REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užtikrina, kad maisto produktuose, skirtuose kūdikių ir mažų vaikų mitybai, maisto priedai nenaudojami, išskyrus išimtinius atvejus. Lietuvos higienos normoje „Leidžiami naudoti maisto priedai“ nurodyti 68 maisto priedai, kurie gali būti naudojami.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto priedų naudojimo sąlygos yra griežtai apibrėžtos, nustatyti didžiausi leistini jų kiekiai ir konkrečiai nurodyta, kokiose maisto produktų, skirtų kūdikių ir mažų vaikų mitybai, grupėse jie gali būti naudojami. Pavyzdžiui, acto rūgštis (E 260) gali būti naudojama tik perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose ir maiste, skirtame sveikiems kūdikiams ir mažiems vaikams. Pieno mišiniuose ir specialios medicininės paskirties maisto produktuose šį maisto priedą naudoti draudžiama.

REKLAMA

Atlikus Lietuvoje parduodamų maisto produktų, skirtų kūdikiams ir mažiems vaikams, analizę, nustatyta, kad dažniausiai naudojami maisto priedai - emulsikliai, stabilizatoriai ir rūgštingumą reguliuojančios medžiagos. Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga L-askorbo rūgštis dažniausiai dedama į arbatas, emulsikliai ir stabilizatoriai (lecitinai arba esteriai) - į pieno mišinius.

Maisto produktų ženklinimo etiketėse galima rasti įvairių medžiagų pavadinimų, kurie dažnai klaidina vartotojus, jie painioja medžiagas su maisto priedais. Nemažai medžiagų, pažymėtų „E“ su numeriu, dedama į maisto produktus ne kaip priedai, o kaip vitaminai, mineralai ar druskos pakaitalai. Pavyzdžiui, vitaminas C arba L-askorbo rūgštis gali būti pažymėti kaip E 300, tačiau priklausomai nuo to, kokiu tikslu ir koks šios medžiagos kiekis dedamas į maisto produktą, priklauso ir šios sudėtinės dalies pavadinimas ant ženklinimo etiketės. Kalcio chloridas (arba E 509) į maisto produktus gali būti dedamas kaip mineralinė medžiaga arba kaip kietiklis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistės Vaidos Svetulevičiūtės, ant maisto produktų, skirtų kūdikių ir mažų vaikų mitybai, pakuočių vargu ar galima pamatyti maisto priedų, paženklintų „E“ raide ir 3-4 skaitmenų kombinacija. Gamintojai dažniausiai renkasi maisto priedų ženklinimo būdą, nurodant jų funkciją ir pavadinimą (pvz., emulsiklis sojos lecitinas).

V. Svetulevičiūtės žodžiais, patikrinus maisto produktus, skirtus kūdikių ir mažų vaikų mitybai, didmeninės ir mažmeninės prekybos vietose, grubių maisto priedų ženklinimo pažeidimų nenustatoma. Skundų dėl šių produktų kokybės VMVT gauna nedaug (1-2 per metus).

"Lietuvoje šių maisto produktų gamintojai ir platintojai labai atsakingai žiūri į teisingą vartotojų informavimą ir šių produktų saugą bei kokybę, - teigia V. Svetulevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų