REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apžvelgdama antrųjų kadencijos metų rezultatus Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad tai buvo korupcijos užkardymo ir energetinės šalies nepriklausomybės užtikrinimo bei inovacijų ir socialiai atsakingo verslo skatinimo metai.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis antrųjų kadencijos metų tikslas, pasak šalies vadovės, buvo sukurti reikiamą teisinę bazę ir įrankius, kurie leis efektyviau kovoti su korupcija, sparčiau nagrinėti bylas, padės įgyvendinti energetinius projektus ir užtikrins stabilų ekonominį šalies atsigavimą. Trečiaisiais kadencijos metais turi būti įgyvendinami sprendimai, užtikrinantys teisingesnę, socialiai lygesnę ir saugesnę Lietuvą.

REKLAMA

„Sukūrėme naujus įrankius teisingesnei, skaidresnei ir ekonomiškai stabilesnei valstybei kurti. Todėl neveiklumui nėra jokio pasiteisinimo. Tačiau įstatymai patys savaime neveikia. Jeigu norime rezultato, privalome pradėti juos taikyti praktikoje" , – gyrėsi Prezidentė.

D. Grybauskaitė teigia, kad teismų sprendimai, įpareigojantys nukabinti dvikalbes lenteles, turi būti vykdomi, nepaisant to, kad Vyriausybės suburta darbo grupė siūlo tokias lenteles įteisinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentė yra Konstitucijos garantas ir teismų sprendimų nediskutuoja ir nekvestionuoja. Visiems noriu priminti: teismų sprendimus reikia vykdyti“, – antradienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat teigė, kad ekonomika atsigauna ir šalyje didėja žmonių optimizmas. Prezidentė taip pat sakė, kad nuo kitų metų turėtų augti pensijos ir minimali alga bei žadėjo nedidinti mokesčių.

Prezidentės teigimu, per dvejus metus sustiprintos ir visos kainas kontroliuojančios institucijos, priimtos reikiamos įstatymų pataisos, leidžiančios kovoti su nepagrįstu kainų didinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedarbo mažinimo ir verslo skatinimo priemonės taip pat aiškios, tačiau reikia išdrįsti jas taikyti ir sudaryti sąlygas žmonėms užsidirbti , o ne tenkintis pašalpomis. Lietuvos potencialas – aukštosios technologijos ir kvalifikuota darbo jėga, reikia koncentruotis ties šiuo pagrindiniu siekiu.

Antraisiais Prezidentės kadencijos metais esą padėtas pagrindas ir energetinei šalies nepriklausomybei – EVT pritarė Lietuvos siekiui iki 2015 m. panaikinti energetines salas. Tačiau, pasak Prezidentės, realiai nepriklausomais tapsime tik pasistatę suskystintų dujų terminalą, naują AE, nutiesę elektros jungtis su Švedija ir Lenkija.

REKLAMA

D. Grybauskaitė apie derybas su rusais dėl dujų kainų kalbėjo: Galimybė susitarti su „Gazprom“ dėl dujų kainos mažėjimo yra sudėtinga, nes kaip minėjau, „Gazprom“ kainos turi politinį charakterį, ne ekonominį. Toks kainų skirtumas, kokį „Gazprom“ taiko Lietuvai ir rinkos kainų, yra visiškai su politiniu atspalviu. Todėl viskas priklauso nuo politikos ir Rusijos vadovų požiūrio į bendradarbiavimą su Lietuva. Bet kuri valstybė, kuri yra priversta mokėti 30-40 proc. daugiau nei rinkos kaina, tai vadinu politine, o ne energetine kaina“.

REKLAMA

Kartu ji teigė, kad ne tik rusiškos dujos lemia šilumos kainas ir pabrėžia, kad gyventojų gąsdinimas dėl rekordinių kainų „nebus toleruojamas“. Pasak prezidentės, siekiant mažinti šilumos kainas reikia demonopolizuoti šilumos ūkį.

„Kitais metais man bus labai svarbus šilumos ūkio demonopolizavimas. Esu pakeitusi įstatymų paketą, kurie tiesiogiai turėtų daryti įtaką šilumos kainų suvaldymui. Deja, Seimas ir vėl šį įstatymą dėl atskirų lobistinių interesų atidėjo iki rudens. Labai norėčiau viešai pasakyti, kad šilumos ūkio depolitizacija yra būtina, kad gyventojai būtų išlaisvinti iš vietos politikų ir monopolijų gniaužtų“, – sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat patikino, kad iš Atominės elektrinės projekto neketina trauktis Latvija, kurios vadovai pastaruoju metu darė dviprasmiškų pareiškimų. Esą Latvija dalyvaus projekte „pagal galimybes“.

Ji taip pat pasisakė už biudžetinį partijų finansavimą ir sakė sieksianti apriboti kitokį partijų rėmimą. „Politinių partijų finansavimas išlieka mano dėmesio centre. Reikia grįžti prie to, kas nebuvo padaryta. Reikia siekti, kad politines partijas negalėtų finansuoti juridiniai asmenys. Skaidriausia finansavimo sistema – pinigų skyrimas politinėms partijoms iš rinkėjų kišenės bei valstybės biudžeto“, – teigė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Prezidentė D. Grybauskaitė nekomentavo Katalikų Bažnyčios priešinimosi Seime svarstant Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektą. Ji apsiribojo nuoroda į Konstituciją. „Konstitucijoje parašyta, kad Bažnyčia atskirta nuo valstybės, todėl nekomentuoju kitų institucijų veiklų“, - sakė ji.

Bažnyčia kritikavo liberalųjį įstatymo variantą. Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius politikams siuntė trumpąsias žinutes, kuriose prašė „pabalsuoti pagal Dievo įsakymus už gyvybę“.

Prezidentė patikino esanti už tai, kad Lietuvoje būtų kuo daugiau vaikų.

-----------------------------------------------------------------

*****

Dalią Grybauskaitę, pagal birželio mėnesį atliktą bendrovės „Vilmorus“ apklausą palankiai vertina 81 proc. Lietuvos gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų