REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal autorines sutartis dirbantys asmenys turėtų būti labai budrūs ir nuolat sekti, kad privalomojo sveikatos draudimo įmokos kas mėnesį patektų į Privalomojo sveikatos draudimo fondą. Neatidieji gali likti nedrausti ir patirti nepatogumų.

REKLAMA
REKLAMA

Metų pradžioje pagal autorinę sutartį dirbti pradėjęs panevėžietis Eugenijus neapsiriko laiku pasidomėjęs, ar neturės problemų dėl sveikatos draudimo. Nedaug reikėjo ir jo sveikatos draudimas būtų nutrūkęs – dirbantiesiems pagal autorines sutartis reikalingas kasmėnesinis sveikatos draudimas.

REKLAMA

Gavęs užsakymą Eugenijus sutarė su darbdaviu, kad darbą jis padarys per tris mėnesius ir norėtų už kiekvieną mėnesį gauti sutartą sumą. Darbdavys pasirašė sutartį, kad, kai darbas bus baigtas, visa suma, atskaičius priklausančius mokesčius, bus pervesta į darbuotojo sąskaitą.

Sutaręs su darbdaviu, vyriškis dar paskambino į Ligonių kasą sužinoti, ar galima sveikatos draudimo įmokas sumokėti vienu metu už tris mėnesius, kai gaus atlyginimą. Jam buvo atsakyta, kad ne. Pinigus būtina mokėti kas mėnesį, tad Eugenijus tuos du mėnesius, iki kol buvo pervestas atlyginimas – nemaža pinigų suma, pats mokėjo įmokas – po 72 litus.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Klientų aptarnavimo skyrius pastaruoju metu sulaukė ir daugiau pagal autorines sutartis dirbančių asmenų nusiskundimų dėl jų sveikatos draudimo.

„Kai kurie žmonės tik kreipęsi į sveikatos priežiūros įstaigą sužinojo, kad nėra drausti privalomuoju sveikatos draudimu, nes už juos darbdavys ne kas mėnesį moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas“, – sako Klientų aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė Regina Gudašienė.

Ji primena, kad jeigu kūrybine veikla užsiimantiems gyventojams autorinis atlyginimas nėra išmokamas kiekvieną mėnesį, draudimas nutrūks. Tiesa, tai neliečia asmenų, kurie vykdo kokią nors kitą veiklą, yra drausti valstybės lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad draudimas nenutrūktų, dirbantiesiems tik pagal autorinę sutartį pirmiausia patariama išsiaiškinti, ar draudimas už juos mokamas kiekvieną mėnesį. Jei taip nėra, už tuos mėnesius, kuriais nebuvo išmokėtas autorinis atlyginimas, sveikatos draudimo įmoką asmuo privalo mokėti pats savarankiškai į Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą.

Gyventojai, dirbantys pagal autorinę sutartį (išskyrus tuos, kurie dar gauna ir darbo užmokesčio pajamas arba yra draudžiami valstybės lėšomis), kas mėnesį moka 9 procentus nuo minimalios mėnesio algos – šiuo metu tai yra 72 Lt.

REKLAMA

Pasibaigus kalendoriniams metams asmuo turi perskaičiuoti sumokėtas įmokas: iš viso per metus jos turi sudaryti 9 procentus 12 minimalių mėnesio algų. Tai yra 864 litus.

Faktiškai sumokėtos įmokų sumos ir mokėtinos įmokų sumos skirtumą, jei toks susidaro, gyventojas turi sumokėti iki gegužės 1 d. Jei susidaro permoka, ją galima susigrąžinti deklaruojant pajamas.

Žmogus, kuris iki autorinės sutarties pasirašymo nebuvo draustas, laikomas draustu nuo ketvirto mėnesio, jei prieš tai 3 mėnesius iš eilės už jį buvo mokamos arba jis pats mokėjo įmokas, arba nuo tos dienos, kai jis sumokėjo 3 mėnesių minimalaus atlyginimo dydžio įmoką ir einamojo mėnesio įmoką.

REKLAMA

Tokia įmokų mokėjimo tvarka taip pat taikoma ir atlikėjams bei sportininkams (išskyrus asmenis, besiverčiančius atitinkama individualia veikla), kurie pajamas iš atlikėjo ar sporto veiklos gauna ne kiekvieną mėnesį, nevykdo jokios kitos veiklos, dėl kurios jiems atsirastų prievolė mokėti įmokas. Tais mėnesiais, kuriais negaunama pajamų iš atlikėjo ar sporto veiklos, įmokas tenka mokėti savarankiškai.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų