REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagaliau šalčiausios galaktikos žvaigždutės nebesislepia. Astronomai surado šešias nykštukines žvaigždutes, kurių temperatūra itin žema.

REKLAMA
REKLAMA

Naudodamiesi NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleskopu, jie pagaliau surado jau dešimtmetį nesėkmingai ieškotas vadinamąsias Y nykštukes – beveik žvaigždutes, rašoma newscientist.com.

REKLAMA

Y nykštukės yra šalčiausia rudųjų nykštukių klasė – į žvaigždes panašūs dangaus kūnai, kurių masė yra pernelyg maža, kad savo šerdyse degintų vandenilį. Taigi tokios „žvaigždutės nevykėlės“ nedega taip, kaip įprastos žvaigždės, tad spinduliuoja bangų ilgius, kurių teleskopai neužfiksuoja.

Visgi jos išskiria šiek tiek šilumos, kurią WISE gali pajusti. 2010 m. sausio – 2011 m. vasario mėnesiais šis teleskopas nuolat skenavo dangaus skliautą ir aptiko 100 rudųjų nykštukių.

REKLAMA
REKLAMA

Šešios iš pastarųjų ir buvo Y nykštukės – dangaus kūnai, žemesnės nei 226 laipsnių temperatūros.

Viena iš šių yra šaltesnė nei 25 °C, kita – 30 °C, taigi šios dvi žvaigždutės tampa pagrindinėmis kandidatėmis į šalčiausios žvaigždės titulą. Iki šiol žemiausia atrastos žvaigždės temperatūra buvo 100 °C.

„Prieš šį atradimą žinomos rudosios nykštukės buvo maždaug orkaitės temperatūros, – spaudos pranešime vaizdingai aiškina Davy Kirkpatrickas iš Pasadenos technologijos Instituto. – Atradus Y nykštukes, mes pagaliau ištrūkom iš orkaitės į vėsesnes namų dalis.“

Y nykštukės yra nutolusios maždaug per 9–40 šviesmečių nuo Saulės. Mūsų dangiška kaimynystė gali būti pilnutėlė dar neatrastų šių itin vėsių žvaigždelių. Tai patvirtina ir Michaelas Cushingas iš NASA laboratorijos Pasadenoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų