REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad eilės pas šeimos gydytojus yra retėjantis reiškinys, tačiau kalbinta šeima pasakojo vizito laukusi kelias savaites, o prie kabineto durų – dar valandą kitą.

REKLAMA
REKLAMA

Tenka už durų palūkuriuoti

Šiaulių gyventoja Kristina Liutvinienė su 11-mečiu sūnumi Dominyku pas gydytoją susiruošė dar liepą. Gavę talonėlį apsilankymui po pusantros savaitės, paskirtą dieną šiauliečiai atėjo laiku, tačiau eilėje laukė apie valandą.

REKLAMA

„Mes, tėveliai, jau esame pripratę prie eilių – vienais metais laukėme daugiau nei valandą. Tikiu, kad su nepatogumais susiduria ir kitos motinos, juk ta pati eilė skirta ir ligoniukams, ir atėjusiems dėl pažymų“, – tvarka stebėjosi K.Liutvinienė.

Keturių vaikų motina džiaugėsi, kad būsimam penktokui nenustatė jokių sveikatos sutrikimų – eiles pas specialistus moteris vadino „kosminėmis“. Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Šeimos sveikatos skyriaus vyr. specialistė Valerija Milda Tabarienė teigė, kad pastaruoju metu ministerija nesulaukia panašių nusiskundimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokių būta anksčiau, pabrėžiant, kad gydytojo specialisto konsultacijos galėtų būti suteiktos kur kas greičiau, jeigu būtų mokamos“, – ankstesnius priekaištus prisiminė V.M.Tabarienė.

Šiaulietės K. Liutvinienės nuomone, reikėtų keisti pažymų išdavimo tvarką, pavyzdžiui, skirti joms išduoti atskiras dienas ar gydytojus.

„Man tai labiau patiktų, nes pačiai yra tekę su sergančiu vaiku ilgai laukti eilėje, kol profilaktiškai atvykę pasitikrinti pacientai gaus sveikatos pažymas. Tačiau pripažįstu, kad pažymos – tikrai reikalingos, nes tai puiki proga sužinoti apie vaiko sveikatos būklę“, – dėstė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne penkių minučių darbas

Pasak Vilniaus centro poliklinikos Pirminės asmens sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos Ritos Judzentavičienės, dalis šeimų pažymomis pasirūpina jau baigiantis mokslo metams, tačiau nemažai jų vizitą pas gydytoją atideda rudeniui.

„Gydytojai gali išduoti sveikatos pažymą ir atvykus pasitikrinti į polikliniką po ligos. Tada tėvams siūloma pasinaudoti proga ir vaiko sveikatą patikrinti profilaktiškai. Jeigu vaikui per vasarą kas nors nutinka, jis apžiūrai turi ateiti pakartotinai“, – aiškino šeimos gydytoja.

REKLAMA

Per pirminei apžiūrai skirtas 20 minučių reikia spėti vaiką pasverti, pamatuoti kraujospūdį, patikrinti klausą, regą, nustatyti galimas lėtines ligas. Suradus tam tikrą patologiją, vaikas siunčiamas pas specialistą. Dažniausiai moksleiviams nustatomi regos sutrikimai, ydinga laikysena, skoliozė, plokščiapadystė, antsvoris, mažakraujystė.

„Profilaktinis patikrinimas turi būti atliekamas laikantis visų reikalavimų. Kai žmogus prašo tik išduoti pažymą, gydytojas teisingai elgiasi nepriimdamas tokio paciento – tai ne penkių minučių darbas“, – atkreipė dėmesį R.Judzentavičienė.

REKLAMA

Nors reikalaujama, kad vaiką pas šeimos gydytoją lydėtų bent vienas iš tėvų arba globėjų, kai kurie gydytojai ryžtasi vaikus apžiūrėti ir nedalyvaujant tėvams. Elena Makarevič iš Švenčionių rajono Adutiškio miestelio pasakojo, kad pavasarį jos dukrą Kristiną kartu su visa klase į ambulatoriją tikrintis nuvedė mokytoja – taip ir tėvai, ir gydytoja sutaupė laiko.

„Dukra sakė, kad apžiūra buvo atlikta kokybiškai. Tėveliams tik buvo pasakyta, kad jeigu turime klausimų ar norime pasikonsultuoti, galime ateiti kartu su vaikais“, – pasakojo adutiškietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistų užtenka ne kiekvienai mokyklai

Nuo šių metų moksleivio sveikatos pažymoje turi būti ir odontologo išvados. Anot Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Šeimos sveikatos skyriaus vyr. specialistės V.M.Tabarienės, taip siekiama pagerinti informacijos perdavimą šeimos gydytojui, teikiančiam galutinę išvadą apie vaiko sveikatos būklę, įskaitant ir burnos sveikatą.

„Tai turėtų padėti šeimos ar vaikų ligų gydytojui efektyviau kontroliuoti, kad vaiko tėvai ar globėjai pasirūpintų savalaikiu vaiko burnos ir dantų ligų gydymu“, – odontologo reikšmę aiškino vyr. specialistė.

REKLAMA

Surinktos mokinių sveikatos profilaktinio patikrinimo pažymos keliauja pas mokyklose dirbančius visuomenės sveikatos specialistus. Apibendrinę duomenis, jie ne rečiau kaip kartą per metus pateikia informaciją mokyklos bendruomenei. Bėda tik ta, kad tokių specialistų yra ne kiekvienoje mokykloje – viena pareigybė steigiama 1000 arba 500 mokinių gyvenamosiose vietovėse, turinčiose 3000 arba mažiau gyventojų.

„Savivaldybės sveikatos priežiūrą mokyklose gali remti steigdamos visuomenės sveikatos specialistų pareigybes ir mažesniam mokinių skaičiui, nei nustatyta apraše. Tačiau kai kurios jų tvirtina netgi mažiau etatų, nei turėtų būti pagal mokinių skaičių. Tad kokiu etatu ir kiek specialistų dirbs mokyklose, priklauso tik nuo savivaldybių“, – pažymėjo Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Visuomenės sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Rita Sketerskienė.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduota pažyma kiekvienais metais privalo būti pateikta ugdymo įstaigai iki rugsėjo 15 d. 2008 metais sveikatos priežiūrą mokyklose vykdė 882 sveikatos priežiūros specialistai (2006 m. – 897, 2007 m. – 932).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų