REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo nusikaltėlių nukentėjęs žmogus Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate gali dar kartą pasijusti apiplėštas. Kai mieste vos už dešimt centų ar net pigiau galima pasidaryti dokumento kopiją, už vieną ikiteisminio tyrimo dokumento kopiją komisariate teks sumokėti 30 centų.

REKLAMA
REKLAMA

Už dokumentų kopijavimą – 15 litų

„Reikėjo byloje esančių dokumentų kopijų. Sužinojau, kad vieno dokumento kopija man kainuos 30 centų, o reikėjo 50 kopijų. Policijos pareigūnai bylos medžiagos išsinešti iš komisariato ir kažkur kitur pasidaryti kopijų neleido, tad teko darytis kopijas Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate ir už jas sumokėti 15 litų“ , – pasakojo nuo nusikaltėlių nukentėjusi šiaulietė. Moteris klausė, kodėl komisariate dokumentų kopijavimas toks brangus.

REKLAMA

„Manau, ne vienoje mieste veikiančioje įmonėje už dokumentų kopijavimą būčiau sumokėjusi keliskart pigiau. Nesuprantu, kodėl ir taip jau nukentėję žmonės turi būti dar kartą nuskriausti, – guodėsi moteris.

Iš gyventojų kišenės8 tūkstančiai litų

„Šiaulių naujienos“ nusprendė pasidomėti, kodėl Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate toks brangus kopijavimas. Negi jau griebiamasi šiaudo surinkti kuo daugiau pinigų į menkai finansuojamas policijos įstaigas?

REKLAMA
REKLAMA

„Asmens dokumentų kopijavimas – 30 centų be pridėtinės vertės mokesčio, o ikiteisminio tyrimo medžiagos – 0,25 lito be PVM, A3 – 0,5 lito be PVM“ , – vardija Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas Artūras Šliavas. Jam atrodo, kad dokumentų kopijavimas suryja nemažai pareigūnų laiko.

„Esmė tokia, kad šviečiant ikiteisminio tyrimo medžiagą, jos negalima visos šviesti, yra tam tikras darbas ir tam tikros sąnaudos, kurios patenka į tą kainą. Aš įsivaizduoju, kad reikia uždangstyti tam tikras vietas. Vieną vietą galima kopijuoti, o kitos – negalima. Tuos įkainius nustato ne Šiaulių policija, tai 2004 metais patvirtinta generalinio komisaro“ , – tvirtina A. Šliavas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisaro pateiktais duomenimis, praėjusiais metais už kopijas Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas iš gyventojų surinko arti 8 tūkstančių litų. Šiais metais – daugiau kaip 2 tūkstančius litų.

Įkainius reguliuoja Statistikos departamentas

Keistai atrodo tas faktas, kad dokumentų kopijavimo įkainiai nesikeitė jau bene septynerius metus, kai tobulėjant kopijavimo aparatams mieste dokumentų kopijų kainos buvo nukritusios net iki 8 centų už vieną A4 formato dokumento nespalvotą kopijavimą. Policijos departamento atstovai teigė, kad dokumentų kopijavimo įkainiai reguliuojami ne iš „lubų“ .

REKLAMA

„Daug įsakymų dokumentams, nes yra labai įvairių dokumentų. Yra vyriausybės nustatyti baziniai įkainiai. Paskaičiuojama pagal Statistikos departamento kainų indeksą. Juo remiantis nustatomos dokumentų kopijų kainos“ , – teigė Policijos departamento prie VRM laikinai Komunikacijos skyriaus viršininko pareigas einantis Ramūnas Matonis.

Teisme ir prokuratūroje – vienodos kainos

Kaip bebūtų, ne tik privačiose mieste veikiančiose įmonėse, bet ir įvairiose įstaigose dokumentų kopijavimas kur kas pigesnis negu Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Nors A. Šliavui buvo sunku patikėti, bet Šiaulių apygardos prokuratūroje gyventojai už kopijavimą moka net penkiais centais mažiau.

REKLAMA

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovo spaudai Martyno Povilaičio teigimu, vienos kopijos kaina – 25 centai. „PVM mokėti nereikia. Prokuratūra nėra PVM mokėtoja“ – „Šiaulių naujienoms“ teigė prokuratūros atstovas.

Tiek pat už dokumentų kopijavimą gyventojai moka ir Šiaulių apygardos teismuose. „Proceso dalyvis pateikia prašymą, nurodo, kokio dokumento ir kiek kopijų reikia. Vieno lapo kaina – 25 centai“, – tvirtino Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas.

Kitur – už „ačiū“

Kai kuriose įstaigose dokumentų kopijas pasidaryti norintiems gyventojams nereikia nė piniginės praverti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Šiaulių rajono savivaldybėje kaip ir Šiaulių miesto savivaldybėje kopijavimo paslaugos neteikiamos, kai kurie valdininkai – geranoriški. Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Vitalija Lesinskienė tvirtino, kad Savivaldybė nėra nustačiusi jokių kopijų įkainių, tad iš žmonių pinigų už kopijas neima. „Jeigu atvažiuoja žmogus iš kaimo, neimame jokių  pinigų ir tą kopiją už dyką padarome“ , – teigia valdininkė.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų