REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus meras Artūras Zuokas siūlo Vyriausybei keisti didmeninės ir mažmeninės prekybos alkoholio produktais licencijavimo taisykles ir uždrausti išsinešti gėrimus ir iš naktinės prekybos alkoholiu vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Mero teigimu, dabar įsigyti alkoholinių gėrimų galima ir po 22 valandos, nors įstatymai tokią galimybę riboja. Nuo 2009-ųjų sausio 1 d. išduotų licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais skaičius rodo, kad padaugėjo žemesnio lygio viešojo maitinimo įmonių, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais. Dėl to neįmanoma uždrausti prekybos alkoholiu po 22 valandos.

REKLAMA

Todėl, siekdama sumažinti naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais, Vilniaus savivaldybė pasiūlė Vyriausybei pakeisti licencijas įrašant pardavimo būdą – alkoholinius gėrimus vartoti vietoje. Įgyvendinus šį A. Zuoko pasiūlymą, gėrimų nebūtų galima nusipirkti ir išsinešti.

Nemažai Vilniaus miesto savivaldybėje buvusių mažmeninės prekybos įmonių, įvedus prekybos laiko apribojimą, pakeitė veiklos rūšį ir iš parduotuvių tapo viešojo maitinimo įmonėmis, prekiaujančiomis alkoholiniais gėrimais. Šiuose baruose, užkandinėse naktinė prekyba paprastai vyksta pro langelį, parduodant alkoholinius gėrimus išsinešti. Pastebima ir nauja tendencija, kad kavinėse ir baruose vienkartinėse stiklinėse galima įsigyti ir išsinešti net alkoholinius kokteilius.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje išduota per 200 licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais baruose visą parą.

Naktinio reido metu meras įsitikino, kad prekyba „girdyklose“ klesti, čia parduodami alkoholiniai gėrimai išsinešti nepilnamečiams, vienas 18 metų nesulaukęs jaunuolis gėrimus vartojo tiesiog bare. Šios „girdyklos“ skendi šiukšlėse, nosį riečia šlapimo smarvė. Kai kurios prastos reputacijos centrais tapusios „girdyklos“ veikia net be iškabų.

Praėjusiame Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje pradėti svarstyti klausimai dėl šešių įmonių mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais apribojimo nuo 22 val. iki 08 val. Politikų akiratyje atsidūrė bendrovės „Bedita“ baras Pašilaičių g. 1, K. Jurevičiaus įmonei priklausantis baras Tujų g. 23A, įmonės „Giedrilina“ baras L.Asanavičiūtės g. 20A, įmonės „Likortas“ baras Viršuliškių g. 42 ir „Numėjas“ priklausantys barai Druskio g. 4A bei Fabijoniškių g. 75A.

Vilniaus miesto savivaldybė jau yra kreipusis į Ūkio ministeriją su siūlymais dėl būtinų įstatymo pataisų, kurios padėtų reguliuoti „girdyklų“ veiklą ne tik Vilniaus mieste, bet ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų