REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po didelių karščių sostinėje prapliupęs gausus lietus sukėlė nemažai nepatogumų Vilniaus gyventojams, o ypač vairuotojams. Dėl smarkios liūties kelių Vilniaus gatvių atkarpos virto vandens kanalais, o šniokščiantis vanduo užliejo ne tik namų rūsius, bet ir apgadino prekybos centro „Panorama“ požeminę stovėjimo aikštelę bei užtvindė Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, esantį Konarskio gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai dėl nuostolių į savivaldybę nesikreipia

Naujienų portalas „Balsas.lt “ pasidomėjo, ar miesto savivaldybė numato miesto biudžete lėšų panašių nelaimių likvidavimui. Vilniaus miesto savivaldybės komunalinio ūkio departamento vadovas Virginijus Pauža, paklaustas, ar miesto savivaldybės metiniame biudžete numatomos lėšos panašių potvynio likvidavimui, nes Vilniuje po didelių liūčių apsemtos gatvės nėra didelė naujiena, sakė: „Įvykio likvidavimui miesto biudžete atskirai lėšos nėra numatomos, bet skiriama lėšų būtent lietaus nuotekų tinklų priežiūrai.“

REKLAMA

Specialisto teigimu, konkrečias šioms miesto problemoms spręsti skirtas sumas būtų galima tiksliai įvardyti tik peržvelgus atitinkamus dokumentus.

„Šių dokumentų po ranka neturiu, o apytiksle suma nenoriu klaidinti“, – sakė savivaldybės specialistas.

Į klausimus, ar savivaldybė sulaukia gyventojų kreipimosi dėl gausių liūčių metu paplautų pamatų ar kitaip sugadinto turto, pašnekovas sakė: „Kol kas dėl šių dalykų gyventojų skambučių nesulaukėme ir paprastai jų nebūna. Kas kartą po gausesnių liūčių būna užliejamos žemesnės gatvės – Vilniaus miesto vandens nuotekų sistema yra labai sena ir jos praleidžiamas vandens kiekis per mažas besiplečiančio miesto poreikiams“. Pašnekovo teigimu, jei per trumpą laiką iškrenta didelis kiekis lietaus, vanduo nespėja pasišalinti nutekamaisiais vamzdžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Potvyniai kartosis, kol nebus renovuota sistema

Į klausimą, ar tiesa, kad panašūs potvyniai sostinėje kasmet per vasarą pasikartoja po 3-4 kartus, V. Pauža atsakė: „Kol nuotekų šalinimo sistema nebus rekonstruota, to galima tikėtis.“ Pašnekovo teigimu, netrukus ketinama pradėti šios sistemos renovaciją, bet kol kas nėra aišku, kokių investicijų šios problemos sprendimas pareikalaus – šiuo metu ruošiamas detalus lietaus nuotekų sistemos planas.

Apie tai, ar miesto savivaldybė turi kokį nors rezervinį fondą, kuriuo naudojamasi, jei potvynio nuostoliai būna itin didelis, pašnekovas sakė: „Rezervinį fondą kuruoja administracijos vadovas, kuris, esant reikalui, skiria papildomų lėšų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Paužos teigimu, nėra paskaičiuota, kiek miestui atsieina tokio potvynio padarinių likvidavimas: „Kas kartą nuostoliai skiriasi. Vakarykštė liūtis pridarė labai daug žalos, nes į gatves prinešta daug smėlio, esama keleto kelio šlaitų nuošliaužų. Šių dalykų sutvarkymui turi būti skirtos lėšos, o kiek tai kainuos, paaiškės, tik atlikus darbus.“ Preliminariais duomenimis, tam reikėtų apie 10 iki 25 mln. Lt.

Pašnekovo teigimu, tokie potvynio padariniai turi būti šalinami nedelsiant.

Per liūtis vairuotojai turėtų rinktis kitus maršrutus

Birželio 12-osios naktį praūžusi liūtis buvo tokia smarki, kad nuplovė net kanalizacijos šulinių dangčius sostinės gatvėse, dėl to nemažai problemų patyrė vairuotojai.

REKLAMA

Į klausimą, ką reiktų žinoti gyventojams, kad ateityje pavyktų išvengti galimų nuostolių, V. Pauža sakė: „Vilniečiai puikiai žino, kurios gatvės apsemiamos liūčių metu, tad esant gausiam lietui, vertėtų rintis kitus maršrutus.“

Parduotuvėms ir vairuotojams draudikai žalą atlygina

Kas kartą po panašių gamtos išdaigų draudimo įmonės sulaukia klientų skambučių lavinos, kuriais žmonės skuba pranešti apie sugadintą turtą ar kitus draudiminius įvykius. Dažnai žalos atlyginimas priklauso nuo pasirinktos draudimo rūšies ar sutartyje numatytų sąlygų.

REKLAMA

„Lietuvos draudimo“ kompleksinių žalų vadovo Gyčio Matiuko teigimu, automobiliui įvažiavus į duobę, kuri susidarė vandeniui nuplovus kanalizacijos dangtį, žala yra atlyginama, jeigu vairuotojas buvo apsidraudęs „Kasko“ draudimu.

„Lietuvos draudimas" yra atlyginęs žalą ir nuo gausių liūčių nukentėjusiems prekybos centrams bei parduotuvėms, kurios buvo apdraudusios savo turtą“, – kalbėjo žalų skyriaus vadovas.

„Lietuvos draudimas“ specialistų turimais duomenimis, iš sostinės sulaukta tik dviejų pranešimų apie užlietas patalpas, o labiausiai nuo liūčių nukentėjo Panevėžys. Šio miesto gyventojai kreipiasi į draudikus dėl užlietų patalpų ar nuo žaibo iškrovos sugedusių elektros prietaisų.

 

 

Taip pat skaitykite:

Po liūčių ugniagesiai gelbėjo automobilyje įstrigusią moterį


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų