REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atpalaiduojamasis masažas daugeliui mūsų yra rožinės svajonės apie tobulą poilsį viršūnė. Svarbu tik neprašauti renkantis specialistą. Juk masažo galia didžiulė: gali išgydyti nevaisingumą, o gali sugadinti širdį.

REKLAMA
REKLAMA

Masažo specialistai tvirtina, jog visų ligų šaknys glūdi stubure. Todėl taisyklingas masažas gali padaryti stebuklus – išgydyti ir astmą, ir opą, ir migreną.

REKLAMA

Visos ligos nuo stuburo?

Mūsų kūnas nėra atskirų organų rinkinys, o vieninga sistema, kurios visos dalys yra tarpusavyje susijusios. Anot masažuotojų, toje sistemoje skrandis, inkstai, plaučiai ir visa kita nuolat palaiko ryšį su stuburu nervų skaidulomis, siųsdami jam signalus apie visas savo bėdas.

Stuburo srityje atsiradęs „mazgelis“ – sukietėjimas – yra pirmasis pavojaus varpelis, įspėjantis apie būsimą ligą, – sako specialistai. Ir atvirkščiai: bet kokia stuburo liga trukdo nerviniams impulsams patekti į audinius ir ląsteles. Taigi pagal žmogaus stuburo būklę išmanantis masažuotojas gali nustatyti, kokia liga kamuoja pacientą arba kamuos netrukus.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienai savas organas

Skirtingos stuburo sritys yra atsakingos už skirtingą organą ar kūno dalį:

Kaklo sritis – smegenų kraujotaka, akys, liežuvis, kakta, veido nervai, dantys, nosis, burna, balso stygos, kaklo raumenys, skydliaukė, alkūnės.

Krūtinės sritis – riešai, delnai, pirštai, stemplė, širdis, plaučiai, bronchai, krūtinės ląsta, tulžies pūslė, kepenys, saulės rezginys, skrandis, kasa, blužnis, inkstai, šlapimo kanalas, plonoji ir storoji žarnos.

Juosmens sritis – apendiksas, akloji žarna, lyties organai, šlapimo pūslė, apatiniai nugaros raumenys, šlaunikauliai, sėdmenys, blauzdos, kulkšnys, pėdos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kryžkaulio sritis – tiesioji žarna.

Rankos vietoj skalpelio

Masažo istorija skaičiuojama nuo seniausiųjų laikų. Pats Hipokratas dar IV–V amžiais prieš mūsų erą rašė apie jo naudą gydant sąnarių ligas.

Atsiradus krikščionybei, masažas buvo apleistas kaip pagoniška apeiga. Tik prieš kokius 300 metų susidomėjimas šiuo gydymo metodu vėl ėmė pamažu atgimti.

Šiais laikais išskiriamos dvi masažo sistemos – europietiškoji ir rytietiškoji. O štai masažo rūšių suskaičiuojama devynios galybės. Skirtingi specialistai laikosi skirtingos klasifikacijos, tačiau beveik į visas jas patenka gydomasis, sportinis, vaikų, profilaktinis, kosmetinis, taip pat kriomasažas, arba masažas šalčiu.

REKLAMA

Kuo gi gali padėti įvairias masažo technikas įvaldęs specialistas? Ir kam jis gali padėti?

Patys masažuotojai sako, jog bene dažniausiai juos lanko sergantieji osteochondroze. Tai pagrindinė iš stuburą pažeidžiančių ligų. Dėl ataugų (druskų sankaupų) audiniuose, raiščiuose ir kraujagyslėse sutrinka medžiagų apykaita, raumenys praranda tonusą, kaulų audinys neaprūpinamas maistingosiomis medžiagomis, todėl nėra, kas fiksuotų juos vietoje. Todėl koks nors slankstelis būtinai pasislenka iš savo vietos ir atsiranda disko prolapsas, išvaržos.

REKLAMA

Masažas padeda be operacijos sumažinti stuburo išvaržas. Tačiau tai dar toli gražu ne viskas, ką gali kvalifikuoto masažuotojo rankos.

Ir jaunystės eliksyras

Masažu galima išgydyti daugelį širdies kraujagyslių ligų, nes jis gerina kraujotaką. Taisyklingu masažu, teigiama, įmanoma išgydyti net nevaisingumą, jeigu jo priežastis slypi stuburo juosmens srities ligose.

Jei nevaisingumą sukėlė uždegimas, infekcija, suaugimai, masažas gali padėti susilaukti kūdikio, nes, kaip minėta, tai aktyvina kraujotaką. Tačiau jeigu problemos priežastis – endometriozė, gimdos mioma, cistos, masažas kategoriškai draudžiamas: jis gali tik dar labiau paaštrinti ligą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai masažas padeda... susigrąžinti jaunystę. Jis priverčia kraują geriau cirkuliuoti kaklo srityje, o tai duoda kosmetinį efektą. Be to, raumenys pradeda geriau dirbti, veido oda tampa vaiski ir stangri, raukšlės išsilygina, nebelieka jokių pabrinkimų ar nukarusios odos. Specialistai tvirtina, jog masažas atjaunina odą 10–15 metų!

Profilaktinė masažo nauda taip pat nekelia abejonių. Jis rekomenduojamas net imunitetui stiprinti, su sloga ir kitomis peršalimo ligomis kovoti. Masažas veiksmingas, nes šalina liekamuosius uždegimo požymius, todėl itin rekomenduotinas reabilitaciniu periodu persirgus plaučių uždegimu, haimoritu. Tačiau su sąlyga, jog liga yra visiškai išgydyta – tik tuomet masažas padeda ugdyti imunitetą. Lankytis pas masažuotoją visai nebūtina, galima ir patiems kasdien pamasažuoti sinusų sritį tol, kol paspaudę nebejausite skausmo.

Parengė Sandra MIŠKINIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų