REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydymo įstaigų vadovams gresia permainos – ligoninėms galės vadovauti ne vyresni kaip 65-erių asmenys ir ne ilgiau kaip dvi kadencijas. Tokioms Prezidentės siūlomoms pataisoms jau pritarė Vyriausybė. Gydymo įstaigos perspėja: jų laukia šokas, nes per metus darbo neteks 8 iš 10 vadovų, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Virš ligoninių vadovų galvų tvenkiasi permainų debesys. Seime svarstomos Prezidentės pataisos, pagal kurias gydymo įstaigoms vadovauti galės ne vyresni kaip 65 metų asmenys ir ne ilgiau kaip 10 metų, t. y. dvi kadencijas iš eilės. Dar kartą pretenduoti į tą pačią kėdę žmogus galės praėjus ne mažiau kaip 5 metams.

REKLAMA

„Įstatymas ir medikų rotacija yra būtinybė. Ar bus sunku, ar lengva, visada galima rasti būdų, kaip tai daryti ir per pereinamąjį laikotarpį [jam duoti metai – lrt.lt]. Politinės valios trūko tą daryti visus 20 metų“, – tvirtina Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Gydytojai vadovai vertina, kad tokios naujovės ligoninėse, poliklinikose pasės sumaištį. Mat vadovų darbo metai nebus po įstatymo įsigaliojimo skaičiuojami iš naujo. Tad įteisinus rotaciją, ligoninei vadovaujantis 10 ar daugiau metų žmogus toliau dirbti galės ne ilgiau kaip metus.

REKLAMA
REKLAMA

Anot medikų vadovų, gydymo įstaigų laukia šokas, per metus darbo neteks dauguma jų direktorių.

„Dauguma mūsų šalies sveikatos priežiūros vadovų dirba 5 arba daugiau negu 10 metų. Mūsų asociacijos skaičiavimu, tokių vadovų būtų apie 80 proc.“, – sako Gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Stasys Gendvilis.

Dar apie 10 proc. gali būti atleisti, nes neatitiks nustatyto 65 metų cenzo.

Sveikatos apsaugos ministerija, nors ir turi pastabų, iš esmės pataisoms pritaria.

„Manau, kad atestavimas ar kadencijų įvedimas yra būtinas siekiant geresnių rezultatų, nes vadovas turi galimybę toje pačioje įstaigoje dirbti 10 m. Tai yra didelis laikotarpis“, – mano sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad tikrai kai kuriuose mažesniuose miestuose, rajonuose neatsiras tokių žmonių, kurie eitų į vadovus, žinodami, koks jų laukia darbas“, – sako S. Gendvilis.

Jo teigimu, drastiškas pataisas būtų galima pakeisti paprasčiausia ligoninių direktorių atestacija.

Tačiau Vyriausybės vadovas atkerta, kad gydymo įstaigų direktoriai – tik vienos iš pirmųjų gervių, tas pats laukia ir kitų įstaigų.

„Gal tik problema yra, kad mes vietoje to, jog pradžioje patvirtintume visos valstybės tarnybos sistemos pertvarką, aukštesnių pareigūnų rotaciją, užsiimame atskirų sričių pertvarka.

REKLAMA

Aš esu įsitikinęs, kad ateity, po kelių metų, šis principas taip, kaip ir daugumoje modernių valstybių, bus taikomas visoje valstybės tranyboje“, – sako Andrius Kubilius.

Gydytojai vadovai sako dar bandysiantys inicijuoti, kad bent pereinamasis laikotarpis, per kurį dirbantys per ilgai turės būti atleisti, būtų ilginamas nuo vienerių iki penkerių metų.

Kristina GARALEVIČIŪTĖ, Giedrius VITKAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų