozuojamos. Tos avarijos likvidavime dalyvavusieji, kurie dar išliko gyvi, sveikata pasigirti negali – dauguma jų kenčia nuo sunkių ir vis ūmėjančių ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ypatingo dėmesio nei iš valdžios, nei iš visuomenės visai Europai kilusį pavojų tramdę, avariją likvidavę žmonės nesulaukia, vis dėlto jiems sunkiai susirgus yra galimybė gauti vienkartines kompensacijas.

REKLAMA

Moka savivaldybės

Šiuo metu tas kompensacijas moka savivaldybės. Kaip teigia Panevėžio miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė, vienkartinių kompensacijų černobyliečiams išmokama vos po kelias per metus.

Minimos vienkartinės kompensacijos černobyliečiams iš kitų išsiskiria tuo, kad tam pačiam dalyviui gali būti skiriamos ne vieną kartą, o kiekvieną kartą, kai pablogėja sveikata ar mirties atveju. Lietuvoje šią paramą dabar gauna apie 180 žmonių, dalyvavusių likviduojant Černobylio elektrinės avariją ir patyrusių žalą šio pavojingo darbo metu.

REKLAMA
REKLAMA

Perims „Sodra“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras pasiūlė, ministrų kabinetas tam pritarė, tad greičiausiai nuo 2012 metų vienkartines kompensacijas žmonėms, patyrusiems žalą likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, skirtų ir mokėtų „Sodros“ teritoriniai skyriai.

Manoma, kad tokie pokyčiai bus naudingi, nes pagreitins minėtos paramos skyrimą. Nuo kitų metų pradžios nukentėjusieji vienkartines kompensacijas galės gauti kur kas greičiau nei dabar, kadangi bus išvengiama klaidų ir netikslumų, pasitaikydavusių iki šiol, neturint galimybių remtis bendra duomenų baze.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perėjus prie naujovių, tokių problemų, tikimasi, bus išvengta, nes informaciją ir duomenis, įrodančius santuokos ar giminystės ryšį, „Sodra“ galės rasti pati, tad nebereikės papildomai pateikti tų dokumentų, kurie yra Gyventojų registre. Tai padaryti reikėtų tik tuo atveju, jei minėtų duomenų nebūtų šiame registre.

Laukia, kol sumokės

Lietuvos judėjimo „Černobylis“ Panevėžio skyriaus pirmininkė Vida Trakelienė mano, kad mokėjimo perkėlimas į kitą įstaigą gali žmonėms būti naudingas. „Gal greičiau tokiu būdu pinigus gaus. Dabar pateikus prašymą kartais reikia ilgokai palaukti, žmonės nervinasi, kasdien laukia pinigų, juk sunkiai sergantiesiems ir išlaidos vaistams didžiulės. Bet kartais tenka gerokai palaukti“, – sakė pirmininkė.

REKLAMA

Panevėžio skyrius vienija apie 160 Černobylio avariją likvidavusių miesto ir rajono gyventojų.

Šiuo metu 3 žmonės laukia, kol jiems bus išmokėtos vienkartinės kompensacijos, du tvarko dokumentus prašymams pateikti.

Savivaldybių socialinės paramos skyrių darbuotojams netrukus gali prisidėti papildomo darbo, teks užsiimti kompensacijų mokėjimo funkcijų perdavimu. Remiantis ministrų kabineto patvirtintu nutarimu, savivaldybės yra įpareigojamos iki šių metų gruodžio „Sodrai“ pateikti duomenis apie 1992–2011 metais jau išmokėtas kompensacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų