REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AAVMI) informuoja, jog artėjant vasaros sezonui daugiau dėmesio skirs įmonėms ir gyventojams, besiverčiantiems grybų ir kitų miško gėrybių supirkimu, perdirbimu ir prekyba. AAVMI, įgyvendindama projektą „Grybų ir uogų prekyba“, sieks užtikrinti superkamų grybų ir uogų bei jų pardavimo pajamų apskaitymą rinkos kainomis, vykdys neregistruotos veiklos ir mokesčių vengimo prevenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Alytaus apskrityje yra 10 stambesnių įmonių, kurios verčiasi miško gėrybių supirkimu, perdirbimu ir prekyba. 2010 m., lyginant su 2009 m., įmonių pardavimai augo, tačiau vidutinis darbo užmokestis vienam darbuotojui sumažėjo 230 litų ir siekė 736 litus, o jose dirba nuo kelių iki 150 darbuotojų.

REKLAMA

Mažų supirkimo punktų, miško gėrybes parduodančių stambiesiems supirkėjams, daugėja arba mažėja priklausomai nuo miško gėrybių derliaus. Kiekviename kaime yra po kelis grybus ir uogas superkančius asmenis, kuriuos kiekvieną vakarą aplanko surinkėjai paimti jų supirktą produkciją.

„Grybų, uogų supirkimo sezonu mokesčių administratorius didesnį dėmesį skirs įmonėms, vykdančioms grybų ir uogų supirkimo, perdirbimo ir prekybos veiklą, ir gyventojams, supirkinėjantiems miško gėrybes bei parduodantiems jas stambioms supirkimo įmonėms. Žiūrėsime, kieno grybai ir uogos meta didžiausią „šešėlį“: mokesčių specialistai, stebėdami ir analizuodami šio sektoriaus veiklos rodiklius ir mokesčių mokėjimą, sieks nustatyti rizikingiausius „šešėlinės“ ekonomikos dalyvius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Romualdo Jučo, grybautojai, kurie renka ir parduoda pačių surinktas gėrybes, gali būti ramūs – tikrintojai jų netrukdys. Pažymėtina, kad gyventojų pajamos už parduodamas pačių surinktas miško gėrybes (grybus, uogas, riešutus, vaistažoles), neviršijančios 10 tūkst. litų per mokestinį laikotarpį (kalendorinius metus), priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms. Vadinasi, jeigu gyventojo per metus gautos pajamos už paties surinktus grybus, uogas, riešutus bei vaistažoles viršija 10 tūkst. litų, tai 15 proc. pajamų mokesčio tarifu apmokestinama bus tik nurodytąją sumą viršijanti dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš ankstesnių metų žinome, kad dažniausiai bandoma prekiauti neįteisinus darbo santykių, netinkamai tvarkoma buhalterinė apskaita, miško gėrybių rinkėjams neišduodami pinigų išmokėjimo kvitai“, – pažeidimus vardina Alytaus AVMI viršininko pavaduotojas Romualdas Jučas, pridurdamas, jog tikrinant šį sektorių buvo nustatytas ir neteisėto disponavimo tabako bei alkoholiniais gaminiais atvejis, kai vienoje supirktuvėje pareigūnai aptiko beveik 1,5 tūkst. pakelių cigarečių bei beveik 30 l alkoholio be lietuviškų banderolių.

Romualdo Jučo teigimu, kiekvienas gyventojas, pardavęs surinktus grybus ar uogas, turėtų supirkėjo paprašyti pinigų išmokėjimo kvito. Pastarąjį dažnas supirkėjas „pamiršta“ atiduoti, o šis dokumentas yra ir gyventojo legaliai uždirbtų pajamų, ir sąžiningai vykdomos veiklos įrodymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų