REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik už dvi darbo valandas per dieną – beveik tūkstančio litų atlyginimas. Taip plačiai gyvena viešoji įstaiga „Sportas visiems“, organizuojanti 5-ąsias „Sportas visiems“ (TAFISA) žaidynes, kurias jau spėta prilyginti aferai. Į viešąją įstaigą susibūręs gausus būrys buvusių valdininkų ir politikų melžia ne tik apskrities savivaldybių biudžetus – nusitaikė ir Europos Sąjungos paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Grandioziniai biudžetai ir Monkės biznis

Skelbiant apie TAFISA žaidynių organizatoriams skiriamą paramą paprastai apsiribojama Šiaulių apskrities savivaldybių įnašu, per metus sudarančiu kiek per šimtą tūkstančių litų. Tačiau tai – tik ašaros jūroje to, kiek išleidžiama ir kiek dar bus išleista.

REKLAMA

Sutartį su TAFISA organizatoriais prieš porą metų pasirašiusi Vyriausybė įsipareigojo renginiui skirti pusketvirto šimto tūkstančių litų. Šiaulių apskrities savivaldybėms teks pridėti dar pusę milijono litų. Vien tik Šiaulių miesto valdžia 600 tūkstančių litų yra pažadėjusi skirti projekto viešinimui.

Šalies spaudoje skelbta, kad pradžioje žaidynių biudžetas buvo matuojamas 47 milijonais litų, vėliau apetitai susiaurėjo iki 8–15 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva už teisę organizuoti žaidynes turės sumokėti apie pusantro milijono litų. Be to, pati TAFISA organizacija iš visų už reklamą surinktų pinigų sau pasiims penktadalį.

Maža to – Lietuvos mokesčių mokėtojai privalės išlaikyti mažiausiai dešimt kiekvienos besivystančios šalies sportininkų – pasirūpinti jų komfortu ir apmokėti kelionės išlaidas. Planuojama, kad žaidynėse dalyvaus apie penki tūkstančiai „sportininkų“, kurių didelė dalis – iš besivystančių valstybių. Ambicingi klestinčios Lietuvos valstybės, o tiksliau – Šiaulių miesto,  užmojai, ar ne?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai pristigo fantazijos

Oficialiai Šiaulių miesto savivaldybė žaidynes organizuojančiai viešajai įstaigai „Sportas visiems“ kasmet sumoka 15 tūkstančių litų „mokestį“. Tačiau, jeigu paanalizuotume Šiaulių miesto tarybos sprendimus, tai paaiškėtų, kad juose sumose reikia pridėti dar daug daug nuliukų.

Valdininkai nesublizgėjo fantazija ir paramą žaidynėms „pakišo“ po nieko bendro neturinčių įvairių programų biudžetais – net ir švietimo, muzikavimo.

Pavyzdžiui, ką su sporto žaidynėmis bendro gali turėti programa, pavadinta „Lietuvos ir pasaulio berniukų chorų festivalio organizavimas“? Ogi tai, kad jai suteikta TAFISA kepurė ir šiais metais numatytas 145 tūkstančių litų finansavimas.

REKLAMA

„Neformaliojo ugdymo projekto vaikui ir šeimai ,,Laiminga šeima – laiminga vaikystė“ vykdymas“ – irgi TAFISA žaidynių „rungtis“. Šiai „rungčiai“ šiais metais numatyta skirti 240 tūkstančių litų, o ateinančiais – net 320 tūkstančių litų.

Savivaldybių ir valstybės biudžetas – ne vienintelė melžiama karvė. Nusitaikyta ir į ES pinigus. Žaidynėms siekiama gauti milijono litų (valdininkai mėgsta sąmatas su apvaliais skaičiais) ES paramą. Tam pasitelkta ir europarlamentarė Laima Andrikienė, viena iš Biudžeto pakomitečio vadovų, kurios padėjėja įdarbinta viešojoje įstaigoje „Sportas visiems“.

REKLAMA

Buvusiųjų priebėga

Šią savaitę Šiaulių bulvaru pražygiavo pučiamųjų orkestras, kurio palydoje šiauliečiai nustebo išvydę buvusią valdininkę Nataliją Borgerdt ir buvusią Šiaulių miesto tarybos narę, pensininkę Aldoną Augutienę. Paaiškėjo, kad buvusiosios moteriškės ne pavaduoja „dūdorius“ lydinčias ilgakojes šokėjas, o eisenoje dalyvauja kaip TAFISA žaidynių organizatorės.

Seniau Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja dirbusi N. Borgerdt   buvo įdarbinta viešosios įstaigos „Sportas visiems“ vadovo pavaduotoja. Pats vadovas – buvęs jos kolega, prieš kelerius metus Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėju dirbęs Kęstutis Petraitis. Jo iniciatyva, padedant eksmerui Genadijui Mikšiui, Šiauliai ir apsiėmė organizuoti renginį, kuris vargu ar kada nors atsipirks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etatų kalvė

Buvusi Šiaulių miesto tarybos narė A. Augutienė – jau minėtos europarlamentarės L. Andrikienės, kuri žaidynėms turėtų parūpinti milijoną litų, padėjėja. Viešojoje įstaigoje „Sportas visiems“ ji pradėjo dirbti praėjusių metų gruodžio pabaigoje. Ji pati prisipažino, kad tuo metu jau žinojo, kad į Šiaulių miesto tarybą nebepateks – partiečiai politikę nureitingavo į antrąjį dešimtuką.

K. Petraičio žodžiais, viešojoje įstaigoje pilnu etatu dirba 3 žmonės, o dar penki – puse etato. Kas šie žmonės, K. Petraitis neįvardijo. Neįvardijo ir sumų, kurios mokamos iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomai privačiai viešajai įstaigai.

REKLAMA

Kalbantis su A. Augutiene kilo įtarimas, ar skaičiuodamas etatus K. Petraitis nepasikuklino.

Ryšiuose su užsieniu – kalbos bėdos

Jokiais išskirtiniais sugebėjimais nepasižyminti buvusi Tarybos narė, konservatorė A. Augutienė negalėjo dorai paaiškinti, kokiu būdu ji buvo pasirinkta organizuoti tarptautinį renginį. O iš jos pasakojimų – ir vaidmuo ganėtinai kuklus. Daugiau kaip pusę metų iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikoma buvusi politikė pasigyrė, kad išsiuntė pasiūlymus žaidynėse dalyvauti užsienio lietuvių organizacijai, kad organizavo susitikimą su europarlamente L. Andrikiene, pavasarį vykusiose žaidynėse lydėjo jakutus. Pasididžiuodama pareiškė, kad užmezgė dar ir ryšius su „Maltos ordinu“. Tačiau nesugebėjo paaiškinti, kuo vargšams sriubą verdantis ordinas susijęs su sportu (šis ordinas rėmė dabar jau uždarytą vaikų dienos centrą, kuriam vadovavo A. Augutienė, prieš pradėdama krimsti valdišką duoną).

REKLAMA

Be to paaiškėjo, kad už ryšius su užsieniu atsakinga A. Augutienė turi bėdų su anglų kalba. Ji susirašinėja ir bendrauja tik rusų kalba, o bendrauti su ne buvusio „soclagerio“ šalimis pasamdyta anglų kalbos specialistė.

Solidūs atlyginimai

„Šiuo metu aš esu privatus asmuo ir galiu nekalbėti“, – „į vietą“ pastatyti žurnalistą mėgino A. Augutienė, tačiau priminus, kad valgo mokesčių mokėtojų apmokėtą duoną, nuleido sparnus.

Rusų kalbą mokanti buvusi politikė prisipažino, kad už ketvirtį etato jai mokamas 800 litų atlyginimas. Tai yra, už dvi valandas per dieną. Tokio dydžio atlyginimus gauna dauguma Šiaulių dirbančiųjų, ariančių aštuonias ir dar daugiau valandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek mokama kitiems darbuotojams, viešajai įstaigai vadovaujantis K. Petraitis neįvardijo. Pažadėjo tai padaryti ateityje (lauksime). Tačiau, jeigu išvestume proporciją su A. Augutienės alga, visu etatu dirbantis žmogus turėtų gauti per tris tūkstančius litų algos. Už tai, kad ateinančiais metais savaitę į Šiaulius papramogauti atvyks būrys saviveiklininkų soprtininkų.

„Repeticija“ kėlė graudulį

Nors TAFISA žaidynes Šiauliuose mėginama lyginti su Europos krepšinio čempionatu, šiemet surengta „repeticija“ – tarptautinės sporto žaidynės, kurios sukėlė graudulį. Iš esmės tai buvo netradicinių imtynių varžybos. Iš Jakutijos (Rusijos federacija), kitų Azijos šalių atvykę sportininkai, lydimi vietinių oligarchų, demonstravo lazdos tampymo rungtį, o kai kurių sportininkų pasirodymai labiau priminė liaudiškus šokius.

REKLAMA

Didžiąją dalį žiūrovų sudarė patys „sportininkai“ ir juos lydėjusios delegacijos.

Už mokesčių mokėtojų pinigus surengtose žaidynėse „sportininkai“ ateinančių metų rudenį mėtys kirvius, žais šaškėmis, vaikščios pasiremdami lazdomis, primenančiomis slidininkų, (vadinamasis šiaurietiškas vaikščiojimas).

Petras BUDRAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų