REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stipresnės nei Žemėje pūgos Marse? Atrodo neįtikėtina, tačiau tokie reiškiniai Marse galėjo vykti ir gali pasikartoti ateityje nepaisant ypatingai sauso planetos klimato.

REKLAMA
REKLAMA

Marse nebuvo stebėta jokio lietaus ar jokių pūgų, jo klimatas pastaruosius 3,5 mlrd. metų laikosi labai sausas. Nepaisant to randami mineralų pėdsakai liudija apie tai, kad įvairiose Marso paviršiaus vietose tam tikru metu  galėjo atsirasti trumpalaikiai ežerai. Taip galėjo atsitikti tuomet, kai meteoritų smūgiai įkaitindavo plutoje esantį ledą ar giliau geoterminės šilumos skystoje būsenoje palaikomas vanduo prasiverždavo į paviršių.

REKLAMA

Edvinas Kaitas (Edwin Kite) kartu su kolegomis iš Kalifornijos universiteto pradėjo svarstyti, kaip galėtų splanetos klimatas, kuomet atsiranda vienas ar keli tokie ežerai. Jie dabartines Marso klimato sąlygas, kurios, manoma, buvo labai panašios ir prieš 3 mlrd. metų, perkėlė į meteorologines programas ir modeliavo, kas atsitiktų, jei planetoje staiga atsirastų 65 km pločio ežeras, esantis netoli Marso pusiaujo.

Rezultatai pasirodė esantys dramatiški. Ežero skleidžiama šiluma, nors ir minimali, gali labai smarkiai sujaukti Marso atmosferą. Kompiuterinėje simuliacijoje nuo ežero kilo šilto, drėgno oro masės, kurių greitis siekė 194 km/h, labai panašus į Žemėje kylančių audrų masių judėjimo greitį. Kuomet kylantis vanduo masės viduje susikondensuodavo į ledą, formuodavosi audros debesis, kurio aukštis siekdavo 35 km.

REKLAMA
REKLAMA

Žemėje audros debesys gali siekti iki 20 km aukštį, aukščiau jų susiformavimą sustabdo ozono sluoksnio sušildyto oro sluoksnis. Marsas neturi jokio ozono sluoksnio, todėl debesys čia gali formuotis ir aukščiau. Iš susiformavusio debesies simuliacijoje galėjo iškristi iki 10 cm sniego per valandą, tai atitinka stiprias pūgas Žemėje. Periodiški Marso posvyrio ašies kitimai dėl Jupiterio gravitacinės įtakos vėliau tą sniegą galėjo ištirpdyti, o tai galėtų paaiškinti Marse randamus vandens suformuotus mineralus.

Šio tyrimo išvadas būtų galima apibendrinti taip: Marso klimatas, įtakojamas lokalių reiškinių, gali staigiai ir labai smarkiai pasikeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų