• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kodėl apklausų vykdytojai, rinkdami informaciją apie žmonių pajamas ar turtą, nesuteikia jiems žinių apie tyrimų užsakovą ir nepalieka jokių raštiškų garantijų dėl duomenų saugumo, klausė šiaulietė po to, kai ją aplankė bendrovės „Europos tyrimai“ apklausų vykdytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimai sukėlė nerimą

Šiauliuose gyvenanti moteris (nepanorusi skelbti savo pavardės) sunerimo dėl savo namų saugumo, kai juose apsilankė „Europos tyrimų“ darbuotoja. Moteris suabejojo, kas yra apklausos užsakovas ir ar surinkta informacija nebus panaudota nesąžiningiems tikslams.

REKLAMA

„Pradžioje klausimai pasirodė paprasti: kokius laikraščius skaitome, kokias televizijos laidas žiūrime, ar naudojamės internetu, kiek tam skiriame laiko. Po to ėmė klausinėti, ar turime mikrobangų krosnelę, kokios mano ir vyro pajamos. Galiausiai manęs paprašė pasakyti savo telefono numerį“, – sunerimusi pasakojo šiaulietė.

Moters įsitikinimu, tokia informacija apie šeimą ir namus būtų naudinga vagims. „Kas gali būti tikras, kad ji nepasieks nusikaltėlių? – nerimavo apklausos dalyvė. – Apklausos anketą pildžiusi moteris parodė tik savo darbo pažymėjimą, tačiau nepaliko jokių savo darbdavio raštiškų garantijų, kad gauti duomenys nebus kaip nors kitaip panaudoti“.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais kviečia policiją

Uždarosios akcinės bendrovės „Europos tyrimai“ direktorius Marius Butkevičius „Šiaulių kraštą“ patikino, kad interviuotojų surinkti duomenys yra naudojami saugiai.

„Žmonės apklausose dalyvauja laisva valia, niekieno neverčiami. Su apklausas vykdančiais darbuotojais esame pasirašę sutartis, jie supažindinti su duomenų saugos reikalavimais. Bendrovė „Europos tyrimai“ yra registruota Asmens duomenų valdytojų registre“, – aiškino Vilniuje įsikūrusios bendrovės vadovas.

Bet „Šiaulių krašto“ žiniomis, Valstybinėje duomenų apsaugos inspekcijoje bendrovės „Europos tyrimai“ prašymas dėl įregistravimo tebėra svarstomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepasitikėjimas tyrimų bendrovėmis ir interviuotojais labai didelis. Kartais, mūsų darbuotojais abejojantys gyventojai kviečia policiją“,– pasakojo direktorius, patikinęs, kad beveik 95 procentai respondentų nesutinka atsakinėti į klausimus arba visai jiems neatveria durų.

Apklausų tikslai – paslaptis

„Mūsų bendrovė atlieka vadinamuosius lauko tyrimus – vykdo tik duomenų rinkimą. Klausimyną dažnai sudaro kelių užsakovų klausimai, todėl keistai gali pasirodyti, kai klausiame apie laikraščius ir apie mikrobangų krosnelę ar pajamas vienos apklausos metu“, – aiškino M. Butkevičius.

REKLAMA

„Neretai apklausų užsakovai pageidauja likti nežinomi. Toks užsakymas yra laikomas komercine paslaptimi. Todėl mūsų respondentams negalime pasakyti kam ir kokiu tikslu renkame duomenis“, – aiškino įmonės direktorius.

Apie įsipareigojimus – tik žodžiu

Pas šiaulietę lankiusis bendrovės „Europos tyrimai“ darbuotoja Vida Freimonienė redakcijai patikino, kad gyventojai ji parodė savo darbo pažymėjimą. Jame nurodyta ir interviuotojos pavardė.

Pažadą, kad šiaulietės pateikti duomenys bus saugomi ir tyrimams naudojami tik apibendrinti – nenurodant respondento pavardės ar gyvenamosios vietos – moteris tegalėjo perduoti žodžiu.

Aštuntus metus gyventojų apklausas atliekanti V. Freimonienė pripažino, kad visada apklausose dalyvaujančių žmonių prašo pasakyti ir savo telefono numerį. Juo darbdaviai gali patikrinti, ar apklausa nėra pramanas.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų